Nederlanders En De Sportschool. Ben jij ook ‘gek’?
Sporten, de één doet niets liever en de ander heeft er een hekel aan. Het is goed voor je, dus ga vooral door waarmee je bezig bent, of ga aan de slag!
Je kunt zelf bepalen welke sport(en) je gaat beoefenen, een teamsport zoals voetbal of hockey, of een individualistische sport zoals hardlopen of fitness.
Als ik nu aan je vraag of jij tot de 16,2% behoort heb je waarschijnlijk geen idee wat ik bedoel. Laat ik mezelf daarom maar even toelichten.
Inhoud van dit artikel:
Sportschool gekte!
Uit onderzoek is gebleken dat rond de 46 miljoen Europeanen geregeld terug te vinden zijn in de sportschool om met gewichten te trainen of om aan hun conditie te werken.
Nederland is op dit gebied de koploper, gevolgd door de Scandinavische landen, maar ook in landen als Turkije en Polen is het aantal leden aan het groeien.
Laatst las ik een artikel in de krant waarin stond dat wij als Nederlanders fitness gek zijn. In totaal heeft zo’n 16,2% van de Nederlanders (ongeveer 2,7 miljoen) de intentie om regelmatig te sporten en zich daarom ingeschreven bij een sportschool.
Behoor jij tot die 16,2% en wil je graag weten hoe jou activiteit in de sportschool zich verhoud zich tot de andere sportende Nederlanders, dan moet je vooral verder lezen.
Ik zal namelijk enkele resultaten en cijfers die naar voren gekomen zijn uit onderzoeken van het Mulier Insituut en Arko Sports Media met jullie delen.
Voor de mensen die het instituut niet kennen, het Mulier Instituut (vernoemd naar Pim Mulier) is een sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut. Het hoofddoel van het instituut is de bevordering van de sociaalwetenschappelijke kennisontwikkeling en beleidseffectiviteit op het gebied van sport.
Arko Sports Media is een uitgever van vakbladen en boeken op het gebied van sport.
Altijd een sportschool in de buurt
Vergeleken met de rest van Europa, behalve Zweden die met 16,1% nog in de buurt komt, zijn er veel meer mensen in Nederland die lid zijn van een fitnessclub. Dit zit hem met name in het feit dat we in Nederland een grote fitnessbranche hebben.
In het verleden moest je misschien nog echt zoeken naar een sportschool in je buurt, maar tegenwoordig schieten ze als paddenstoelen uit de grond. De helft van de leden woont tegenwoordig niet meer dan twee kilometer van ‘zijn’ gym af.
De voornaamste redenen voor sporters om voor een betreffend bepaalde sportschool te kiezen zijn de afstand, kwaliteit van voorzieningen en natuurlijk niet te vergeten de prijs, hoe zit dat bij jou?
De ontwikkeling van de branche is ook snel gegaan, zo zijn er ondernemingen uitgegroeid tot multifunctionele centra waar je naast fitnessen ook veel andere sporten kunt beoefenen.
Er zijn ook fitness clubs die zich echt op specifieke doelgroepen (ouderen, vrouwen, bodybuilders) richten en zijn er zelfs clubs die 24 uur per dag open zijn.
Kortom, in Nederland is er een ruim aanbod aan plekken om te fitnessen en dit zorgt dus weer voor een hoog cijfer (16,2%).
Fitness populair
Fitness heeft zich ontwikkelt tot één van de meest beoefende takken van sport onder de (volwassen) bevolking. Het imago van fitness is positief, het wordt in vergelijking met veel andere sporten voor beschouwd als makkelijk te leren en modern.
Dit imago komt niet alleen tot stand door de aanbieders van fitness mogelijkheden. Zij kunnen het imago proberen te beheersen door goede voorzieningen te bieden, maar de rol van media speelt ook een belangrijke rol.
Artikelen, tijdschriften, foto’s, series en films kunnen grote invloed hebben op het imago van fitness. Een acteur of model die er door toedoen van fitnessen goed uitziet zal goede reclame zijn voor de fitness clubs.
Studenten behoren veelal tot de eersten die nieuwe (sport)- activiteiten een kans geven. Het bewegen op muziek (‘bommen’) werd bijvoorbeeld massaal omarmd door vrouwelijke studenten in de jaren tachtig. Dit was nog voordat deze activiteiten op grote schaal in de sportschool werden aangeboden.
Alhoewel studenten veel fitnessen ligt de gemiddelde leeftijd van een deelnemer aan fitness rond de dertig jaar.
Er is tegenwoordig wel een verschuiving van de leeftijd waarneembaar, nu de groep van ouderen steeds groter wordt (vergrijzing) en deze ouderen ook steeds meer gaan fitnessen om gezond te blijven.
Fitness seizoensgebonden?
Uit onderzoek blijkt ook dat in de vraag naar fitness is een duidelijk patroon te zien is, een seizoenspatroon. De drukste maanden voor de sportscholen zijn de maanden oktober tot en met april.
Niet geheel verassend is januari de topmaand. Veel mensen hebben dan het goede voornemen om het nieuwe jaar gezond en sportief te beginnen. Na een maand hebben veel ‘sporters’ hun goede voornemens als weer aan de kant gezet en hierdoor neemt de drukte in de meeste sportscholen weer af.
Dankzij de piek in de winter verliezen sommige centra in de zomermaanden wel tussen de 10 en 50% van hun leden.
Toch is het wel zo dat je de mensen die lid zijn maar nooit komen opdagen steeds minder ziet, op dit moment is dat maar zo’n 5%. De crisis zorgt er waarschijnlijk voor dat de minder fanatieke sporters hun geld eerder aan iets ’nuttigers’ uitgeven.
Jij en de sportschool
Ga jij momenteel ook vaker naar de sportschool dan de afgelopen jaren? Als je dit doet volg je de trend van veel Nederlanders. Het aantal mensen dat is gaan fitnessen is dan wel niet veel meer gegroeid, de mensen die gaan, gaan vaker.
De helft van de mensen die lid zijn van een sportschool fitnessen in ieder geval meer dan 80 keer per jaar. De gemiddelde verblijfsduur in de gym is voor de meeste mensen ongeveer 1,5 uur per bezoek. Hoe zit dit bij jou?
Wat is de reden dat jij gaat fitnessen, is het omdat het goed voor je gezondheid is, of doe je het ook om er op fysiek gebied beter uit te zien. Zo blijkt dat veel mensen alleen zwemmen zien als een sport die gezonder is dan fitnessen.
Waar het bij teamsporten als voetbal en hockey vaak ook om het sociale aspect (de derde helft) draait is dit bij fitness veel minder het geval. Fitness is veel meer een individualistische sport (hardlopen het meest individualistisch).
Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben: