Mr. Olympia – Wat Is Het? De 8 Meest Bekende Mr. Olympia Winnaars

Wanneer je bezig bent met bodybuilding, heb je vast en zeker weleens gehoord van Mr. Olympia. Voor veel bodybuilders is het doel om de wedstrijd waarbij je deze titel kunt verdienen een keer te mogen en kunnen winnen. Het is namelijk zo dat je internationaal erkent wordt wanneer je de titel Mr. Olympia wint. De mensen die deze titel al eerder gewonnen hebben, staan bekend als de beste bodybuilders ter wereld.

In dit artikel zullen we je uitleggen wat Mr. Olympia is en geven we je daarnaast de meeste bekende Mr. Olympia winnaars. Zo weet je waar je voor strijd en wie je eventueel als voorbeeld zou kunnen nemen!

Mr. Olympia, wat is het?

Mr. Olympia is de titel die is toegekend aan de winnaar van de professionele bodybuildingwedstrijd voor mannen tijdens het Olympia Fitness & Performance-weekend van Joe Weider. Dit is een internationale bodybuildingwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden door de Internationale Federatie van BodyBuilding & Fitness (IFBB).

Joe Weider creëerde de wedstrijd om de Mr. Universe-winnaars in staat te stellen te blijven concurreren en geld te verdienen. De eerste Mr. Olympia werd gehouden op 18 september 1965 aan de Brooklyn Academy of Music, New York City, waar Larry Scott zijn eerste van twee titels won.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Joe Weider

Aangezien Joe Weider de oprichter is, zullen we ook even op hem ingaan. Hij wordt namelijk gezien als de vader van de bodybuilding. Vandaag de dag is het algemeen aanvaard dat je een uitgebalanceerd dieet moet volgen om gezond te zijn. Dit was echter niet altijd zo algemeen aanvaard.

De wereld heeft dit begrip grotendeels te danken aan de levenslange inspanningen van Joe Weider.

Joe Weider wordt internationaal erkend als dé man die de manier waarop de wereld het verband tussen trainen, voeding en een goede gezondheid begrijpt, heeft veranderd. Hij creëerde het beroemde fitnessmagazine imperium dat als eerste informatie gaf over training, voeding en zijn favoriete sport bodybuilding. Het magazine was speciaal voor mannen en vrouwen die graag hun fysieke leven wilden verbeteren.

Hij creëerde, publiceerde en verkocht machines en gewichten die overal in huizen en sportscholen gezien kunnen worden. Zijn geloof in voedingssupplementen was van groot belang voor de vorming van de enorme vitamineproduct- en supplementenindustrie van vandaag. Tegenwoordig is de Weider-naam een synoniem geworden voor fit- en gezondheid.

De oprichting van Mr. Olympia

Sinds 1946 huurden Joe en zijn broer Ben Montreal’s Monument National Theatre om de eerste Mr. Canada wedstrijd te houden. In 1965 creëerde hij de Mr. Olympia wedstrijd. Dit is de belangrijkste wedstrijd in alle bodybuilding. Een van de meest bekende Mr. Olympia winnaars is Arnold Schwarzenegger, een zevenvoudig titelhouder.

Als erkenning voor de toewijding van vrouwen aan de sport, voegde Weider de Fitness Olympia wedstrijd in 1995 toe.

Op dit moment zijn er 170 landen aangesloten bij de IFFB en deze behoort nu tot de top zeven internationale sportfederaties in de wereld.

Misschien is Joe’s meest waardevolle toevoeging aan de sport en wetenschap van bodybuilding de Weider Principes. Voor zijn tijdschrift bracht Joe talloze uren door in verschillende sportscholen om bewegingen en technieken te bestuderen die effectief waren voor bodybuilders, gewichtheffers en power-lifters.

Tegen 1950 had hij 12 jaar aan deze observaties verzameld en hij doopte hen The Weider Training Principes. Dit zijn meer dan 30 theorieën en technieken die de manier waarop iemand een gespierd en sterk lichaam kon bouwen voor altijd veranderde. Weider Health and Fitness is gevestigd in Woodland Hills, Californië, en is tegenwoordig een van de leiders in de sportvoedingsindustrie.

De 8 Meest Bekende Mr. Olympia Winnaars

Mr. Olympia winnaar #1: Larry Scott

Toen Joe Weider de Mr. Olympia-wedstrijd – het eerste professionele bodybuilding evenement – in 1965 oprichtte, had hij niet kunnen dromen hoe groot het zou worden. Tegenwoordig is het het meest bekende en grootste bodybuildingswedstrijd.

In Larry Scott, de eerste grote kampioen van professionele bodybuilding, had hij geen betere eerste vertegenwoordiger kunnen hebben. Met een ongekende grootte en vorm heeft Scott een keerpunt gemarkeerd voor de bodybuildingwedstrijd voor heren.

Het was een teken van de geweldige dingen die er nog aan zouden komen. Scott had charisma, grootte en freakyness. Dit boeide tientallen fans en hielp om de professionele bodybuildingscene te vestigen, zoals we die vandaag kennen. Zijn impact was enorm voor bodybuilding in het algemeen, maar ook met name voor de Mr. Olympia wedstrijd.

Mr. Olympia winnaar #2: Sergio Oliva

Sergio Oliva pakte de bodybuilding op waar Scott het achter had gelaten. Oliva was een meer massieve concurrent en hij had ook betere conditionering. Vele beschouwen Oliva nog steeds als de meest genetisch begaafde bodybuilder alle tijden.

Oliva was in staat om een lichaamsbouw te creëren die leek op fijn gehouwen staal, door middel van rudimentaire voedingspraktijken en training. Hij had bijna perfecte symmetrie, verhoudingen, en als kers op de taart een verrassende mate van spierdichtheid.

Oliva stond ook wel bekend als “The Myth”. Weinig mensen dachten dat zijn ontwikkeling ooit zou kunnen worden geëvenaard. Oliva’s prachtige lichaam en uitmuntende prestatie tijdens de Mr. Olympia wedstrijd staat velen nog bij.

Mr. Olympia winnaar #3: Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger is ook vandaag de dag nog bij velen bekend. Zelfs volgens de verheven normen van vandaag bouwde de legendarische Schwarzenegger een onmiskenbare spectaculaire lichaamsbouw.

Hij liet een lichaam zien dat uniek goed geproportioneerd, symmetrisch en enorm was. Dit deed hij tevens met een ongekend niveau van charisma en vertrouwen. Velen van zijn leeftijd konden alleen dromen van Schwarzenegger ’s succes.

Schwarzenegger slaagde erin om maar liefst zeven Mr. Olympia-titels te behalen door zijn intensieve en intelligente trainingsinspanningen. Dit combineerde hij met een zekere mate van sluwheid en bij een aantal gelegenheden zelfs meedogenloosheid.

Hoewel dit als negatief gezien kan worden, werd de mystiek rond zijn reputatie er alleen maar beter door.

Het mentale spel was iets dat Schwarzenegger geheel onder de knie had. Elke wedstrijd was voor hem een strijd waarin geen vijand gespaard werd. Zijn overwinning in de Mr. Olympia 1980 werd bijvoorbeeld ervaren als twijfelachtig. Zijn veel gebruikte techniek ‘psyching out’ van de tegenstanders maakte hem een intimiderende en veel gevreesde kandidaat.

Ondanks de kritiek die Schwarzenegger kreeg, is zijn invloed op de bodybuilding scene sindsdien niet geëvenaard. Daarnaast bewees hij dat het ontwikkelen van een gespierd lichaam niet alleen gezond was, maar ook sexy, leuk en voordelig vanuit een zelfpromotieperspectief.

Mr. Olympia winnaar #4: Franco Columbu

Degene die de paden doorkruiste was Franco Columbu, die een compacte, maar zeer gespierde lichaamsbouw presenteerde. Hij had wederom een fantastische conditionering en een geweldige borst en rug ontwikkeling. Over het algemeen had Columbu niet de impact die de voorgenoemde bodybuilders hadden.

Wat hij wel deed, was de concurrentie eerlijk houden en vechten voor de top!

In 1981 had hij een overwinning in de Mr. Olympia wedstrijd. Deze overwinning vond plaats in een tijdperk dat gezien werd als de tijd waarin een nieuwe, superieur gespierde superster opkwam. Hij werd gezien als een van de meest controversiële winnaars aller tijden. Hij had een beenontwikkeling die onder de maat was en hij was niet de beste op het podium – toch wist hij te winnen. Daarom verdient hij een plekje op de lijst!

Wellicht vind je deze bodybuilders ook interessant: Jay Cutler en Phil Heath.

Mr. Olympia winnaar #5: Frank Zane

Frank Zane is het toonbeeld van proportie en symmetrie en presenteerde een van de eerste klassieke lichaamsbouw van pro bodybuilding. Hij werd gezien als een levend beeldhouwwerk en daar pronkte hij dan ook graag mee. Als een levend standbeeld poseerde hij zijn lichaam tot in perfectie met stijl en klasse.

Zane deed een beroep op degenen voor wie bodybuilding de verstandige ontwikkeling van spieren op de juiste plaatsen vertegenwoordigde. Hij had geen overdreven focus op grootte wanneer dat ten koste zou gaan van de vorm.

Zane was zeker niet de grootste man op het podium; toch domineerde hij het grootste evenement van de bodybuilding drie jaar lang. Hij vertrouwde op ongeëvenaarde conditionering en flair om drie grote overwinningen te behalen met een sterke competitie.

Mr. Olympia winnaar #6: Lee Haney

Lee Haney was de persoon die won van de bodybuilders die vertrouwden op symmetrie, conditionering en proportie ten koste van een overweldigende omvang. Sinds Haney kon niet langer een goede kleine man een goede grote man verslaan. Enorme spieren werden de ‘grote’ factor.

Bodybuilders moesten nu het complete pakket hebben en hier hoorde ook een verbijsterende spierontwikkeling bij. Haney vertegenwoordigde een nieuw tijdperk in omvang, maar hij besteedde nog steeds aandacht aan de evenwichtige ontwikkeling.

Met meer dan 240 pond (108 kilo) op zijn zwaarst was Haney de grootste concurrerende bodybuilder – met een evenwichtige ontwikkeling – tijdens het begin van zijn regeerperiode. Het zou dan ook kolossaal zijn om zijn greep op de Mr. Olympia titel zomaar even omver te werpen.

Mr. Olympia winnaar #7: Dorian Yates

In 1991 was de doorbraak van Dorian Yates als een sterke concurrent voor de Mr. Olympia titel. Yates was enorm gespierd en goed geconditioneerd. Sinds hij zijn allereerste Mr. Olympia won bleef de Engelsman in een stroomversnelling komen en presenteerde hij een massale lichaamsbouw met ieder voorbijgaand jaar.

Hoewel Yates niet perfect ontwikkeld was, leverde hij toch weer een nieuwe maatstaaf op waartegen de elite van de pro bodybuilding gedwongen zouden worden.

Mr. Olympia winnaar #8: Ronnie Coleman

Met Yates’ zijn afscheid van de bodybuildingwedstrijd in 1997 – na het winnen van zijn 6e (!) Olympia titel – stond het veld weer vrij voor nieuwe bodybuilders. In 1998 gaf Ronnie Coleman alles wat hij had, met het oog op het behalen van de top zes.

In plaats daarvan werd hij de felbegeerde winnaar met een lichaamsbouw die grootte en vorm vertoonde die nog nooit op het podium gezien was. Dit signaleerde tevens een nieuw bodybuilding-tijdperk. Tijdens zijn ‘regeerperiode’ van acht jaar als kampioen was Coleman vrijwel onaantastbaar.

Zijn poging in 2003 wordt vandaag de dag algemeen beschouwd als de grootste prestatie van elke Olympia-winnaar. Coleman maakte de klassieke fout om in 2007 terug te komen nadat hij hiervoor alles had gegeven, waardoor hij vierde werd.

Ondanks dat wordt Coleman nog steeds door velen beschouwd als de grootste bodybuilder aller tijden.

Vanuit een objectief standpunt had hij de grootste verzameling van gewenste attributen om een ​​Olympia-titel te winnen. Dit houdt grote proporties, freaky grootte en conditionering en een overweldigende aanwezigheid op het podium in. Door pure bodybuildingkenmerken alleen al zou een sterke zaak kunnen worden gemaakt voor Ronnie Coleman als de beste Mr. Olympia ooit!

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *