Snel Afvallen Buik: 10 Beste Manieren om Buikvet te Verbranden

Stilzwijgend staar je naar het stuk taart op het bordje voor je. Om je heen is iedereen druk aan het kletsen met de andere visite op de verjaardag van je vriend(in). Niemand merkt dat jij in een flinke strijd verwoed bent met jezelf. De taart ziet er heerlijk uit, en wat zou het nu eigenlijk uitmaken als je gewoon één stukje taart eet? Maar dan glijden je ogen weer naar je buik, die bepaald niet strak is.

En dan voel je je gelijk schuldig. Je klaagt vaak genoeg over jouw buik, dat-ie niet zo plat is, of gespierd. Tegelijkertijd zit je weer met een bordje vol calorieën voor je neus. Het is tijd voor verandering, besluit je. Het is tijd dat jij eraan gaat werk om snel buikvet weg te krijgen. Maar hoe? Dat en meer lees je in dit artikel!

Afvallen bij je buik doe je voor jezelf

Het lijkt misschien ten overvloede en toch moet het gezegd worden: als je graag iets aan jezelf verbeterd ziet, zorg er dan voor dat je dit in de eerste plaats voor jezelf doet. Het is jouw lichaam, en jouw leven, en niemand anders dan jij moet gegarandeerd de rest van je leven met jou doorbrengen.

Waarom zou je dan je best doen om iemand anders te pleasen door iets aan jezelf te veranderen?

afvallen-buik1Rol gerust met je ogen, ik weet dat je het wilt. Maar ga maar eens na. Misschien heb jij je altijd al minder goed in je vel gevoeld, of misschien is die gedachte juist een stuk recenter in je hoofd gekropen om zich daar te nestelen. Hoe ontstaan die gevoelens toch? Was het niet doordat jij op de basisschool al buitengesloten werd, of doordat jij steeds vaker blootgesteld wordt aan body trends?

Door de mening van anderen kun je veel onbewuster beïnvloed worden dan jij je mogelijk realiseert. Als jij op jonge leeftijd al gepest werd om je gewicht, kan je hier het idee door hebben ontwikkeld dat je inderdaad niet goed genoeg was, dat je er nooit bij zou horen door je gewicht. Of door advertenties op social media, die bijna lijken te zeggen: ‘’Gelukkig ben je pas als je er zó uitziet’’.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

De strijd aangaan met vastgeroeste, valse gedachten

Probeer dus eerst eens voor jezelf na te gaan wáár toch die behoefte vandaan komt om buikvet te verbranden. Dit is namelijk medebepalend voor hoe prettig jij je zult voelen als je daadwerkelijk dat buikvet kwijtgeraakt bent, en hoe goed je dit vol kunt houden.

Ben jij tot de conclusie gekomen dat je vooral buikvet wilt verliezen omdat je het idee hebt dat anderen – vaak zelfs gezichtsloze personen – jou dan aantrekkelijker zullen vinden? Dan kan je voorzichtig stellen dat je niet per se een plattere buik wilt vanuit jouw eigen behoeften, maar meer vanuit de zogenaamde behoeften van de maatschappij.

Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het kan ook prima zo zijn dat jij graag wilt afvallen bij je buik om je lekkerder in je vel te voelen. Dat buikvet zit je al een tijd in de weg – letterlijk. Het verspert jouw weg naar meer zelfvertrouwen. Je wilt kunnen zeggen dat je blij bent met wie je bent, zelfs als (of juist omdat) je niet perfect bent. Maar dan wil je wel eerst dat beetje buikvet kwijtraken.

Wat je moet weten over buikvet verbranden

afvallen-buik2Jij staat misschien te springen om te beginnen met afvallen, om zo snel mogelijk die strakke buik van je dromen te krijgen. Het liefst zou je vandaag al vol enthousiasme aan de slag gaan met sporten. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk beter in je vel komen te zitten. Want hoe meer je doet, hoe sneller je resultaat zult zien, nietwaar?

Nou, ja en nee. Enthousiasme is altijd fijn. Uit enthousiasme put je immers de motivatie en drive die je nodig hebt om resultaten te boeken. Dus zolang jij enthousiast blijft, kan je inderdaad redelijk snel afvallen rond je buik, en je gelukkiger voelen met jezelf. Alleen, je moet wel letten op twee sleutelwoorden hierbij: enthousiast blijven en redelijk snel.

Want zoals je misschien al wel eens gemerkt hebt bij andere dingen waar jij je volledig enthousiast in stortte, is dat enthousiasme vaak nog erg pittig om vol te blijven houden. Want je moet het volgende beseffen:

Tegenslagen zijn onvermijdelijk.

Dat wil zeggen dat, hoe hard je ook je best doet, je teleurstellingen niet uit de weg kunt gaan. Bijvoorbeeld doordat je niet zo snel resultaten ziet als je had gehoopt. Of doordat je lichaam niet alles aankan wat jij gehoopt had. En vergeet niet: Je lichaam kán veel meer dan jij denkt. Maar vaak vergt het enige training voordat je lichaam een bepaald punt van kunnen bereikt heeft.

Daarbij moet je ook rekening houden met het feit dat jouw definitie van ‘snel afvallen’ misschien niet helemaal strijkt met de realiteit. Als jij hoopt 5 kilo binnen twee weken af te vallen, kan ik je alvast vertellen: Dat gaat niet gebeuren – niet op een gezonde manier. Je moet rekenen op 0,5 tot 1 kilo gewichtsverlies per week. Maar let wel, hierdoor kan je gemakkelijker het gewicht eraf houden.

afvallen-buik3

De rol van voeding bij buikvet verbranden

Maar beweging is slechts één onderdeel van afvallen. Wat eigenlijk nog bijna belangrijker is, is hetgeen je in je lichaam stopt. Je kunt nog zoveel tijd doorbrengen in de sportschool, maar als jij je vervolgens volstopt met allerlei rotzooi, zal je echt geen resultaten gaan zien. Als je echter echt voedsel gaat eten – en in de juiste hoeveelheden en porties – zal je wél afvallen.

Benieuwd wat ‘’echt eten’’ dan precies is? Een aantal voorbeelden zijn:

 • Appels
 • Banaan
 • Chiazaad
 • Broccoli
 • Boerenkool
 • Bessen
 • Tomaat
 • Bruine rijst
 • Zalm
 • Eieren
 • Onbewerkt vlees

afvallen-buik4

Deze voedingsstoffen kunnen je stuk voor stuk helpen afvallen en dus dat overtollige buikvet te verliezen, om een aantal redenen. Een paar hiervan zijn:

 • Echte voedingsmiddelen zitten bomvol voedingsstoffen. Hierdoor je lichaam meer krijgt wat het nodig heeft en jij minder snel honger krijgt.
 • Ze zitten vol proteïne. En laat proteïne (eiwit) nou net een sleutelrol spelen in gewichtsverlies. Echt voedsel is daarbij een betere bron van proteïne, omdat dit minder verwerkt en er minder vet in zit.
 • Echt eten bevat geen toegevoegde suikers en juist wel andere voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Voedingsmiddelen die wel toegevoegde suikers bevatten, zijn daarbij lang niet zo vullend, rijk aan calorieën en verhogen je risico op obesitas.
 • Echt eten bevat oplosbare vezels. Deze kunnen je helpen afvallen door je eetlust te verminderen.
 • Echte voedingsmiddelen kunnen je helpen langzaam te eten door je meer te laten kauwen. Hierdoor kan je eetlust verminderen (je merkt beter dat je ‘vol’ zit) en ben je sneller tevreden met een kleinere portie.
 • Er zitten doorgaans minder calorieën per gram in echt voedsel dan in verwerkt voedsel. Hierdoor kan je meer eten, terwijl je nog steeds gewicht verliest.
 • Door echte voedingsmiddelen te eten kan je je levensstijl veranderen. Het niet focussen op een dieet maar op het eten van echte voedingsmiddelen, kan je mogelijk helpen gewicht te verliezen en dit gewicht er ook echt af te houden.

Snel afvallen rond je buik: Hoe doe je dat?

Om het even op een rijtje te zetten; om af te vallen heb je dus nodig:

 • Motivatie, drive (en geduld)
 • Een realistisch beeld van wat haalbaar is qua gewichtsverlies
 • Een dieet dat je niet alleen helpt af te vallen, maar dat ook blijvend resultaat geeft

Maar wat nu als je specifiek buikvet wilt verliezen, hoe ga je dan aan de slag? Dat zal ik je vertellen. Hierna volgen een aantal manieren om je te helpen (blijvend) buikvet te verbranden.

Manier #1: Drink zo goed als geen alcohol

Het lijkt zo vanzelfsprekend, en toch is het vaak een van de meest tricky tips om te volgen – die paar biertjes of wijntjes op een feestje zijn achterover geslagen voor je er erg in hebt. Maar vermijd alcohol toch zoveel mogelijk! (Overmatig) alcoholverbruik wordt geassocieerd met meer buikvet. Probeer gematigd te drinken of helemaal geen alcohol te consumeren.

Manier #2: Vermijd voeding waar transvetten in verwerkt zitten

Onderzoek heeft aangetoond dat een hoge transvetinname gelinkt wordt aan meer buikvet. Deze vetten kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van ontstekingen en hartziekten. Eigenlijk is dus, zelfs als je niet probeert af te vallen, het verminderen van je transvetinname een zeer goed idee. Dit kun je doen door voornamelijk verpakte en gefrituurde voedingsmiddelen te vermijden.

afvallen-buik5

Manier #3: Eet voldoende oplosbare vezels

Oplosbare vezels absorberen water en vormen hiermee een soort gel, dat helpt om je voedsel te vertragen wanneer het door je verteringssysteem trekt. Studies wijzen daarbij aan dat dit soort vezels gewichtsverlies in de hand werken, doordat je sneller het gevoel hebt dat je ‘vol’ zit, waardoor je minder gaat eten. Het kan ook het aantal calorieën dat je lichaam absorbeert uit eten, verlagen.

En het belangrijkste: oplosbare vezels kunnen bijdragen aan het aanvechten van buikvet. Zorg er dus voor, als je buikvet wilt verbranden, dat je voedsel eet waar veel vezels in zitten. Goede bronnen van oplosbare vezels zijn onder andere:

 • Vlaszaad
 • Spruitjes
 • Avocado’s
 • Peulvruchten
 • Braambessen

Manier #4: Doe aan cardio

Cardio wordt beschouwd als een effectieve manier om je gezondheid te verbeteren en om buikvet te verbranden. Uit onderzoek is eveneens aangetoond dat cardio een van de meest effectieve activiteiten is voor het afvallen bij je buik. Daarbij geldt:

’Intensiteit doet er niet zozeer toe, wel hoe vaak en hoe lang je work-out duurt.’

Manier #5: Verminder je stress

afvallen-buik6Door stress kan je juist meer buikvet aanmaken, doordat het aanzet tot de productie van het stresshormoon cortisol. En uit onderzoek is gebleken: hoe meer cortisol je aanmaakt, hoe meer honger je krijgt, en hoe meer vet rond je buik wordt opgeslagen. Probeer dus zoveel mogelijk activiteiten te ondernemen om je stresslevels te verlagen.

Manier #6: Eet minder koolhydraten

Het verminderen van het aantal koolhydraten dat je consumeert, kan een erg belangrijke rol spelen bij het afvallen rond je buik. Hierbij hoef je echt geen strikt dieet te volgen; sommige onderzoeken suggereren dat simpelweg het vervangen van geraffineerde koolhydraten door onbewerkte zetmeelhoudende koolhydraten, de metabole gezondheid kan verbeteren – en buikvet verminderen.

Dit kun je bereiken door verfijnde koolhydraten uit je dagelijks eetpatroon te vervangen door gezonde bronnen van koolhydraten, zoals:

 • Volle granen
 • Peulvruchten
 • Groenten

Manier #7: Vermijd drankjes met veel suiker

Deze drankjes zitten vol met vloeibare fructose (fruitsuiker), waar je juist meer buikvet door ontwikkelt. Je hersenen verwerken vloeibare calorieën namelijk anders dan vaste calorieën. Hierdoor zal je uiteindelijk later te veel calorieën binnenkrijgen en zal je lichaam deze als vet opslaan.

Uit onderzoek is daarbij naar voren gekomen dat deze drankjes leiden tot meer vet in je lever – de drankjes lijken nog slechter voor je te zijn dan voedingsmiddelen waar veel suiker in zit.

Wil je graag buikvet verliezen – of überhaupt gezonder worden – vermijd dan alle vloeibare vormen van suiker, zoals vruchtensappen en frisdranken. Ook de light-varianten zijn niet goed! Het liefst houd je het bij water en (groene) thee.

Manier #8: Ga gewichtheffen

afvallen-buik7Maar niet alleen voeding doet ertoe – training hoort ook bij buikvet verbranden. Gewichtheffen, ook wel weerstandstraining of krachttraining genoemd, is hier een goede optie voor. Dit is een belangrijke training voor het behouden en verkrijgen van spiermassa.

Uit onderzoek onder tieners met overgewicht is daarbij naar voren gekomen dat een combinatie van cardio en krachttraining tot de grootste vermindering van buikvet leidde. Raadzaam is wel, om advies te vragen aan een (gecertificeerde) personal trainer.

Manier #9: Zorg voor voldoende goede slaap

Het kan maar niet genoeg benadrukt worden: slaap is enorm goed voor je! Zo ook voor je gewicht. Studies tonen aan dat mensen met slaaptekort meer buikvet kunnen ontwikkelen. Het advies luidt:

Slaap minstens zeven uur per nacht, niet alleen als je wilt afvallen, maar ook omwille van je algehele gezondheid.

Het krijgen van voldoende slaap (van hoge kwaliteit!) moet een van je prioriteiten zijn als je van plan bent af te vallen en je gezondheid te verbeteren.

Manier #10: Houd je voedselinname en beweging bij

Eigenlijk is je calorie-inname beperken nog wel de meest effectieve methode voor gewichtsverlies. Als je lichaam immers minder calorieën binnenkrijgt dan het verbruikt, zal je afvallen rond je buik. Maar het kan lastig zijn om bij te houden hoeveel calorieën jij precies binnenkrijgt. Door een voedingsdagboek bij te houden (online of offline) kan je dit gemakkelijker bijhouden, evenals je fysieke activiteit.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *