Alles over Voedingssupplementen

Uit de vorige blog is al gebleken dat voeding belangrijk is bij bodybuilding. Logisch, want je lichaam heeft voldoende goede voedingsstoffen nodig om spiergroei te kunnen bewerkstelligen. Het gaat dan met name om bouw- en brandstoffen als eiwitten en koolhydraten. Veel van deze stoffen kun je halen uit verschillende producten, maar het is daarbij ook mogelijk om gebruik te maken van voedingssupplementen. Wil je gericht bezig zijn met spieropbouw, dan kunnen deze supplementen jouw lichaam net dat steuntje in de rug geven. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet welke voedingssupplementen je wel en niet moet gebruiken. Er zijn tal van supplementen verkrijgbaar, maar waar doe je nu wel of geen goed aan?

Wat zijn voedingssupplementen eigenlijk?

De naam zeg het eigenlijk al: een voedingssupplement is bedoeld als aanvulling op je normale voeding. Voedingssupplementen zijn er in vele soorten en maten, zodat je gericht jouw voedingspatroon kunt aanvullen met voedingsstoffen die daarin ontbreken of onvoldoende zijn opgenomen. Een voedingssupplement is een sterke concentratie van voedingsstoffen, die in poedervorm, pilvorm of capsulevorm kan worden ingenomen, al dan niet met water, melk of – in geval van supplementen in poedervorm – bijvoorbeeld yoghurt of kwark.

Belangrijk te vermelden is dat voedingssupplementen uitdrukkelijk niet zijn bedoeld ter vervanging van een normaal, gevarieerd voedingspatroon. Ook is het niet aan te raden om een teveel aan bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Kortom: het is belangrijk te weten welke voedingssupplementen je gebruikt en hoe vaak je dat kunt doen.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Welke voedingssupplementen zijn er allemaal?

Het is niet effectief om een uitputtende lijst van voedingssupplementen op te sommen, gezien de vele verschillende supplementen die er op de markt te verkrijgen zijn. De verschillende voedingssupplementen zijn op te delen in grofweg twee essentiële groepen, namelijk creatine en eiwitshakes. Daarnaast zijn er nog verscheidene andere voedingssupplementen die hun waarde kunnen hebben, zoals onder andere visolie.

Creatine

Creatine is een stof die je niet door middel van gewone voeding tot je kunt nemen. Het lichaam zelf maakt creatine aan. Deze stof is een typische brandstof voor je lichaam. Door gebruik te maken van voedingssupplementen met creatine, vergroot je het uithoudingsvermogen van je lichaam tijdens een training. Hierdoor wordt het mogelijk om net iets harder te trainen, waardoor je spieren sneller tot groei gestimuleerd worden. Een creatine voedingssupplement gebruik je dan ook voor aanvang van een training.

Eitwitshakes

Dit voedingssupplement bevat, zoals de naam doet vermoeden, volop eiwitten, die functioneren als bouwstoffen voor je spieren. Een eiwitshake wordt ook wel een proteïneshake of, kortweg, whey genoemd. Het is over het algemeen een poeder, dat je mengt met water of melk en dat je drinkt na afloop van een krachttraining. Aangezien een eiwitshake hoofdzakelijk bestaat uit zogenaamde snelle eiwitten, is dit een ideale bron van bouwstoffen voor je lichaam, om te kunnen herstellen na zware inspanning. Dit herstel leidt tot groei van spiermassa.

Visolie

Het eten van voldoende vis wordt aangeraden, en dat is niet voor niets. De gezonde vetten in vis, de zogenaamde omega-3 vetzuren, hebben immers een belangrijke functie in het lichaam. Deze vetzuren zorgen voor het tegengaan van vetopslag, en vervullen dus een belangrijke rol bij het verliezen van vet. Bij bodybuilding is dat een belangrijk onderdeel. Veel mensen eten echter onvoldoende vette vis. Het gebruik van voedingssupplementen met visolie kan in die gevallen een nuttige toevoeging zijn op het normale voedingspatroon.

Andere supplementen

Er kunnen nog vele andere supplementen worden opgesomd, maar over het algemeen kunnen de meeste bodybuilders prima uit de voeten met het gebruik van creatine en eiwitshakes. Wil je gebruikmaken van andere, specifieke voedingssupplementen, dan is het aan te raden om je eerst goed in te lezen over de voedingsstoffen die het betreft en om te bekijken wat het voordeel daarvan is ten aanzien van jouw bodybuilding training.

Gebruik voedingssupplementen ook als supplement!

Veel mensen linken bodybuilding direct aan de positieve effecten van het gebruik van voedingssupplementen. Dit is echter niet terecht. Succesvol bodybuilden is niet gebaseerd op het gebruik van deze supplementen. De belangrijkste principes zijn een goed trainingsschema, een gezonde voeding en het nemen van voldoende (nacht)rust. Voedingssupplementen zijn daarop een aanvulling, een extraatje. Als de supplementen ook op deze manier worden gebruikt, kunnen ze je net dat zetje geven. Gebruik je de supplementen echter structureel als vervanger, bijvoorbeeld om een ongezond voedingspatroon te compenseren? Dan zul je merken dat je niet tot de gewenste resultaten komt. Conclusie: een voedingssupplement kan een waardevolle aanvulling zijn bij het bodybuilden, maar het is geen wondermiddel.

Voedingssupplementen: zinvol of zinloos?

Op internet zijn ontelbaar veel producten te vinden die worden aangeboden als zijnde een nuttige aanvulling op jouw bodybuilding voedingspatroon. Helaas is het overgrote merendeel daarvan ook direct te classificeren als zinloos. Dat betekent echter niet dat alle voedingssupplementen direct de prullenbak in moeten. Eiwitshakes en supplementen met creatine hebben hun waarde bewezen, zowel in wetenschappelijk opzicht als bij bodybuilders in de praktijk. Ook andere voedingssupplementen kunnen hun waarde hebben, maar het is daarbij wel belangrijk om te bekijken wat ze precies inhouden en op welke manier ze dan een toevoeging kunnen zijn.

Heb je zelf niet zoveel verstand van voedingssupplementen, maar wil je wel gebruikmaken van dat extra steuntje in de rug? Dan is het aan te raden om te beginnen met het gebruik van betrouwbare supplementen. Na verloop van tijd leer je meer en meer over jouw lichaam en over de voeding die daarbij hoort, en kun je gerichter gebruik gaan maken van andere supplementen. Houd daarbij altijd in het oog dat het gaat om een aanvulling op een gezond voedingspatroon.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *