Groeihormonen bij Bodybuilding? 6 Risico’s en 3 Alternatieven

Als jij ooit geprobeerd hebt om een mooi lichaam te trainen in de sportschool, dan hoef ik je niet te vertellen dat dat erg hard werken is. Wanneer je het lichaam van je dromen wilt, dan moet je het oké vinden om dag in, dag uit het uiterste uit jezelf te halen in de sportschool. Het is dan ook niet gek dat sommigen denken dat dit makkelijker moet kunnen, en dus op zoek gaan naar shortcuts.

Eén zo’n shortcut is het gebruik van groeihormonen. Het gebruik van bepaalde hormonen kan ervoor zorgen dat je makkelijker spiermassa opbouwt. Je hoeft op die manier dus minder werk in je lichaam te steken. In dit artikel wil ik je hier echter voor waarschuwen. Er zitten een heleboel belangrijke nadelen en risico’s aan het gebruik van groeihormonen, waardoor je ze naar mijn mening beter links kan laten liggen. Dit artikel is als volgt opgebouwd:

 • Waarom je beter geen groeihormonen kan gebruiken: 6 risico’s
 • Hoe maak ik bodybuilding makkelijker zonder hormonen? 3 alternatieven

Waarom je beter geen groeihormonen kan gebruiken: 6 risico’s

Ik snap heus wel waarom groeihormonen aantrekkelijk lijken voor bodybuilders. Wie wil er nou niet het maximale uit zijn uren in de sportschool halen, of hetzelfde resultaat bereiken als normaal met minder moeite? Aan het gebruik van hormonen zitten echter zo veel risico’s, dat het naar mijn mening nooit de moeite waard is. De risico’s van hormoongebruik zijn als volgt:

 1. Je kan er ernstige ziektes van krijgen
 2. Hormonen kunnen tot ernstige, permanente blessures leiden
 3. Je kan hartklachten krijgen als je hormonen gebruikt
 4. Hormonen kunnen leiden tot vrouwelijke lichamelijke kenmerken bij mannen
 5. Mannen kunnen door hormonen minder vruchtbaar worden en erectieproblemen krijgen
 6. Vrouwen kunnen mannelijke kenmerken krijgen door hormoongebruik
Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Risico 1: Je kan er ernstige ziektes van krijgen

Als jij op zoek bent naar groeihormoon, terwijl

je geen gezondheidsproblemen hebt, dan zul je dit niet via de gebruikelijke kanalen kunnen krijgen. De apotheek zal jou geen groeihormoon willen verkopen, en dus zul je je toevlucht moeten nemen tot minder betrouwbare bronnen. Zo kopen veel bodybuilders hun hormonen bijvoorbeeld via het internet (meestal uit Oost-Europa).

Als je echter dingen in je lichaam spuit die niet van een zeer betrouwbare bron afkomstig zijn, dan neem je natuurlijk nogal wat risico’s op je. Je hebt geen enkele garantie dat het om gezonde hormonen gaat, en of er niet te hoge doseringen in zitten. Kortom: het zou zomaar kunnen dat je jezelf allerlei ziektes en gezondheidsproblemen op de hals haalt.

“Als er íets slecht is voor je spieropbouw, dan is het wel een ernstige ziekte!”

Laat ik als voorbeeld die Oost-Europese hormonen nemen. In Oost-Europa worden nog steeds hormonen verkocht die afkomstig zijn uit menselijke hersenen. Voor medische doeleinden gebruiken we dergelijk hormoon allang niet meer, omdat je hier de ziekte van Creutzfeldt-Jacob van kan krijgen. Ook virussen als hiv kunnen op deze manier worden overgedragen (bron). Als je ook maar een beetje geeft om je gezondheid, dan wil je dat risico natuurlijk niet lopen.

Risico 2: Hormonen kunnen tot ernstige, permanente blessures leiden

Als jij hormonen slikt als bodybuilder, dan is dat omdat je grotere spieren wilt. Op deze manier kun je echter ook het tegenovergestelde effect bereiken. Het gebruik van hormonen kan namelijk blessures veroorzaken. Soms zijn deze tijdelijk, maar het kan ook om permanente beschadiging van je spieren gaan. In dat geval is je droomlichaam dus voorgoed buiten bereik!

Dit heeft ermee te maken dat hormonen je spiergroei stimuleren op een onnatuurlijke manier. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je spieren sterker worden door het gebruik van hormonen, maar je pezen niet. Hierdoor kan het voorkomen dat je spieren te groot worden ten opzichte van je pezen. Je pezen worden dan uitgerekt, of je spieren scheuren.

“Je kan beter nu de tijd nemen voor je lichaam, anders kun je het later voorgoed verpesten.”

In de ergste gevallen kunnen er zelfs spieren volledig afscheuren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel eens bij de grote borstspier. Wanneer dit jou gebeurt, dan snap je wel dat een mooi sportschoollichaam er nooit meer in zal zitten.

Risico 3: Je kan hartklachten krijgen als je hormonen gebruikt

De wisselwerking van alle verschillende hormonen in je lichaam is heel erg complex. Er is dan ook niet zoiets als een hormoon dat alleen maar zorgt voor betere spiergroei. Het hormoon zal ook altijd andere effecten in het lichaam hebben. Eén van die effecten, eentje die erg vaak optreedt, is een hoge bloeddruk.

Als je een hogere bloeddruk hebt, dan betekent dat natuurlijk ook dat je hart harder moet pompen. Je hart moet dus continu harder werken. Indien je over een langere periode hormonen slikt, kan dit er daarom voor zorgen dat je hart in omvang toeneemt. Bij de meeste spieren wil je natuurlijk juist dat ze groter worden, maar geloof me, bij je hart wil je dat beslist niet.

Als je namelijk een te dikke hartspier hebt, dan kan dat ervoor zorgen dat er problemen ontstaan bij het rondpompen van bloed. Je kan dan dus problemen met je bloedsomloop krijgen. Dit heeft een heleboel verschillende problemen tot gevolg. Zo zul je bijvoorbeeld sneller vermoeid raken, of er ontstaat schade aan je spieren doordat deze te weinig zuurstof krijgen.

Risico 4: Hormonen kunnen leiden tot vrouwelijke lichamelijke kenmerken bij mannen

Zoals ik eerder in dit artikel al zei, is je hormoonhuishouding erg complex en kwetsbaar. Je lichaam functioneert alleen goed als hormonen in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn. Als je met deze hormoonhuishouding gaat knoeien, door zelf andere hormonen in te spuiten, kan dat de boel flink in de war gooien. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je door groeihormonen als man meer oestrogeen gaat aanmaken. Dit hormoon wordt ook wel het vrouwelijk hormoon genoemd.

“Als je groeihormonen slikt als man, dan is dat meestal niet omdat je borsten wilt.”

Bij mannen die langere tijd hormonen gebruiken, ontstaan er vaak naar verloop van tijd vrouwelijke lichamelijke kenmerken. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk wel borstvorming. Bodybuilders die hormonen gebruiken, zijn vaak te herkennen aan hun vrouwelijk uitziende borsten. Deze worden ook gevoeliger als gevolg van de hormonen.

Minder bekende vrouwelijke kenmerken kunnen echter ook door hormonen worden veroorzaakt. Hierbij kun je denken aan vetafzettingen op de rug en heupen, iets wat niet echt past in het ideaalplaatje van het mannelijk lichaam. Ook het overmatig vasthouden van vocht is iets wat relatief vaak voorkomt.

Risico 5: Mannen kunnen door hormonen minder vruchtbaar worden en erectieproblemen krijgen

Knoeien met je hormoonhuishouding kan dus grote gevolgen hebben, en meer vrouwelijke kenmerken zijn daar niet het enige voorbeeld van. Ook de aanmaak van testosteron, het mannelijk hormoon, wordt beïnvloed door het gebruik van groeihormonen. Dit zorgt ervoor dat het mannelijk lichaam op verschillende manieren niet meer goed kan functioneren.

Dit heeft allereerst invloed op de zaadproductie. Bij een lagere testosteronaanmaak worden er ook minder zaadcellen aangemaakt. Dit betekent dus dat je minder vruchtbaar wordt. In sommige gevallen gaat de zaadproductie uiteindelijk weer terug naar het oude niveau wanneer je stopt met het gebruik van hormonen. Er zijn echter ook gevallen waarin mannen permanent minder vruchtbaar zijn geworden door gebruik van groeihormonen.

Ook erectieproblemen kunnen optreden als gevolg van te weinig testosteron. Het kan dan gaan om een erectiestoornis, maar ook juist om lang aanhoudende, pijnlijke erecties. Daarnaast kan ook je balzak krimpen als je groeihormoon gebruikt. Soms groeit deze weer terug naar de oude grootte, maar in bepaalde gevallen blijft hij permanent kleiner dan eerst.

Risico 6: Vrouwen kunnen mannelijke kenmerken krijgen door hormoongebruik

Ik heb net stilgestaan bij enkele gevolgen die hormoongebruik specifiek voor mannen hebben, maar ook bij vrouwen kunnen er vervelende effecten ontstaan. Waar mannen vrouwelijke kenmerken kunnen ontwikkelen, kunnen vrouwen juist mannelijke kenmerken krijgen.

Een effect dat je relatief snel ziet, is het ontstaan van meer mannelijke gelaatstrekken bij vrouwen. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld een bredere kaak. Ook mannelijker beharingspatroon ontstaat al snel. Als vrouw krijg je dan kale plekken, en er kunnen inhammen in de haarlijn ontstaan.

“Dat je als vrouw wat meer spieren wil, betekent natuurlijk nog niet dat je er uit wilt zien als een man!”

Ook het gedrag van vrouwen kan meer stereotiep mannelijk worden door hormoongebruik. Zo kunnen vrouwen agressiever worden, en meer seksuele aandrang krijgen. Iets wat niet per se mannelijk is, maar misschien ook niet per se gewenst, is de groei van de clitoris. Tot sot kunnen menstruatiestoornissen optreden als gevolg van het gebruik van groeihormonen.

Hoe maak ik bodybuilding makkelijker zonder hormonen? 3 alternatieven

Ik hoop dat ik je inmiddels duidelijk heb weten te maken dat het gebruik van hormonen geen goed idee is. Misschien vind je dat ook wel een beetje een teleurstelling, omdat je misschien wel een beetje hulp kan gebruiken met het bereiken van je fitnessdoelen. In dat geval heb ik goed nieuws voor je: er zijn ook andere hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Met deze 3 alternatieven zal ik dit artikel afsluiten:

 1. Eet genoeg eiwitten
 2. Eet vooral onverzadigd vet
 3. Drink genoeg water

Alternatief 1: Eet genoeg eiwitten

Als er één stof is die je lichaam nodig heeft voor het opbouwen van spieren, dan is het wel eiwit, ook wel proteïne genoemd. Eiwitten zijn niet alleen enorm belangrijk voor het opbouwen van spieren, maar ook voor het in stand houden ervan. Hoeveel spiermassa je lichaam kan kweken, is dus afhankelijk van hoewel eiwitten je in je lichaam hebt.

“Als je spieren wilt opbouwen, dan heb je daar wel de juiste bouwstenen voor nodig.”

Als je een beetje serieus traint, dan moet je voor elke kilo lichaamsgewicht ten minste 2 gram eiwit per dag binnen zien te krijgen. Dit moet je echt zien als een minimum. Voor de meeste serieuzere bodybuilders zou ik aanraden om hier nog iets boven te gaan zitten.

Eiwit kun je binnenkrijgen door middel van eiwitshakes, maar je kan dit ook doen door de juiste voeding binnen te krijgen. Vooral in dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, zitten veel eiwitten. Dat wil echter niet zeggen dat veganisten en vegetariërs geen eiwitten binnen kunnen krijgen, want er zijn ook genoeg plantaardige producten die rijk zijn aan proteïne. Als jij graag wat meer eiwit wilt binnenkrijgen, koop dan vaker de volgende producten:

 • Kip of kalkoen
 • Vis (met name tonijn)
 • Eieren
 • Noten
 • Bonen
 • Erwten
 • Broccoli
 • Asperge
 • Spinazie

Alternatief 2: Eet vooral onverzadigd vet

Eten kan een enorme balanceer-act zijn als je aan bodybuilding doet. Aan de ene kant wil je natuurlijk geen vet opbouwen, want dat zit maar in de weg voor je spieren. Aan de andere kant moet je wel voldoende brandstof in je lichaam hebben als je een zwaar trainingsregime wilt volhouden. Dit kan je iets makkelijker maken door voor de juiste brandstof te kiezen.

Als het gaat om brandstoffen, dan wordt suiker erg makkelijk omgezet in vet. Dit maakt dat suiker een slechte brandstof voor bodybuilders is. Verzadigd vet zorgt dan weer voor een hele hoop gezondheidsproblemen. Koolhydraten zijn ook niet goed voor een gespierd lichaam, zoals elke bodybuilder je zal vertellen. Wat je dan dus overhoudt, is onverzadigd vet.

Onverzadigd vet is goed voor je bloedsomloop, waardoor je lichaam gezonder wordt en beter werkt. Een goed functionerend lichaam is natuurlijk een stuk beter in het opbouwen van spiermassa. Daarnaast wordt onverzadigd vet niet snel omgezet in lichaamsvet. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je er dik van wordt. De volgende voedingsstoffen zijn rijk aan onverzadigd vet:

 • Vette vis
 • Avocado’s
 • Noten en zaden
 • Olijven
 • Plantaardige olie
 • Pinda’s

Uiteraard moet je wel nog steeds letten op je calorie-inname, want je kan overal dik van worden als je er maar genoeg van eet.

Alternatief 3: Drink genoeg water

Als laatste wil ik nog kort het belang benoemen van het drinken van water. Water is van essentieel belang voor een goede verbranding in je lichaam. Als je dus lichaamsvet wilt weghouden, is water daarbij van cruciaal belang. Daarnaast heeft het ook een instrumentele functie bij de opbouw en het behoud van spieren van spieren.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

1 Reactie op "Groeihormonen bij Bodybuilding? 6 Risico's en 3 Alternatieven"

 1. Dennis

  says:

  Goedenavond ik had een vraag heb een tijd geleden gekuurt en een fout gemaakt ik heb des tijds gekuurt na gekuurt en daarna weer gekuurt dan gaan als het goed is je hormonen spiegel op hol en heb echt een probleem met zware acne iemand die hier tips voor heeft om het te minderen want geen een antibiotica kuur van de huis arts helpt Mvg Dennis voor vraag over een foto laat het me weten stuur ik het naar die gene toe alvast hartstikke bedankt

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *