Voorbereiding Op Je Eerste Bodybuilding Wedstrijden!

Bodybuilding kan erg mooi zijn om te doen. Je ziet jezelf in de loop der tijd veranderen en wordt groter en groter. Ook je omgeving zal je verandering zien en complimenten geven.

Op een gegeven moment kun je denken: “Ik moet dit lichaam aan meer mensen laten zien.” Een goede optie om dit te doen is door deel te nemen aan bodybuilding wedstrijden.

Voordat je gaat deelnemen aan een wedstrijd moet je jezelf wel eerst vragen: weet ik precies wat ik wel en niet moet eten, heb ik mijn voedingsschema tot in de puntjes geregeld, train ik elke keer dat ik naar de sportschool ga maximaal en lig ik elke avond op tijd in bed?

Kun je dit allemaal met een volmondig ja beantwoorden, dan ben jij misschien wel klaar om te gaan denken aan bodybuilding wedstrijden.

In dit artikel kun je stapsgewijs informatie vinden van alles waar je rekening mee moet houden voordat je het podium op kunt stappen. Wil je meer weten, lees dan verder.

Bodybuilding wedstrijden: de voorbereiding

Voordat je mee gaat doen aan een wedstrijd moet je weten wat je zoal te wachten staat en wat je moet doen om misschien te kunnen winnen. Stel jezelf sowieso eerst de vraag: “Ben ik er klaar voor?”

Train je al een lange periode (paar jaar), heb je flink wat spiermassa, heb je veel discipline en kun je het opbrengen om gedurende een langere periode al je vrije tijd in bodybuilding te steken? Bij een wedstrijd komt namelijk erg veel kijken, dus denk niet dat je zomaar even kunt meedoen.

Ben je van mening dat jij klaar bent om deel te gaan nemen aan bodybuilding wedstrijden, dan is het zaak om te bepalen aan het soort wedstrijd dat je deel wilt nemen, zodat je hier alles op kunt afstemmen.

Bij de meeste bodybuilding wedstrijden worden je in een klasse opgedeeld op basis van je gewicht of lengte. Aan je lengte kun je vanzelfsprekend niks veranderen, maar je zult wel moeten beslissen met welk gewicht en vetpercentage je bij de wedstrijd wilt verschijnen.

Voor wedstrijden met een open inschrijving geldt over het algemeen de regel dat je met elk gewicht en vetpercentage mag meedoen, maar alleen met een vetpercentage van 3 tot 6 procent zul je kans maken op winst.

Wanneer je dit voor jezelf hebt vastgesteld kun je doelen gaan stellen.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Bodybuilding wedstrijden: jezelf presenteren

Bij bodybuilding wedstrijden draait het niet alleen om je fysiek wanneer je op het podium staat, je zult jezelf namelijk moeten presenteren. Er wordt van je verwacht dat je in slip op het podium staat, dus kies een waarin je goed voor de dag komt en het publiek niet mee in verlegenheid brengt.

Naast je slip moet je ook insmeren met olie of bruiningsmiddel om je spieren zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Tevens kom je met goed bruinigsmiddel ook beter voor de dag op de foto’s van de fotografen, dus vergeet dit niet.

Bij jezelf presenteren aan het publiek hoort natuurlijk ook poseren. Tijdens het poseren horen alle verschillende spiergroepen aan bod te komen en daarom zijn er enkele vaste poses vastgelegd door de jury.

Het is dus van belang dat je deze poses kent er in kunt uitblinken op het moment dat het moet. Het poseren wordt bij de meeste bodybuilding wedstrijden verspreid over de volgende drie rondes:

 • Quarter turns: dit een aantal poses in half ontspannen toestand waarbij de jury kijkt naar de symmetrische opbouw van je lichaam. Het is wel belangrijk dat je een goed postuur houdt, dus ontspan nooit volledig.

Verplichte poses: Bij dit onderdeel zul je enkele verplichte poses uit moeten voeren. De jury kijkt hierbij naar je spieropbouw, spierseparatie, spierdefinitie en spiervolume.

Vrij poseren: tijdens deze ronde kun je vrij poseren op muziek. Hierbij is het natuurlijk de bedoeling dat je de jury en het publiek voor je probeert te winnen. Leg daarom tijdens deze ronde de nadruk op je sterke punten.

In sommige gevallen is er bij bodybuilding wedstrijden nog een vierde ronde wanneer de jury nog geen definitieve beslissing heeft kunnen nemen. Tijdens deze ronde worden alle overgebleven deelnemers opgeroepen om nog eens te poseren op het podium.

Door poses correct uit te voeren ontvang je punten van de jury. Je zult dus veel moeten oefenen om de benodigde poses zo goed mogelijk te kunnen.

De jury kijkt echter niet alleen naar het correct uitvoeren van poses, maar ook naar hoe vloeiend je van de ene pose naar de andere pose overgaat en of je binnen de aangegeven tijd blijft.

Poseren is een kwestie van oefenen. Voor het verplichte poses onderdeel moet je sowieso de volgende poses kunnen maken: • Front Double Biceps • Front Latspread • Side Chest • Back Double Biceps • Back Latspread • Free Triceps pose • Abs Amp; Legs • Most Muscular

Bodybuilding wedstrijden: begeleiding

Je neemt niet zomaar even deel aan bodybuilding wedstrijden. Er komt veel bij kijken, zeker als je kans wilt maken op de overwinning. Het is dus aan te raden om niet alleen te werk te gaan, maar hulp te gebruiken.

Laat mensen in je omgeving weten dat je mee gaat doen aan wedstrijden, zodat ze je hierbij kunnen ondersteunen en door de moeilijke momenten heen kunnen slepen. Het hebben van een trainingsmaatje is daaom ook erg handig.

Om echt ver te verder te komen kun je het beste een trainer of coach hebben. Zo lijkt het uitvoeren van poses misschien makkelijk, maar dit is zeker niet het geval.

Je kunt voor hulp op internet kijken hoe je deze poses het beste kunt uitvoeren, maar het is veel beter om gebruik te maken van een begeleider of een ervaren bodybuilder. Dit zijn mensen die al jarenlang meedraaien en vaak ook zelf meegedaan hebben aan wedstrijden.

Zij weten hoeveel massa jij ongeveer moet hebben voor het podium, of je vetpercentage laag genoeg is en of je er mentaal klaar voor bent. Zaken die je eentje niet zomaar even kunt bepalen.

Tevens kennen ze vaak mensen uit de bodybuilding wereld waardoor jij je contacten ook kan uitbreiden. Een begeleider is dus zeker geen overbodige luxe!

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

2 Reacties op "Voorbereiding Op Je Eerste Bodybuilding Wedstrijden!"

 1. Roger Naam

  says:

  Graag een advies welke olie het meest geschikt is om mee te poseren. Waar is deze te koop en het bruiningsmiddel welke merk en waar te koop. Alvast bedankt. MVG
  Roger

 2. ayoub

  says:

  hoe kan ik deelnemen aan bodybuilding wedstrijden?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *