Kan Ik Bodybuilden Als Ik Dun Ben? 6 Tips Voor Dunne Mannen

Als je professionele bodybuilders bekijkt, dan zie je natuurlijk ontzettend brede mannen. Voor veel dunne mannen is het moeilijk te geloven dat ook zij ooit zo’n lichaam zou kunnen hebben. Zij denken dat het eigenlijk onmogelijk is om er ooit zo uit te zien, en dus doen ze ook eigenlijk nooit echt serieus een poging.

Laat me je nu alvast vertellen: dat is onzin. Ook als je van nature een beetje dunner bent, is het absoluut mogelijk om gigantische spieren te kweken in de sportschool. Natuurlijk speelt natuurlijke aanleg wel een rol, maar de moeite die je in je lichaam stopt is minstens net zo belangrijk. In dit artikel zal ik je zes belangrijke bodybuilding tips voor dunne mannen geven!

Tip 1: Kom over je minderwaardigheidscomplex heen

Deze eerste tip is meer psychologisch dan praktisch, maar wat mij betreft is dit alsnog een bijzonder belangrijke tip. Veel dunne mannen hebben een soort minderwaardigheidscomplex. Ze gaan er automatisch van uit dat ze simpelweg niet de aanleg hebben om ooit een groot, gespierd lichaam te krijgen.

Als je het van tevoren al opgeeft, dan zul je in ieder geval nooit het lichaam krijgen dat je wilt.

Dit is natuurlijk niet heel handig. Wanneer je ergens in gelooft, dan kun je het ook waarmaken. Je weet pas echt hoe groot jouw lichaam kan worden, als je dit daadwerkelijk uitgeprobeerd hebt. Er is een hele goede kans dat dit voor jou als dunne man namelijk wél gewoon mogelijk is. Maar daar komt nooit wat van terecht als je alleen maar zit te zwelgen in zelfmedelijden!

Het is vooral belangrijk dat dit besef tot je door gaat dringen, en dat je daardoor je mindset aanpast. Je moet gaan beseffen dat ook jij gewoon een groot lichaam kan krijgen. Hierdoor zul je waarschijnlijk nieuwsgierig en enigszins hoopvol worden. Daarin zul jij de motivatie vinden om elke dag keihard aan dat lichaam te gaan werken.

Besef je bovendien dat je hoe dan ook een heleboel aan je lichaam kunt verbeteren. Zelfs als je niet het lichaam krijgt waar je altijd van gedroomd hebt, kun je nog steeds heel veel vooruitgang boeken. Realiseer je dat! Dan ben je jezelf niet meer aan het vergelijken met de breedste man in de sportschool, maar ben je gewoon blij met de voortgang die jij boekt.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Tip 2: Eet veel, maar eet wel het juiste

Voor mannen die van nature dik zijn is het nóg belangrijker om spiermassa op te bouwen. Uiteindelijk is dat natuurlijk voor iedereen de reden dat ze in de sportschool zitten te zwoegen. Maar het is natuurlijk net wat belangrijker als je door je bouw al 0-1 achter staat. Je moet daarom je best gaan doen om spieren te kweken!

Wat heel belangrijk hiervoor is, is je dieet. Voor spiermassa heb je de juiste bouwstenen nodig. Die krijg je binnen door veel te eten, relatief gezien nog meer dan bodybuilders die er meer de bouw voor hebben. Alleen dan heeft je lichaam genoeg stoffen die omgezet kunnen worden in spiermassa, en kun jij dus flink gaan bulken.

Het is daarnaast natuurlijk ook nog belangrijk wát je precies eet. Vooral proteïnen en koolhydraten zijn van groot belang voor spieropbouw. Voor dunnere mannen zou ik aanbevelen om zo’n 5 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht te eten op een dag, en 3 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht.

Om je daarbij te helpen, staan hieronder enkele voedingswaren die in het dieet van elke serieuze bodybuilder voorkomen:

 • Kalkoen
 • Kip
 • Tonijn
 • Wei-proteïne
 • Groente
 • Eieren (en dan het liefst alleen het eiwit)

Zorg dat je voldoende eet, én dat je de juiste stoffen binnenkrijgt. In combinatie met een goed trainingsregime zal dit ertoe leiden dat je al snel een hoop extra spiermassa zal zien. Het vergt enige discipline om je aan zo’n dieet te houden, maar het is van levensgroot belang dat je dit wel doet.

Tip 3: Durf jezelf uit te dagen als je traint

Je snapt nu dat je met een dunnere bouw extra je best moet doen om uiteindelijk een mooi, breed, gespierd lichaam te krijgen. Dit geldt niet alleen als het op je dieet aankomt, maar het geldt ook voor de oefeningen in de sportschool. Je moet niet bang zijn om jezelf tijdens het trainen continu uit te dagen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je meteen maar dezelfde gewichten moet pakken als iemand die van nature een stuk gespierder is dan jij. In zo’n geval overbelast je jezelf alleen maar, en op die manier kan je onherstelbare schade aan je spieren toebrengen.

Jezelf uitdagen is iets anders dan totaal over je eigen limiet heengaan.

Wat jezelf uitdagen wél betekent, is dat de oefeningen die je doet altijd moeite moeten kosten. Begin jij bijvoorbeeld te merken dat een bepaald gewicht veel lichter lijkt dan eerst? Dan moet je het eigenlijk direct moeilijker voor jezelf maken door over te stappen op een zwaarder gewicht. Zo weet je zeker dat je het optimale uit je trainingstijd haalt.

Ik wil je wel nog even waarschuwen dat je dit niet in te grote stappen moet doet. Het is goed om een oefening zwaarder te maken als het je te makkelijk begint af te gaan, maar doe dit wel in kleine stapjes. Ga in ieder geval niet in één keer een twee keer zo groot gewicht proberen op te tillen, want dan kun je verzekerd zijn van blessures.

Tip 4: Richt je vooral op compound lifts

Dit klinkt misschien niet alsof het heel uitdagend is, aangezien compound lifts één van de meest basale oefeningen zijn die er bestaan. Toch raad ik je aan om je vooral op compound lifts te richten. Deze oefeningen zijn nu eenmaal heel erg effectief voor het kweken van spieren. Omdat je als dunne man al meer je best moet doen, zou ik je juist aanraden om het jezelf niet te moeilijk te maken.

Waarom zou je het jezelf moeilijk maken als je al een achterstand hebt?

Iedereen die ook maar enigszins aan bodybuilding doet, zal weten wat compound lifts zijn. Maar voor het geval er ook beginnende bodybuilders mee lezen, zal ik het toch nog even basaal uitleggen.

Compound lifts zijn alle krachtoefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijk worden getraind. Dit geeft meteen ook wel aan waarom ze dus zo efficiënt zijn. Je traint er een hele hoop spieren in één keer mee, waardoor je dus meer haalt uit je fitnesstijd. Voorbeelden van compound lifts zijn:

 • Benchpressen (ofwel bankdrukken)
 • Squats
 • Deadlifts
 • Roei-oefeningen
 • Pull-ups
 • Dips

Dit is natuurlijk geen uitputtende lijst, maar hopelijk krijg je hierdoor wel een idee van het soort oefening waar ik het over heb. Als je meer oefeningen wilt weten, dan kun je natuurlijk gewoon naar compound lifts zoeken op Google. Je kunt dan genoeg verschillende soorten oefeningen vinden die meerdere spiergroepen trainen.

Overigens wil ik nog wel even zeggen dat je je niet uitsluitend op compound lifts hoeft te richten. Als je de routine van je work-out wilt doorbreken, is het prima om ook een ander soort oefening in je regime op te nemen. Weet dus wel dat compound lifts het meest effectief zijn, en dat die het grootste deel van je work-out zouden moeten uitmaken.

Tip 5: Drink heel veel water

Van alle tips die ik in dit artikel geef, wordt deze het vaakst vergeten: niet alleen door dunne mannen, maar door bodybuilders in het algemeen. Je moet namelijk heel veel water drinken om succesvol te kunnen zijn in het kweken van een gespierd lichaam.

Spieren opbouwen zonder water is als een huis bouwen zonder cement.

Dit klinkt op het eerste gehoor misschien een beetje vreemd. Maar als je weet dat meer dan 70% van je spiermassa uit water bestaat, klinkt het al een stuk logischer. Je lichaam heeft immers water nodig om spieren op te bouwen. Een breedgebouwde bodybuilder kan het zich misschien veroorloven om te weinig water te drinken, maar jij als dunne man zeker niet.

Hoeveel water is dan precies genoeg als je spieren wil kweken? Dat zal van man tot man verschillen, maar ik zou de gemiddelde dunne man aanraden om tussen de 3,5 en 4 liter water per dag te drinken. Zo weet je zeker dat je geen spiermassa laat liggen omdat je lichaam een belangrijke bouwstof mist.

Bedenk wel: er bestaat ook nog zoiets als watervergiftiging. Drink dit dus niet allemaal achter elkaar, maar verspreid het een beetje over je dag.

Tip 6: Gebruik supplementen niet te rijkelijk

Iets wat vooral de afgelopen decennia sterk in belang zijn toegenomen in de bodybuildingwereld, zijn supplementen. Dit is grotendeels terecht: supplementen kunnen een heel waardevolle toevoeging zijn, en kunnen je helpen om sneller en meer spiermassa te kweken.

Wat je echter wel in je achterhoofd moet houden, is dat een supplement niet meer is dan wat de naam aangeeft: een toevoeging. Hoe handig supplementen ook kunnen zijn, ze moeten een ondergeschikte rol spelen ten opzichte van training en voeding.

Het is dan ook belangrijk dat je niet te veel supplementen gebruikt. Als je dit doet, dan kun je de balans van stoffen in je lichaam enorm verstoren. Misschien helpt het op de korte termijn wel degelijk bij het kweken van spieren. Op de lange termijn zul je echter allerlei klachten ontwikkelen als je te afhankelijk raakt van supplementen.

Op je tachtigste zullen je spieren weg zijn, maar je klachten als gevolg van te veel supplementen zullen er nog steeds zijn.

Wat betreft het soort supplementen dat je moet nemen, raad ik je het volgende aan: een multivitamine, creatine, wei-proteïne en glutamine. Dit zijn de supplementen die in het dieet van geen enkele succesvolle bodybuilder kunnen ontbreken.

Dat waren ze dan, zes handige tips omtrent het trainen van spieren voor dunne mannen. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat het ook jou uiteindelijk zal lukken, maar als je dit artikel hebt gelezen, dan zal het in elk geval niet aan een gebrek aan kennis liggen. Ik wens je heel veel succes!

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *