De Perfecte Houding Dankzij 6 Principes Van Pilates

Laatst hoorde ik een vriend beweren dat yoga en pilates één pot nat is. Volgens hem was het verspilling van je tijd. Nogal harde uitspraken als je het mij vraagt.

Persoonlijk was ik het dan ook niet met hem eens, maar ik had op dat moment niet de parate kennis in huis om hem van een goed weerwoord te voorzien.

Neem nou bijvoorbeeld pilates, zouden nou echt zoveel mensen op de wereld dit beoefenen als het geen nut had? Verder waren pilates en yoga echt wel verschillend van elkaar volgens mij.

Om hem de volgende keer wel duidelijk te kunnen maken dat deze fitness methodes zin hebben ben ik mij in deze onderwerpen gaan verdiepen. In dit artikel vertel ik jullie wat ik te weten ben gekomen en in het bijzonder over één van de vormen, namelijk pilates.

Hocus pocus?

Bij het horen van het woord pilates denk ik gelijk aan de toverspreuk: Hocus pocus pilatus pas (ik wou dat ik wist wat pilates was). Wanneer je zoekt naar de achtergrond van deze spreuk zie je als snel de woorden misleiding en bedrog voorbij komen.

Zou pilates dan ook bedrog zijn? Heeft mijn vriend dan toch gelijk? Ik zoek verder.

De naam pilates is afkomstig van een zekere Joseph Pilates. Deze Duitse meneer ontwikkelt zijn eigen trainingsmethode (pilates) aan de hand van verschillende vormen van fysieke training.

Volgens hem biedt pilates de mogelijkheid om gezondheidsproblemen te voorkomen en oplossen. Door middel van twee boeken die hij schrijft in 1934 en 1945 deelt hij zijn bevindingen.

Tot dus ver kan het nog steeds een vorm van bedrog zijn, want veel mensen proberen geld te verdienen met zaken waarvan ze beweren dat het werkt. Maar als het niet werkt dan zal dat na meer dan bijna 80 jaar wel bekend moeten zijn?

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Succes van pilates

Het is dus geen bedrog en al snel heeft Jospeh studenten die zijn methodes gaan doorgeven aan de hand van lessen en studio’s die zij openen.

Via deze studenten verschijnt er in 1980 een boek op de markt genaamd: The pilates method of physical and mental conditioning.

In dit boek bespreken ze de zes principes van pilates: concentratie, controle, centrum (van het lichaam), precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen. Wil je meer over deze principes weten dan raad ik je aan om eens te zoeken op internet of het boek te kopen.

Sinds de jaren dat dit boek op de markt is verschenen kan je zeggen dat pilates steeds bekender is geworden en door steeds meer mensen beoefent wordt. In de Verenigde Staten waren dit al 11 miljoen mensen in 2005.

Tijdens pilates moet je altijd de zes eerder genoemde principes toepassen. De oefeningen van pilates zijn geen fanatieke aerobic oefeningen die je uitvoert op opzwepende en harde muziek. Bij de oefeningen zijn concentratie en je ademhaling erg belangrijk.

De bewegingen die je vervolgens uitvoert doe je met precisie en op een vloeiende manier.

Dit betekent dat je tijdens alle oefeningen en tijdens de overgangen tussen oefeningen continue aan de volgende zaken denkt: dat je op de correcte manier ademt, dat je je aandacht er volledig bij hebt en dat je altijd vanuit je centrum van je lichaam werkt.

De powerhouse

Dit centrum van je lichaam, ook wel je ‘powerhouse’ genoemd, is waar het bij pilates om draait. Het zijn de spieren (de dwarse buikspier, de dieper gelegen rugspieren, de bekkenbodemspier en het middenrif) die je bekken en wervelkolom stabiliseren.

De powerhouse is volgens Joseph Pilates het centrum van je lichaam en kracht en door middel van oefeningen kun je stabiliteit creëren in je kern van je lichaam. Wanneer je stabieler bent verbetert je houding ook en hierdoor werken je organen efficiënter.

Een stabiele houding is echter niet alleen een kwestie van goed rechtop staan, het hangt ook af van je innerlijke gesteldheid, je gewoontes en hoe je oefent. Pak je het goed aan dan wordt je beloond met energie en vitaliteit.

Wanneer je begint met pilates zal je al snel resultaat merken. Je zal beter in je vel zitten en minder snel gestrest raken. Andere voordelen zijn dat je fitter zult voelen, je uithoudingsvermogen verbeterd, je spieren flexibeler zijn.

Pilates is ook enorm geschikt voor revalidatie en sportkwetsuren. Je kan rugpijn aanpakken en  voorkomen omdat je spieren sterker worden en er minder last komt op je wervelschijven.

Pilates is dus zeker geen tijdverspilling, maar  is het niet gewoon een ander woord voor yoga?

Pilates en yoga, verschillend?

Beide zijn erg populair en bij beide draait het om zowel geestelijk als lichamelijk fitter te worden. Ook is bij allebei de vormen de ademhaling van belang en verbeter je lichaamshouding.

Door het doen van yoga of pilates kun je jezelf heel wat pijn (voornamelijk rug) besparen. Door te trainen zorg je ervoor dat je lichaam vanzelf een correcte houding aanneemt tijdens het staan, wandelen en zitten.

Zijn er dan wel verschillen? Ja die zijn er.

Yoga iets minder strak gestructureerd als pilates. Je bent zelf vrijer in het uitvoeren van de oefeningen. Ook doe je oefeningen die meer de meditatieve kant aanspreken.

Pilates is meer gestructureerd waarbij je streeft om elke oefening exact te beheersen. Dit doe je op een erg zorgvuldige, gecontroleerde en vloeiende manier.

Op internet wordt gemeld dat yoga en pilates verschillende types aantrekken. Mensen die veel bezig zijn met het innerlijk zullen voor yoga kiezen en mensen die eerder naar buiten richten zal zich beter voelen bij pilates.

Meestal voelen bepaalde persoonlijkheidstypes zich tot yoga of pilates aangetrokken. Iemand die veel met zijn innerlijk bezig is, zal eerder naar yoga gaan. Maar als iemand meer gewend is om zich naar buiten te richten, zal diegene meer op het gemak zijn met pilates.

Concluderend

Je kunt dus stellen dat de twee fitness vormen wel degelijk van elkaar verschillen en dat ze zeker een grote waarde hebben. De volgende keer dat ik deze vriend weer tegenkomen heb ik nu wel mijn antwoord klaar.

Heb jij zo’n persoon in je omgeving dan kun je hem/haar op zijn plek zetten en/of verwijzen naar dit artikel.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *