Oxandrolone / Anavar: Werking, Ervaringen en Kuurschema

Als jij spiermassa wilt kweken, kan het erg verleidelijk zijn om te grijpen naar middelen die de spiergroei stimuleren. Anabolen zijn bekende middelen die een hulp kunnen zijn bij het verbeteren van de spiergroei.

Oxandrolone/Anavar is een voorbeeld van anabolen. Vooral onder amateursporters is oxandrolone/Anavar een bekend middel. Om jou te informeren over oxandrolone/Anavar lees je in dit artikel alles over de werking van dit middel, de ervaringen ermee en krijg je van ons ook nog een kuurschema!

De geschiedenis van oxandrolone/Anavar

Anavar werd voor het eerst uitgebracht in de jaren ’60 en werd al snel populair. Door de verscherping van de regels rondom anabolen verdween Anavar in de jaren ’80 bijna, maar gelukkig kwam het middel snel weer terug. Het middel is nu weer ontzettend populair onder bodybuilders.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

De werking van oxandrolone/Anavar

Anavar is de merknaam van de androgene anabole steroïde die werkt op basis van de stof oxandrolon, vaak aangeduid met de Engelse naam oxandrolone. Het bijzondere aan Anavar is dat, anders bij bekendere middelen zoals Dianabol, de anabole en de androgene werking sterk van elkaar gescheiden zijn.

Betekenis: anabole werking

Anabolen stimuleren de aanmaak van eiwitten en remmen de afbraak hiervan. Hierdoor kan de spiermassa beter groeien. Anabolen zorgen bovendien voor een betere aanmaak van rode bloedlichaampjes waardoor het uithoudingsvermogen van de spieren toeneemt. Hierdoor kun je langer en zwaarder sporten.

Betekenis: androgene werking

De androgene werking van androgene anabole steroïden zorgt voor de extreem mannelijke look van mannen die veel anabolen gebruiken. Denk aan bredere schouders, baardgroei en een lage stem. Dit komt doordat de androgene werking van androgene anabole steroïden de testosteronaanmaak stimuleert. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon.

“Androgeen is de verzamelnaam voor chemische stoffen die de ontwikkeling van de mannelijke eigenschappen reguleren. Testosteron is de bekendste en belangrijkste van de androgene stoffen.”

Milde anabole werking

Oxandrolone heeft weinig androgene werking, en een milde anabole werking. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen, maar ook nadelen. Deze zet ik hieronder voor jullie op een rijtje.

Voordelen van oxandrolone/Anavar

Omdat oxandrolone slechts een mild anabolicum is, zijn er voor sporters vele voordelen bij het gebruik van dit middel. Zeker ten opzichte van zwaardere middelen zoals Dianabol kan het slikken van oxandrolone erg prettig zijn.

Voordeel nummer 1: geen tot weinig oestrogeenconversie

Eén van de grootste nadelen van Dianabol is de oestrogeenconversie, die wordt veroorzaakt door het enzym aromatase. Aromatase zorgt ervoor dat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Begrijp dit niet verkeerd, oestrogeen is ook belangrijk voor mannen, maar in een Dianabolkuur kan de hormoonbalans verstoord raken door een teveel aan oestrogeen. Dit kan leiden tot nare bijwerkingen, zoals:

 • Borstvorming
 • Krimpen van de genitaliën
 • Verlies van hoofdhaar
 • Hogere bloeddruk
 • Acne

Bij oxandrolon is er nauwelijks sprake van aromatase en oestrogeenconversie. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van deze bijwerkingen.

Voordeel nummer 2: ideaal voor de cutfase

Omdat Anavar slechts een mild anabolicum is met weinig androgene werking, zijn de effecten op de spiergroei niet heel sterk. Door de aanmaak van fosforcreatine helpt Anavar wel heel goed bij het behouden van spierkracht. Dit zorgt er dus voor dat je wel sterker wordt, maar niet aankomt.

Tijdens de cutfase is alles gericht op het verliezen van vet. Hierbij raken sporters vaak ook spierkracht kwijt. Door Anavar kun je dit dus vermijden. Anavar wordt ook vaak gebruikt door professionele bodybuilders om binnen hun gewichtsklasse te kunnen blijven, maar wel sterker te worden.

Voordeel nummer 3: weinig terugval

Bij sterkere Androgene anabole steroïden is er vaak sprake van leegloop: na de kuur raken bodybuilders alle opgebouwde spieren weer kwijt. Dit komt doordat er veel vocht in de spieren komt. Omdat de androgene werking van oxandrolone zeer beperkt is, blazen de spieren niet op en lopen ze dus ook niet leeg na de kuur.

Voordeel nummer 4: oxandrolone is veilig

Omdat oxandrolone slechts een milde werking heeft, is er bijna geen sprake van bijwerkingen. Het kan zijn dat je last krijgt van hoofdpijn of misselijkheid, maar de lever wordt niet overbelast zoals dit bij sterkere androgene anabole steroïden zoals Dianabol gebeurt. Anavar is daarom een relatief veilig middel, mits in de juiste dosering geconsumeerd.

Voordeel nummer 5: vaak geen nakuur nodig

Bij de meeste anabolenkuren moet je om je resultaten te behouden een nakuur volgen. Dit komt doordat bij veel androgene anabole steroïden, zoals Dianabol, de chemische aanmaak van testosteron ervoor zorgt dat de natuurlijke aanmaak van testosteron wordt gestopt.

Het duurt een aantal weken tot de natuurlijke testosteronproductie weer op gang is gekomen.

Nadelen van oxandrolone/Anavar

Hoewel de bijwerkingen van Anavar mild zijn, kunnen er ook nadelen kleven aan het gebruik van dit middel. Wat deze nadelen zijn, lees je hieronder:

Nadeel nummer 1: geen massale spiergroei

Als jij graag enorme spieren wilt kweken, is Anavar niks voor jou. Door de geringe androgene werking zul je geen enorme mannelijke spieren krijgen.

Nadeel nummer 2: de markt

Bij het kopen van anabole pillen moet je altijd opletten dat je voor kwaliteit gaat en niet voor kwantiteit. Omdat Anavar op de dopinglijst staat, is het alleen clandestien verkrijgbaar. Hierdoor is de kans groter dat je wordt opgelicht. Vaak zit er minder oxandrolone in dan beweerd, of wordt het verwisseld met goedkopere alternatieven zoals Winstrol.

Bovendien is echte Anavar ontzettend duur. Anavar is wel drie- tot viermaal duurder dan Dianabol, Oxymetholone of Winstrol. Als je goedkopere Anavar tegenkomt, is de kans groot dat deze nep of slecht is.

Ervaringen met oxandrolone/Anavar

Het is altijd lastig om betrouwbare informatie op het internet te vinden over de daadwerkelijke ervaringen met androgene anabole steroïden, zeker als het over de minder bekende varianten gaat. Dit komt onder andere doordat de verkopers van dit middel zelf reviews laten plaatsen en omdat er (vanwege de illegaliteit) niet veel onderzoek naar wordt gedaan.

Wat kunnen we zeggen over de ervaringen?

Het overgrote deel van de ervaringen met Anavar zijn zeer positief. Door sommige bodybuilders (zowel mannelijk als vrouwelijk) wordt Anavar zelfs als een voedingssupplement beschreven omdat het zo veilig is

Over het algemeen wordt Anavar dus als een prettig, veilig en mild anabool beschreven. Ook lees je erg weinig over bijwerkingen. Iets wat wel heel erg opvalt, is dat je in de verschillende ervaringen verschillende bewoordingen leest. De één heeft het over ‘bijna geen bijwerkingen’, de ander over ‘weinig kans op bijwerkingen’. Uit de ervaringen blijkt echter dat dit niet inhoudt dat er geen bijwerkingen zijn.

Met name vrouwen schrijven over bijwerkingen zoals een lagere stem, gezichtsbeharing en heel af en toe zelfs een vergrote clitoris. Hier lees je straks meer over.

Ervaringen uit klinische studies

Uit klinische studies blijkt dat oxandrolone meer bijwerkingen heeft dan we in de gebruikservaringen lezen, maar die bijwerkingen lijken allemaal weer te verdwijnen na het beëindigen van de consumptie. De bijwerkingen zijn zeldzaam, maar toch staan ze hier even op een rijtje:

 • Verslechtering van het cholesterolspiegel (dit kan op de lange termijn de kans op hart- en vaatziekten vergroten)
 • Vermindering van de natuurlijke testosteronaanmaak bij mannen
 • Belasting van de lever

Deze bijwerkingen zijn echter redelijk zeldzaam bij Anavar, zeker als je het vergelijkt met andere androgene anabole steroïden. “Zeldzaam” betekent echter niet dat ze niet voorkomen.

Bijwerkingen komen vooral voor bij vrouwen

De bijwerkingen van Anavar komen met name voor bij de vrouwelijke gebruikers. Uit klinische studies naar vrouwen die om medische reden oxandrolone moesten slikken, blijkt dat deze stof daadwerkelijk bijwerkingen kan veroorzaakt. Opvallend is dat de bijwerkingen niet altijd verdwijnen na het stoppen van het gebruik van Anavar.

De bijwerkingen die kunnen optreden bij vrouwen zijn allemaal gerelateerd aan de androgene bijwerkingen waarvan je in de ervaringen leest dat die er nauwelijks zijn:

 • Meer lichaamshaar
 • Verlaging van de stem
 • Vergroting van de clitoris

Het meest interessante verschil tussen de klinische studies en de gebruikservaringen is dat de dosering van artsen veel lager is dan die je in de gebruikservaringen leest. Dit is vreemd, omdat uit klinische studies veel meer bijwerkingen komen dan je in de gebruikservaringen tegenkomt. Uit een studie blijkt dat zelfs bij een hele lage dosering van 0,03 milligram oxandrolone per kilo lichaamsgewicht per dag nog steeds 16 procent van de vrouwen last had van androgene bijwerkingen.

Kuurschema voor oxandrolone/Anavar

Ben jij ervan overtuigd dat je Anavar wilt uitproberen? Dan is het cruciaal dat je de juiste kuur volgt, anders kan het effect negatief zijn. Bij een te lage dosis merk je niks van de oxandrolone, bij een te hoge kuur worden de bijwerkingen heftiger en kun je je lichaam beschadigen. Soms is deze beschadiging zelfs permanent.

Dosering van oxandrolone/Anavar

De dosering van anabole steroïden is ontzettend belangrijk. Daarom moet je, voordat je de kuur gaat doen, bepalen wat voor jou de juiste dosering is. Ook is het belangrijk om te weten dat er een groot verschil is in dosering voor mannen en dosering voor vrouwen.

Mannen merken de positieve effecten van Anavar vaak vanaf 20 tot 30 milligram per dag. Dit kan opgebouwd worden tot maximaal 100 milligram per dag. Bedenk wel dat de bijwerkingen duidelijker en gevaarlijker kunnen worden bij een hoge dosering. Hoeveel jouw lichaam aankan, is gebaseerd op lichaamsgewicht, ervaring met steroïden en ook een beetje geluk.

“Niet elk lichaam kan even goed tegen anabole steroïden, dus hoe heftig de bijwerkingen bij jou zijn, is ook afhankelijk van een beetje geluk.”

Vrouwen merken de positieve effecten van Anavar al vanaf 5 tot 10 milligram per dag. Bij vrouwen wordt het over het algemeen afgeraden om op te bouwen tot een hogere dosering. De bijwerkingen van de androgene werking zijn bij vrouwen sowieso al meer aanwezig dan bij mannen en de kans op heftige bijwerkingen kan bij hogere doseringen heel snel stijgen.

Duur van een oxandrolone/Anavar-kuur

De duur van een Anavarkuur is tussen de 6 en de 8 weken. Een groot voordeel van de Anavarkuur is dat je meestal geen nakuur hoeft te doen. Dit komt doordat de testosteronproductie niet wordt stopgezet, omdat Anavar slechts een milde androgene anabole steroïde is. Bij hoge doseringen is het echter wel verstandig om een nakuur te doen.

De beste kuur voor Anavar: een cutkuur

Anavar kan het beste worden gebruikt als cutkuur. Anavar heeft namelijk weinig nut voor het kweken van spieren, maar heel veel nut voor het behouden van spierkracht tijdens het afvallen. Hieronder lees je een aantal opties voor Anavar-stacks, omdat je op deze manier het meeste voordeel ervaart van de kuur.

Anavar/clenbuterol/Winstrol

Een goede kuur voor tijdens het cutten is Anavar gestackt met 100 microgram clenbuterol en 100 microgram Winstrol.

Clenbuterol is eigenlijk een middel om paarden met ademhalingsproblemen te helpen. Bij mensen werkt het echter op een heel andere manier: clenbuterol versnelt het metabolisme, en hierdoor raak je sneller meer vet kwijt.

Winstrol is net als Anavar een milde anabole steroïde. Bij Winstrol heb je echter iets meer anabole werking dan bij Anavar. Hierdoor stimuleer je de spiergroei meer dan met alleen Anavar.

Anavar/Winstrol/Nolvadex

Een andere goede cutkuur is Anavar met Winstrol en een nakuur met Nolvadex. Deze kuur helpt bij het versterken en behouden van de spierkracht tijdens het afvallen.

Neem in de eerste zes weken 50 milligram Anavar en 40 milligram Winstrol per dag. Na de Anavarkuur neem je nog 5 weken lang 20 milligram Nolvadex per dag.

Nolvadex is een bekend middel voor bij het nakuren. Nolvadex is namelijk een milde vorm van oestrogeen die kan voorkomen dat jij last krijgt van oestrogeenconversie. Nolvadex bindt zich aan de oestrogeenreceptoren zodat oestrogeen minder invloed heeft op je lichaam.

Niet overtuigd?

Ben je nog niet overtuigd van de positieve werking van Anavar/Oxandrolone? Check dan onze website voor andere manieren om het optimale uit je sportprestaties te halen.

Je vindt hier informatie over andere androgene anabole steroïden, maar ook heel veel informatie over hoe je op een natuurlijke manier je trainingsprestaties kunt optimaliseren. Je vindt onder andere tips over voeding en verschillende soorten trainingsschema’s.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

1 Reactie op "Oxandrolone / Anavar: Werking, Ervaringen en Kuurschema"

 1. joep

  says:

  dat zijn wel hele grove mg aantallen die je adviseerd. bij zulke getallen is test zetten toch een veel betere en gezondere keuze.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *