3 Voordelen en 3 Nadelen van Powerlifting (Onderzoek)

Iedereen die ooit ook heeft geprobeerd om serieus aan bodybuilding te doen, weet dat dit een stuk ingewikkelder is dan simpelweg iedere dag naar de sportschool gaan om daar je longen uit je lijf te pompen. Dat is er natuurlijk een onderdeel van, maar het kiezen van de juiste trainingsmethoden is minstens zo belangrijk.

Vandaag de dag zijn er zoveel trainingstechnieken dat niemand de tijd heeft om ze allemaal uit te proberen, en daardoor kan het lastig te bepalen zijn welke methoden wel en niet werken. Neem nou powerlifting; bepaalde mensen zweren erbij, andere raden het juist af. In dit artikel geef ik jou de kennis om zelf een weloverwogen oordeel over powerlifting te kunnen vormen, door je de belangrijkste voor- en nadelen van powerlifting uit te leggen. Dit artikel is als volgt opgebouwd:

  • Waarom doen mensen aan powerlifting? 3 voordelen
  • Waarin schiet powerlifting tekort? 3 nadelen
  • Conclusie: Is powerlifting geschikt voor bodybuilders?

Waarom doen mensen aan powerlifting? 3 voordelen

Zoals ik in de inleiding al even zei, zijn er mensen die zweren bij de effecten van powerlifting. Hier kun je al wel een beetje uit afleiden dat er belangrijke voordelen aan powerlifting zitten. Ik zal dit artikel beginnen door de belangrijkste van die voordelen uiteen te zetten. Het gaat om de volgende voordelen:

  • Powerlifting is erg geschikt om kracht op te bouwen
  • Powerlifting is een gerichte manier van trainen
  • Powerlifting leert je goede techniek aan
Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Voordeel 1: Powerlifting is erg geschikt om kracht op te bouwen

Misschien is dit een beetje een open deur, omdat iedereen die het woord “powerlifting” ziet, zich wel kan voorstellen dat je deze trainingsmethode kan gebruiken om kracht op te bouwen. Toch vind ik het de moeite waard om dit te benoemen, omdat het niet alleen de grote kracht van powerlifting is, maar ook iets wat veel te veel bodybuilders over het hoofd zien.

De meeste bodybuilders zijn namelijk vooral gericht op het trainen van een mooi lichaam, en dat is natuurlijk best begrijpelijk. Het hele idee van bodybuilding is natuurlijk dat je een lichaam probeert te trainen dat er zo goed mogelijk uitziet, en daarom is het best logisch dat bodybuilders zich vooral richten op de meest zichtbare spieren.

Dit heeft echter tot gevolg dat veel bodybuilders maar weinig kracht hebben. Het trainen van de meest zichtbare spieren zorgt misschien voor een mooi lichaam, maar niet voor een lichaam dat heel veel kan. Hierdoor maak je het ook lastiger voor jezelf om te trainen, omdat je minder oefeningen kan doen waarvoor je een beetje meer kracht nodig hebt.

“Als je ooit bent gaan hiken met een bodybuilder, dan weet je dat je in de praktijk heel weinig kan met een gemiddeld sportschoollichaam.”

Als je het maximale uit jezelf wil kunnen halen in de sportschool, dan zul je daar gewoon een zekere hoeveelheid kracht bij nodig hebben. Wanneer jij merkt dat al die oefeningen in de sportschool helemaal niet makkelijker worden naarmate je ze vaker uitvoert, dan heb je er waarschijnlijk simpelweg de kracht niet voor. Powerlifting is een geweldige manier om die belangrijke kracht op te bouwen, wat je over het algemeen enorm zal helpen bij je trainingen.

Voordeel 2: Powerlifting is een gerichte manier van trainen

Als bodybuilder wil je natuurlijk een mooi lichaam, en daar hoort ook gebalanceerde spiergroei bij. Je moet alle spiergroepen in je lichaam trainen, anders heb je uiteindelijk een lichaam met heel erg vreemde proporties. Het is op zichzelf dan ook helemaal niet erg dat bodybuilders een hoop verschillende oefeningen doen, omdat dat nu eenmaal nodig is voor een prachtig lichaam.

Wat hiervan echter vaak het gevolg is, is dat bodybuilders hun focus verliezen. Als je geen duidelijk plan hebt, of continu van plan wisselt, dan hou je niks lang genoeg vol om echte resultaten te zien. De ene dag besluit je dat je armen meer werk nodig hebben, de andere dag vind je toch je borstspieren belangrijker, en een week later besluit je je toch maar op je rugspieren te gaan richten. Uiteindelijk heb je dan geen enkele van die spiergroepen echt weten te verbeteren.

“Je kan beter één ding goed doen dan dertig dingen slecht.”

Het mooie aan powerliften is dat het een heel gerichte manier van trainen is. Powerliften richt zich op de bench, de deadlift en de squat, en eigenlijk niks meer dan dat. Doordat je je op een beperkt aantal oefeningen richt, ben je daadwerkelijk effectief bezig met het trainen van de juiste spiergroepen. Ook zul je de techniek van die oefeningen goed onder de knie krijgen, wat de effectiviteit van je training uiteraard ten goede komt.

Dit is een bodybuildingsite, geen site voor professionele powerlifters, en dus is het voor jou niet echt mogelijk om je uitsluitend op powerliften te richten. Een bodybuilding moet zich nu eenmaal op zijn hele lichaam richten, en met powerliften train je natuurlijk niet álles. Ik zou je echter wel aanraden om het een vast onderdeel van je routine van te maken, zeker als je niet tevreden bent met de resultaten die je in het verleden hebt behaald.

Voordeel 3: Powerlifting leert je goede techniek aan

Bij een goede workout komen een heleboel verschillende factoren kijken. Allereerst moet je natuurlijk simpelweg bereid zijn om werk te verzetten en tijd op te offeren, anders kom je nergens. Daarnaast moet je voor de juiste oefeningen kiezen, want de juiste manier van trainen hangt enorm samen met het doel dat je wil bereiken. Wat echter ook van belang is, en vaak wordt vergeten, is het toepassen van de juiste techniek.

“Een bodybuilder is als een chirurg: het is fijn als hij hard werkt, maar je hebt het liefst dat hij ook weet wat hij doet…”

Bepaalde oefeningen zijn erg effectief voor het trainen van bepaalde spiergroepen, maar dat is natuurlijk alleen zo wanneer je ze op de juiste manier uitvoert. Veel mensen spenderen dag na dag in de sportschool zonder noemenswaardig resultaat te zien, en bij die mensen is techniek vaak precies wat er niet goed gaat.

Als je aan powerliften gaat doen, dan wordt er vanaf het begin ingehamerd dat techniek van levensbelang is. Dit is iets wat je wel serieus móet nemen als je voornamelijk met gewichten aan de slag gaat, anders riskeer je serieuze blessures. Daarom nemen de meeste powerlifters éérst de tijd om de techniek goed te leren, voordat ze met de grotere gewichten in de weer gaan.

Dit helpt je niet alleen bij powerliften, maar ook bij trainen in het algemeen. Als powerlifter leer je om je volledige range of motion te gebruiken, en bouw je de kracht op die je nodig hebt om bepaalde oefeningen goed uit te kunnen voeren. Hierdoor zul je automatisch ook een hoop andere oefeningen beter uitvoeren.

Waarin schiet powerlifting tekort? 3 nadelen

Ik heb je zojuist de belangrijkste voordelen van powerlifting uitgelegd, maar daarmee heb je natuurlijk nog niet het volledige verhaal. Er zitten aan powerliften (zoals aan elke trainingsmethode) ook een aantal belangrijke nadelen. Het is belangrijk om die nadelen ook te kennen, anders kun je natuurlijk geen weloverwogen oordeel over powerliften vormen. Ik zal de volgende nadelen daarom in de rest van dit artikel bespreken:

  • Powerlifting is slecht voor je conditie
  • Powerlifting kan je ook verkeerde technieken aanleren
  • Powerlifting richt zich iets te veel op dezelfde oefeningen

Nadeel 1: Powerlifting is slecht voor je conditie

Eén van de dingen waar powerlifters bekend om staan, is dat ze maar weinig reps doen van al hun oefeningen. Meer dan 5 reps is zeldzaam voor powerlifters, en ze maken ook wel eens grappen dat je alles boven de 5 reps moet zien als cardio. Je bent dan niet meer effectief genoeg bezig met het trainen van kracht, en je bent meer aan je uithoudingsvermogen aan het werken.

“Powerlifting is goed voor één doel, maar niet voor de meeste andere doelen.”

Het is natuurlijk logisch dat powerlifters zich bijna uitsluitend richten op maximale kracht, want dat is nu eenmaal het doel van powerliften. Als bodybuilder heb je echter ook andere doelen, waar je ook rekening mee moet houden. Je conditie is bijvoorbeeld erg belangrijk als bodybuilder, omdat je het anders niet volhoudt om elke dag intensief met verschillende spiergroepen bezig te zijn.

Voor powerlifters is 1 tot 5 reps prima, maar voor alle andere mensen in de sportschool zou ik een stuk meer reps per oefening aanbevelen. Zo’n 6 tot 12 reps per oefening is voor de meeste doeleinden namelijk veel effectiever voor het trainen van je spieren, en bovendien bouw je op die manier wat meer conditie op.

Nadeel 2: Powerlifting kan je ook verkeerde technieken aanleren

Ik heb je zojuist uitgelegd dat techniek heel belangrijk is bij powerlifting, en dat powerliften daarom heel handig kan zijn voor sporters en bodybuilders die hun techniek verwaarlozen. Als je aan powerliften doet, kan het niet anders dan dat je erachter komt hoe belangrijk techniek is, en dat is een les die je de rest van je leven van pas zal komen.

Hier sta ik nog steeds achter, maar ik wil er wel aan toevoegen dat je een vrij specifieke techniek aangeleerd krijgt als je aan powerlifting doet. Die techniek is erg handig voor powerlifters, maar niet per se voor bodybuilders. Hierdoor kun je door powerlifting ook de verkeerde technieken aangeleerd krijgen, die je dan vervolgens gaat toepassen op de verkeerde oefeningen.

“Techniek is hartstikke mooi, maar het moet wel de juiste techniek zijn.”

Powerlifters zijn bijvoorbeeld gewend om hun voeten wijd uit elkaar te zetten bij het squatten, en op die manier te proberen om hun heupen zo veel mogelijk het werk te laten doen. Dat is prima voor powerlifters, maar het is niet in alle gevallen de beste positie. Als je door het squatten bijvoorbeeld je quadriceps wil trainen, is het veel beter om je voeten wat dichter bij elkaar te zetten.

Meer in het algemeen proberen powerlifters al hun oefeningen zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Dat klinkt logisch, en voor powerlifters is het dat ook, omdat die zo veel mogelijk willen tillen. Als je je spieren echter een goede workout wil geven, is het vaak juist beter om een inefficiënte houding aan te nemen. Op die manier zet je je spieren namelijk beter aan het werk. Dit zijn overigens slechts twee voorbeelden van hoe powerlifting je de verkeerde technieken kan aanleren, het zijn zeker niet de enige manieren.

Nadeel 3: Powerlifting richt zich iets te veel op dezelfde oefeningen

Zoals ik eerder al zei, is het een voordeel van powerlifting dat het erg gericht is op bepaalde oefeningen. Dit is op zichzelf positief, omdat trainen alleen zin heeft als je een duidelijk doel voor ogen hebt, en je daar de juiste oefeningen voor kiest. Hier zit echter ook een andere kant aan: voor bodybuilders is powerlifting simpelweg niet gevarieerd genoeg.

“Powerlifters hebben totaal andere doelen dan bodybuilders.”

De drie oefeningen die centraal staan bij powerliften (de deadlift, squat en bench) zijn genoeg voor powerlifters, maar niet voor bodybuilders. Als jij een gespierd lichaam wil, wat inhoudt dat je alle spiergroepen goed traint, zul je aan deze oefeningen niet genoeg hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat powerlifting geen zin heeft, maar je zal er dus nog een hoop naast moeten doen.

Conclusie: Is powerlifting geschikt voor bodybuilders?

Ik heb je in dit artikel evenveel voordelen als nadelen van powerlifting gegeven, dus misschien vraag je je af wat nou eigenlijk de boodschap van dit artikel is. Is powerlifting nou een goede manier van trainen voor bodybuilders of niet? Uiteindelijk zul je die afweging natuurlijk zelf moeten maken, maar ik kan je wel mijn conclusie over deze vraag meegeven.

Wat mij betreft is powerlifting een prima aanvulling op je workout, zolang je er maar rekening mee houdt dat het geen complete workout is voor bodybuilders. Je zal nog een hoop naast powerliften moeten doen om een mooi, gebalanceerd lichaam te krijgen. Als de voordelen van powerliften jou aanspreken, lijkt het mij dus een prima idee om het in je workout te verwerken.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *