3 Meest Bekende Nederlandse Bodybuilders + Hun Tips

Bodybuilding is iets waar veel mensen enorm veel voldoening uit halen, maar niemand heeft ooit beweerd dat het makkelijk zou zijn. Het kost nu eenmaal bloed, zweet en tranen om écht iets moois van je lichaam te maken waar je trots op kunt zijn, en het is dus niet gek dat je af en toe wat tips nodig hebt van mensen die weten waar ze het over hebben.

En wie weet er nu beter hoe jij je bodybuildingdoelen kan bereiken dan de ultieme ervaringsdeskundigen, de meest bekende Nederlandse bodybuilders? Zij zijn zelf in staat gebleken om een lichaam te kweken waar heel Nederland jaloers op is, en hebben dus alle obstakels op hun weg weten te overwinnen, en kunnen jou leren om hetzelfde te doen. Ik zal in dit artikel de volgende bodybuilders bespreken, en jou leren welke tips zij aan bodybuilders meegeven:

 • Berry de Mey
 • Roelly Winklaar
 • Bibark Shah

Bekende Nederlandse bodybuilder 1: Berry de Mey

Berry de Mey (geboren in Rotterdam in 1962) is al enige tijd niet meer actief als bodybuilder, maar in zijn hoogtijdagen heeft hij zijn faam als één van de bekendste Nederlandse bodybuilders meer dan waar gemaakt. Hij stond in de jaren ’80 vooral bekend om zijn armspieren, en werd om die reden ook wel The Flexing Dutchman genoemd.

Zijn prestaties liegen er niet om. In 1985 werd De Mey wereldkampioen op de wereldkampioenschappen in Londen. In 1988 won hij in de zeer prestigieuze Mr. Olympia-competitie brons; alleen Lee Haney en Rich Gaspari wisten hem te verslaan. Ook won hij de eerste plek in de Mr. Europa-competitie in 1982, toen hij slechts 20 jaar oud was, in de categorie zwaargewichten. Slechts één andere man, de enige echte Arnold Schwarzenegger, heeft hem dit ooit nagedaan.

“Als je je als Nederlander kan meten met Arnie, dan zegt dat wel wat.”

De IFBB, de organisatie achter de net genoemde Mr. Europa- en Mr. Olympia-competities, is de indrukwekkende carrière van De Mey ook opgevallen. Zij hebben hem in 2008 geïnaugureerd in de IFBB Hall of Fame, een eer die niet voor veel bodybuilders is weggelegd. Al met al kan De Mey dus zeker zeggen dat hij één van de meest succesvolle Nederlandse bodybuilders aller tijden is.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Wat kun jij leren van Berry de Mey? 2 tips

Nu je er hopelijk van overtuigd bent dat De Mey weet waar hij het over heeft (als je dat niet al was), ben je vast benieuwd wat voor wijsheden je van hem kan leren als het op bodybuilding aankomt. Daarom geef ik je nu de volgende tips over wat jij van De Mey kunt leren:

 • Maak gebruik van supplementen
 • Maak een plan voor na je bodybuildingcarrière

Tip 1: Maak gebruik van supplementen

Als er iets is waar Berry de Mey bij zweert, is het wel het belang van supplementen. Hij is zelfs zó overtuigd van het nut hiervan, dat hij na zijn bodybuildingcarrière een eigen merk voedingssupplementen op de markt heeft gebracht: Berry de Mey Nutrition. Hij heeft er dus ook wel enig commercieel belang bij dat anderen het nut van supplementen inzien, maar dat maakt deze tip niet minder bruikbaar.

Berry is namelijk bij lange na niet de enige bodybuilder die het belang van supplementen inziet. Bodybuilding is eigenlijk iets heel erg tegennatuurlijks; je gebruikt je lichaam en je spieren op een manier die je anders nooit zou doen. Dit maakt dat je lichaam veel meer bouwstoffen nodig heeft om deze spiermassa te kunnen kweken en behouden, omdat het eigenlijk niet iets is waar het lichaam op berekend is.

“Holbewoners zouden met een bodybuilderslichaam binnen een week dood zijn geweest.”

De makkelijkste manier om al die bouwstoffen binnen te krijgen, is door middel van supplementen. Je kunt wel een heel dieet gaan uitvogelen waarmee je heel veel eiwitten binnenkrijgt zonder dat dat gepaard gaat met verzadigd vet, maar dat is heel lastig, en kost bovendien veel tijd die je ook in trainen zou kunnen stoppen. Een paar pilletjes en shakes kunnen je daarom een hele hoop tijd besparen.

Tip 2: Maak een plan voor na je bodybuildingcarrière

Deze tip gaat misschien niet zozeer over het bodybuilden zelf, maar omdat het wel iets is waar eigenlijk elke bodybuilder over moet nadenken, zet ik het toch in dit artikel. Het instrument van een bodybuilder is zijn lichaam, en een lichaam heeft nu eenmaal een bepaalde houdbaarheidsdatum. Op een gegeven moment zul je simpelweg de competitie niet meer aankunnen.

“Bikini-modellen blijven ook niet tot hun 65e actief.”

Het is daarom van belang dat je een plan hebt voor wat je na je bodybuildingcarrière gaat doen. Berry zag al snel in dat bodybuilding niet voor eeuwig zou zijn, en daarom is hij daarnaast ook andere vaardigheden gaan ontwikkelen; hij is na zijn ‘pensioen’ als bodybuilder professioneel fotograaf geworden. Ook is hij, zoals eerder gezegd, een supplementenmerk begonnen.

Bekende Nederlandse bodybuilder 2: Roelly Winklaar

Een Nederlandse bodybuilder die wél nog steeds actief is, is Roelly Winklaar. Oké, technisch gezien is hij geboren in Curaçao in 1997, maar aangezien hij al op zijn vijfde naar Nederland is verhuisd, en jarenlang in Almere heeft gewoond voordat hij naar Amerika vertrok, tel ik hem toch mee. Ook Roelly heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug.

Roelly’s prijzen en onderscheidingen zijn niet zo indrukwekkend als die van De Mey, maar het is toch zeker meer dan waar de meeste bodybuilders ook maar van durven te dromen. Zijn belangrijkste prestatie is toch wel dat hij de derde plek heeft weten te behalen in de Mr. Olympia-competitie, volgens velen de belangrijkste bodybuildingcompetitie ter wereld. In 2018 won hij als allereerste de eerste plek bij de publieksprijs van de Mr. Olympia-competitie.

“Derde worden op de Mr. Olympia-competitie op je veertigste is als een marathon rennen als zestiger.”

Daarnaast zijn er nog tal van kleinere competities die hij heeft weten te winnen, of waarin hij het erg ver heeft geschopt. Zo heeft hij het op de relatief hoge leeftijd van veertig jaar nog tot de eerste plek weten te schoppen in de Prague Pro-competitie én heeft hij diezelfde plek weten te behalen in de Arnold Classic Australia-competitie. Andere competities die hij al eens heeft gewonnen zijn de New York Pro, de Chicago Pro en de Nordic Pro.

Wat kun jij leren van Roelly Winklaar? 2 tips

Ook Roelly Winklaar is dus duidelijk een erg indrukwekkende bodybuilder, waar je een hoop van kunt leren. De volgende tips, afgeleid van de carrière van Roelly Winklaar, kun je daarom maar beter serieus nemen:

 • Verwaarloos geen enkel deel van je lichaam
 • Kies voor de juiste oefeningen

Tip 1: Verwaarloos geen enkel deel van je lichaam

Je hebt vast wel eens iemand in de sportschool zien rondlopen met een prachtig bovenlichaam, bovenop een stel dunne beentjes die hem amper lijken te kunnen dragen. Je weet dan dat dit er totaal niet uitziet, en dat dit iets is wat je te allen tijde moet weten te vermijden. Als je serieus wil bodybuilden, geldt dit niet alleen voor je benen, maar voor alle delen van je lichaam.

De jury van een bodybuildingwedstrijd is uitermate professioneel, en zal jou dwingen om jezelf zodanig te presenteren dat ze ál je spiergroepen kunnen beoordelen. Het is dus van groot belang dat je geen enkel deel van je lichaam verwaarloost. Je zult al je spiergroepen moeten trainen als je ook maar enige kans wil maken op succes als bodybuilder. Dit is iets wat Roelly maar al te goed begrijpt, en als je het nou écht goed wil doen, dan kun je natuurlijk ook naar zijn trainingsschema kijken.

“Bij een serieuze competitie kom je niet weg met een asymmetrisch lichaam.”

Op maandag traint hij overdag zijn quadriceps en zijn bilspieren en ’s avonds zijn hamstrings. Op dinsdag traint hij in de ochtend zijn borstspieren, en in de avond zijn trapezium en schouders. Op woensdag is overdag zijn rug aan de beurt, en in de avond zijn biceps en triceps. Donderdags doet hij hetzelfde als maandag, en vrijdag hetzelfde als op dinsdag. Op zaterdag traint hij alleen zijn rug, biceps en triceps overdag, en op zondag neemt hij een rustdag. Verder traint hij twee keer per week zijn kuiten en buikspieren, maar het verschilt op welke dag hij dit doet.

Tip 2: Kies voor de juiste oefeningen

Als je het maximale uit je tijd in de sportschool wil halen, dan is het belangrijk dat je efficiënt traint. Dit houdt in dat je de juiste oefeningen kiest voor de spiergroepen die je wilt trainen, de oefeningen die jou het snelste en beste resultaat opleveren. Elke bodybuilder die ooit een wedstrijd heeft gewonnen zal dit weten, en dit is zeker ook waar voor Roelly Winklaar.

Vooral wat betreft beenoefeningen hebben we een goed idee van het trainingsschema van Winklaar, omdat hij hier al eens tips voor heeft gegeven. Volgens hem zijn de safety squat bar, de leg press, de hack squat en de leg extension onmisbare onderdelen voor het efficiënt trainen van je beenspieren. Toch fijn om te weten, aangezien beenspieren verreweg de meest verwaarloosde spieren zijn bij ongeoefende bodybuilders.

“Eén blik op de benen van Winklaar is genoeg om zijn adviezen serieus te nemen.”

Wat betreft armspieroefeningen weten we iets minder, maar we weten wel dat Roelly in zijn trainingsregime de nadruk legt op curls. Als je naar zijn armen kijkt, dan zijn die op zijn minst een reden om te overwegen om dat ook te doen. Curls zijn uitstekende oefeningen om meteen meerdere armspieren tegelijk te trainen, dus ik kan me alleen maar bij Roelly’s advies aansluiten.

Bekende Nederlandse bodybuilder 3: Bibark Shah

Deze bodybuilder heeft wat minder internationale bekendheid dan de vorige twee heren die ik heb besproken, maar op nationaal vlak heeft deze bodybuilder al wel een hoop bereikt, en ook internationaal timmert hij hard aan de weg. Ik heb het over de Nederlands kampioen bodybuilden 2018, Bibark Shah uit Eindhoven.

Shah is een klassiek bodybuilder, een term die je misschien niet meteen zal herkennen. Dit is namelijk een vrij nieuwe categorie, die enige jaren geleden door de IFBB in het leven is geroepen. Er bleek behoefte te zijn aan een meer “ouderwetse” vorm van bodybuilding waar esthetiek wat meer voorop staat. Het gaat er kort gezegd niet om hoe groot je al je spieren kan krijgen, maar om het kweken van een lichaam wat er ook daadwerkelijk goed uitziet.

“Je hebt niks aan kabels van spieren als het er niet uitziet.”

Omdat Shah dus eigenlijk een andere tak van sport beoefent, leek het me handig om hem als derde bodybuilder voor dit artikel te kiezen. Omdat zijn expertise net ergens anders ligt, zal je van hem namelijk weer net andere dingen kunnen leren dan van de twee mannen die ik hiervoor heb besproken.

Wat kun jij leren van Bibark Shah? 1 tip

Wat Bibark Shah betreft is er maar één belangrijke tip die ik wil bespreken. Uit de introductie van de categorie “klassiek bodybuilder” kun je afleiden dat er klaarblijkelijk steeds weer wat meer waarde wordt gehecht aan de esthetische kant van het bodybuilden. Dit zal niet alleen binnen deze categorie zo zijn; de kans is groot dat dit ook in andere categorieën steeds meer het geval zal worden.

Waar nu de nadruk vooral nog ligt op spiergrootte bij het jureren van competities, is het mijn verwachting dat poses een steeds belangrijkere rol zullen spelen in de beoordeling. Tijdens een bodybuildingcompetitie zul je uiteraard moeten poseren. Het gaat er hierbij om dat deze poses goed al je spiergroepen laten zien, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Het is nu al zo dat je ook punten krijgt voor het correct uitvoeren van deze poses, dus je kan je hier maar beter goed in verdiepen.

Oefen alle poses die je moet gaan doen dus écht goed van tevoren, want dit speelt nu al een grotere rol dan je zou denken, en mijn verwachting is dat die rol de komende jaren alleen maar groter zal worden. Op de websites van bodybuildingsorganisaties zoals de IFBB zijn vaak reglementen te vinden over waar bij alle verschillende poses op wordt gelet.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

1 Reactie op "3 Meest Bekende Nederlandse Bodybuilders + Hun Tips"

 1. The Law

  says:

  Ed van Amsterdam

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *