Ronnie Coleman – Wie Is Het en Hoe Trainde Hij? 5 Tips van Ronnie
Als je op deze pagina bent beland, dan kan het zijn dat je een bewonderaar bent van Ronnie Coleman. Je wilt graag weten hoe deze wereldberoemde bodybuilder zover gekomen is. Het kan ook zo zijn dat je nog nooit van Ronnie Coleman gehoord had tot kort voor dit moment, en pas recent nieuwsgierig bent geworden naar deze man.
Wie van deze twee je ook bent, hier zit je goed. Ik zal je in dit artikel haarfijn uitleggen wie Ronnie Coleman precies is, en bovendien zal ik je enkele inzichten geven in zijn manier van trainen. Als je net zo goed wilt worden als hij, dan is het immers een goed idee om te luisteren naar zijn tips. Lees daarom snel verder!
Inhoud van dit artikel:
Ronnie Coleman, wie is het?
Ronnie Dean Coleman werd in mei 1964 geboren in Monroe, Lousiana, in de Verenigde Staten van Amerika. Vandaag de dag staat hij bekend als een erg succesvolle (gepensioneerde) bodybuilder. Ronnie heeft vanaf zijn professionele debuut in 1992 tot aan zijn pensioen als bodybuilder in 2007 erg goede resultaten behaald in het bodybuildingcircuit.
Volgens velen is hij één van de beste bodybuilders aller tijden.
In 1946 studeerde hij cum laude af aan Grambling State University met een diploma in accountancy, maar na zijn afstuderen lukte het niet om werk te vinden als accountant. Hij had weinig andere keus dan voor de lokale Domino’s Pizza te gaan werken. Destijds was hij zo arm dat hij nauwelijks geld had om te eten.
Tijdens zijn studie had hij echter ook met succes American football gespeeld. De toewijding die hij hierin aan zijn lichaam had opgedaan, zou de basis worden van zijn latere succes. Toen Coleman enkele jaren later werkzaam was als politieagent, gaf een collega hem het idee om in de sportschool te gaan trainen.
Brian Dobson, amateur-bodybuilder en eigenaar van de sportschool, bood hem vervolgens een gratis levenslang lidmaatschap van de sportschool aan. De enige voorwaarde was dat Dobson hem mocht trainen voor de plaatselijke Mr. Texas bodybuildingcompetitie. Tijdens deze competitie eindigde hij op de eerste plaats (hoger dan zijn trainer) in zowel de heavyweight– als de overall-klasse.
De bodybuilding prestaties van Ronnie Coleman
De jaren hierna werkte Coleman zich langzaam op in de professionele bodybuildingwereld. In 1992 haalde hij de ranking nog niet eens in de prestigieuze Mr. Olympia-competitie. Maar in 1994 behaalde hij de 15e plaats, in 1995 de 10e plaats, in 1996 de 6e plaats, en de 9e plaats in 1997.
Pas in 1998 wist hij, tegen alle verwachtingen in, de eerste plaats te behalen, en hiermee de titel van Mr. Olympia.
Je wordt niet van de ene op de andere dag één van de beste bodybuilders van de wereld.
De titel van Mr. Olympia wist hij 8 jaar lang te behouden, tot hij in 2006 eindelijk van de troon werd gestoten. Daarnaast is hij één van de enige twee mensen die in hetzelfde jaar zowel de Arnold Classic- als de Mr. Olympia-competitie heeft gewonnen. Tevens heeft Ronnie Coleman ook de eerste plek bereikt in de Canada Pro Cup en de Russian Grand Prix.
Als je nog meer wilt weten over Ronnie Coleman, dan kan ik je de Netflixdocumentaire Ronnie Coleman: The King aanraden. Voor nu is het echter genoeg om te weten dat hij een zeer succesvolle bodybuilder was, die hier wel hard voor heeft moeten werken. Dit heeft een voordeel voor jou, want door hard te werken is het dus wellicht voor jou mogelijk om zijn succes te benaderen!
Hoe trainde Ronnie Coleman? 5 tips van Ronnie
Als je het verhaal van Ronnie Coleman zo leest, dan zal je daar in de eerste plaats waarschijnlijk vooral bewondering voor hebben. Al snel zal er waarschijnlijk echter een tweede vraag in je opkomen: hoe kan ik ook zo succesvol worden? Hiervoor kun je natuurlijk het beste een voorbeeld nemen aan hoe Ronnie door de jaren heen heeft getraind.
Gelukkig heeft hij ontzettend veel openbaar gemaakt over zijn trainingsregime en de oefeningen die hij deed. Hiermee heeft Ronnie Coleman al vele bodybuilders geïnspireerd, en misschien ben jij wel de volgende. Het zal zeker niet makkelijk zijn om op zijn niveau te komen, maar je zal nu in ieder geval weten wat je moet doen. Verder ligt het aan jouw aanleg en vooral je doorzettingsvermogen!
Ik zal de volgende tips van Ronnie Coleman gaan behandelen:
Tip 1: Til zo zwaar mogelijke gewichten
Mensen die net aan bodybuilding of fitness beginnen, hebben vaak de neiging om het wat rustig aan te doen als het op gewichten aankomt. Die imposante, gigantische gewichten in de hoek zien er wel heel intimiderend uit. Daarom kiezen de meesten ervoor om met wat kleinere gewichten te beginnen, en vaak duurt het heel lang voordat ze zich aan de echt zware gewichten wagen.
Ik snap die impuls best, maar Ronnie Coleman zou je hier keihard om uitlachen. Hij heeft altijd aanbevolen om zo zwaar mogelijke gewichten te tillen. Volgens hem moet je het maximale van je lichaam vragen en elke centimeter van je spieren maximaal inspannen. Anders ben je moeite aan het verspillen! Zijn filosofie op dit gebied is mooi opgesomd in dit beroemde citaat van Ronnie:
Iedereen wil een bodybuilder zijn, maar niemand wil zware gewichten tillen.
Hier moet ik, als ik heel eerlijk ben, wel aan toevoegen dat dit niet alleen maar goed heeft uitgepakt voor Ronnie. Later in zijn leven heeft Ronnie last gekregen van verschillende lichamelijke problemen als gevolg van zijn heftige trainingsregime. Het is dus misschien ook wel een goed idee om dit advies niet helemáál op te volgen.
Het is echter nog steeds een erg goed advies om je lichaam maximaal uit te dagen, zolang je dit binnen redelijke grenzen doet. Het verdient volgens veel experts de voorkeur om twee keer per week erg zwaar te trainen en de rest van de week minder zware gewichten te gebruiken. Zo voorkom je dat je je lichaam beschadigt, maar vraag je wel daadwerkelijk iets van je lichaam.
Tip 2: Train nooit to failure
Omdat niet iedereen evenveel kennis van bodybuildingtermen heeft, zal ik eerst even uitleggen wat het betekent om to failure te trainen. Dit houdt in dat je een bepaalde oefening blijft uitoefenen, totdat je dit fysiek niet meer kan. Dit is een manier van trainen die veel van je vraagt, en daarom vind je het misschien fijn om te horen dat Ronnie hier geen fan van is.
Ronnie is tegen training to failure, omdat het volgens hem niet efficiënt is. Als je aan het trainen bent, dan wil je een specifieke spier(groep) sterker maken. Op een gegeven moment zul je voelen dat deze spier het gewicht niet meer kan dragen, en dat een andere spier het werk overneemt. Als je to failure traint, dan ga je op dat moment gewoon door met trainen, tot je niet meer kunt.
Ronnie Coleman zou je aanraden om op dat moment te stoppen met trainen.
Als het gewicht naar een andere spier verplaatst tijdens het trainen, dan ben je de beoogde spier(en) niet meer effectief aan het trainen. Je bent dan dus een heleboel moeite in een zinloze oefening aan het stoppen, en dat is natuurlijk ontzettend zonde. Stop dus met een oefening als je merkt dat de beoogde spiergroep het gewicht niet meer aankan!
Tip 3: Doe tussen de 10 en 15 reps per oefening
Iets wat altijd moeilijk is bij het trainen, is het vinden van de juiste hoeveelheid repetities. Je wilt je lichaam niet te weinig uitdagen, maar je wilt het ook niet overbelasten. Ronnie Coleman is ervan overtuigd dat tussen de 10 en 15 reps de sweet spot is. Zijn succes is op zich al bewijs dat dit wel ongeveer zal kloppen, maar hij heeft hier daarnaast heel goede redenen voor.
Volgens Ronnie is dit het ideale aantal, omdat je op deze manier je spieren voelt samentrekken, en ook je spieren voldoende zwaar belast. Tijdens de eerste 5 reps zal het nog redelijk licht aanvoelen, maar kun je hierdoor wel duidelijk je spieren voelen samentrekken. Waarom dit volgens Coleman zo belangrijk is, dat zal ik in de volgende tip uitleggen.
De 5 tot 10 repetities hierna zullen een stuk zwaarder aanvoelen, en dit is dan ook wanneer je de echte spiergroei bewerkstelligt. Het is echter nog niet zo zwaar dat je ineffectief gaat trainen, wat het geval is bij training to failure. Welke oefening je ook doet: 10 tot 15 herhalingen is het ideale aantal, volgens Ronnie Coleman!
Tip 4: Visualiseer dat je spieren groter worden
Tot nu toe heb ik alleen nog maar puur fysieke tips behandelt, maar Ronnie Coleman gelooft dat er ook een belangrijke mentale component aan training zit. Ronnie gelooft dat het tijdens het trainen enorm helpt om de groei van je spieren te visualiseren.
Bij gespierde mensen kun je onder hun huid de spieren enorm zien bewegen wanneer ze zich inspannen. Jij moet in je hoofd voor je proberen te zien dat jouw spieren dat ook doen.
Onderschat nooit de kracht die je hersenen kunnen hebben.
Dit klinkt misschien een beetje zweverig en niet al te wetenschappelijk, maar er lijkt wel degelijk iets achter te zitten. Op dit gebied is hier niet echt onderzoek over te vinden, maar over het algemeen wordt het steeds duidelijker dat psychische componenten een enorm grote invloed hebben op lichamelijke processen.
Zo heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van het zogeheten placebo-effect. Wanneer je zieke mensen een pil geeft die eigenlijk niets doet, maar waarvan je zegt dat hij een werkend effect heeft, dan zullen ze zich ook daadwerkelijk gezonder gaan voelen. Daarnaast activeert het visualiseren van een bepaalde beweging het gebied in je hersenen dat daadwerkelijk voor die beweging zorgt!
Hoewel het dus niet helemaal bewezen is, is er goede reden om te geloven dat je je spieren effectiever kan trainen door dit te visualiseren. Wellicht is dit ook een placebo-effect, maar voor Ronnie Coleman heeft het in elk geval geholpen!
Tip 5: Maak al je bewegingen volledig af
Waarschijnlijk heb je als kind al gehoord dat je moet afmaken waar je aan begint. Als je het aan Ronnie Coleman vraagt, dan geldt dit zeker ook voor fitness en bodybuilding. Volgens hem moet je je bewegingen volledig afmaken tijdens het trainen om tot het beste resultaat te komen. Wat dit precies inhoudt in de context van training, dat zal ik je nu gaan uitleggen.
Als je één les uit dit artikel kan trekken, is het dat Ronnie Coleman niet van inefficiënte oefeningen houdt.
Het komt erop neer dat je tijdens je oefeningen steeds volledig moet samentrekken, en vervolgens ook weer volledig moet strekken. Til je halter bijvoorbeeld écht zo ver op dat je je arm niet verder samen kan trekken. Zorg ervoor dat je arm aan het einde van de oefening weer volledig gestrekt is. Op deze manier haal je het maximale uit elke repetitie die je doet.
Dat waren ze dan, vijf tips die volgens de legendarische Ronnie Coleman onmisbaar zijn voor het trainen van een groot, strak lichaam. Jij kan nu aan de slag om te proberen om dit doel zelf te bereiken, gewapend met de kennis van één van de grootsten in de bodybuildingwereld. Ik wens je heel veel succes!
Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben: