Bodybuilding, Wat Is het? 5 Tips!
De zomer komt eraan! Hoe is het met jouw lichaam gesteld, is dat al zomerproof? Zijn je buikspieren goed getraind, is het overtollige lichaamsvet aangepakt door gerichte training? Nee? Hoog tijd om je bezig te gaan houden met bodybuilding! Dat klinkt heftig, maar hoe fanatiek je erin bent, dat is helemaal aan jezelf. Bodybuilding wordt ook wel krachttraining genoemd, maar er zijn toch wel belangrijke verschillen tussen deze takken van sport. Sommigen gaan volledig op in de sport en willen hun spieren zo goed en sterk mogelijk zien te krijgen, anderen zijn tevreden met een strakke buik en een functionele, lichte spieropbouw. Lees nu alles over bodybuilding!
Inhoud van dit artikel:
Het principe van bodybuilding
De naam bodybuilding zegt het eigenlijk al: door middel van krachttraining werk je aan het uiterlijk van je lichaam. Door spieren gericht te trainen, kun je gespierd worden en jouw lichaam helemaal in shape krijgen. Wil je de focus leggen op een gespierde torso, dan behoort dat tot de mogelijkheden. Hebben juist je armen of benen extra krachttraining nodig? Stel een schema op en ga aan de slag! Het principe van bodybuilding is heel simpel: door verschillende spiergroepen gericht en specifiek te trainen, prikkel je deze en zorg je voor spiergroei. Bij dit simpele principe komen wel veel zaken kijken, zeker wanneer je fanatiek bezig wilt gaan met bodybuilding. Denk aan voeding, voedingssupplementen, het opstellen van een gericht fitness schema, en ga zo maar door.
Bodybuilding kent ook een wedstrijdelement, waarbij getracht wordt een laag vetpercentage te koppelen aan zeer sterke spieropbouw. Hoewel bodybuilding als wedstrijdsport nog steeds in trek is, zijn veel meer mensen bezig met bodybuilding om hun eigen lichaam naar wens op te trainen. Het gaat dus niet alleen om winnen en verliezen, maar vooral ook om het verbeteren van je lichaam qua uiterlijk vertoon.
Herkomst van de sport
De sport bodybuilding vindt haar herkomst in het einde van de negentiende eeuw, in Midden-Europa. Daar was het fenomeen ‘strongmen’ destijds erg populair, waarbij mannen zichzelf zo sterk mogelijk presenteerden. Door hun fysieke verschijning te vertonen, verdienden de eerste ‘bodybuilders’ hun geld. Het ging dus niet om krachtproeven, maar om uiterlijk vertoon. Nog altijd is dat ook het doel van het moderne bodybuilden: het verbeteren van de esthetica van het menselijk lichaam.
In de loop der tijd werden er meer en meer bodybuilding wedstrijden georganiseerd, en groeide het uit tot een mondiaal fenomeen. Van professional tot amateur: bodybuilding heeft de wereld veroverd. In sportscholen of thuis met eigen attributen: bodybuilden kan altijd en overal.
Wat kan bodybuilding voor jou betekenen?
Het antwoord op deze vraag is zeer persoonlijk. Over het algemeen starten mensen met bodybuilding, omdat ze niet (helemaal) tevreden zijn met het uiterlijk van hun lichaam. Net een paar vetrolletjes teveel en te weinig spiermassa: met bodybuilding pak je deze zaken effectief aan. Door gerichte krachtoefeningen uit te voeren en je aan een goed en haalbaar trainingsschema te houden, kun jij werken aan jouw lichaam. De enige beperking daarbij is jouw eigen wens. Echte bodybuilders zullen een flinke toename van spiermassa als doelstelling hebben. Wil je zoveel mogelijk spiermassa kweken, dan kan dat. Je hebt het met de juiste informatie namelijk helemaal zelf in de hand!
Beginner of gevorderde?
Voordat je een schema voor bodybuilding op gaat stellen, is het belangrijk om even te kijken waar je op dit moment staat. Misschien ben je al wel een tijdje in de weer met gewichten of oefeningen op de sportschool, maar wil je de volgende stap zetten naar het echte bodybuilden. Als gevorderde weet je al heel wat over voeding, eventuele voedingssupplementen en het inrichten van een goed schema. Het is dan goed om je verder te gaan verdiepen in specifieke oefeningen en alles wat erbij komt kijken om jouw lichaam verder te perfectioneren.
Het kan echter ook zo zijn dat je eigenlijk nog nooit aan training hebt gedaan, en dat je de eerste stappen gaat zetten in de wereld van bodybuilding. Dan is het belangrijk om je eerst goed in te lezen over de principes, waarbij een goed schema voor voeding en training centraal staan. Begin niet direct met de zware gewichten, maar zorg voor een goede opbouw om blessures te voorkomen. De lange adem is de juiste weg bij het bodybuilden!
Vijf tips voor bodybuilding
Wil je fanatiek aan de slag gaan met bodybuilding, dan is het belangrijk om een aantal zaken even goed op een rijtje te zetten. Juist bij een sport als bodybuilding is het namelijk nodig om niet zomaar lukraak te werk te gaan, want dat heeft een averechts effect. Lees daarom de volgende tips en ga dan pas aan de slag:
- Zet jouw persoonlijke doelen op een rijtje. Wil je bodybuilding in wedstrijdverband gaan beoefenen, dan vraagt dat om een heel andere aanpak dan wanneer je bodybuilding wil gebruiken om je uitstraling te verbeteren. Zet duidelijk op een rijtje wat jouw doelstellingen zijn, om teleurstellingen te voorkomen.
- Ga op zoek naar de juiste informatie. Hoeveel kennis heb je bijvoorbeeld al van bodybuilding? Heb je de sport nog nooit beoefend, dan is het verstandig om eerst advies in te winnen. Lees je in op internet over bodybuilding, voeding en andere zaken die bij bodybuilding komen kijken. Ga eens een kijkje nemen in de sportschool. Weet je al meer over bodybuilding? Dan kun je specifiek op zoek naar informatie die gerelateerd is aan jouw specifieke doelen.
- Denk aan je voedingspatroon. Bodybuilding heeft niet alleen te maken met het trainen van je spieren. Zonder de juiste voedingsstoffen (in de juiste hoeveelheid), winnen je spieren nooit optimaal aan massa. Ga dus op zoek naar de juiste informatie over voeding die geschikt is voor bodybuilding!
- Rust nemen is ook trainen. Het is niet nodig om elke dag zwetend in de sportschool te vertoeven. Sterker nog, dag op dag je spieren pijnigen gaat niet lijden tot optimale resultaten. Na een fysieke prikkel heeft je lichaam behoefte aan rust. Zonder rust geen spiergroei!
- Blijf variëren. Ons lichaam heeft de neiging om zich aan te passen aan patronen. Train je dus elke keer dezelfde spiergroepen, op dezelfde manier en met dezelfde gewichten? Dan stagneert de spiergroei of neemt deze zelfs af. Bij bodybuilding prikkel je jouw lichaam steeds op een (iets) andere manier voor optimaal resultaat. Blijf dus zoeken naar nieuwe oefeningen!
Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben: