Wat Jij Moet Doen Als Bodybuilder Om Wedstrijden Te Winnen!
Een bodybuilder wordt je niet zonder slag of stoot. Je zult heel wat moeten doen en laten als je besluit om echt gespierd te worden, want het is echt een levensstijl.
Je zult met zware gewichten aan de slag moeten, aan cardio moeten doen en goed en gezond moeten eten.
Verder is bodybuilding voor een belangrijk gedeelte ook een mentale kwestie. Negatieve gedachtes kunnen je ontmoedigen en daarom moet je proberen dit te voorkomen door haalbare doelen te stellen.
Afgelopen maandag in de sportschool kwam ik met een jongen in gesprek die mij vertelde dat zijn doel was om deel te nemen aan bodybuilding wedstrijden. Omdat dit mijn interesse wekte ben ik eens gaan kijken wat je moet doen om hier aan deel te mogen nemen en te winnen.
Mijn bevindingen zal ik met jullie delen.
Inhoud van dit artikel:
Bodybuilding is meer dan alleen grote spieren
Veel mensen hebben wel een oordeel klaar over bodybuilders en de wedstrijden waaraan ze meedoen, vaak denken ze dat het hierbij alleen draait om de grote van je spieren. Deze gedachte is echter niet helemaal juist.
Tijdens een wedstrijd wordt je beoordeeld op je lichaam. Wil je mee gaan doen aan een wedstrijd dan zal je op enkele punten moeten letten:
– je spiermassa: het mag wel duidelijk zijn dat eigenlijk pas mee kunt doen aan bodybuilding wedstrijden wanneer je over degelijke hoeveelheid spiermassa beschikt.
– symmetrie: tijdens wedstrijden wordt gekeken naar het verschil de linker en rechterhelft van je lichaam. Het is natuurlijk de bedoeling dat deze zo min mogelijk zichtbaar is.
– verhoudingen: waar ook naar gekeken wordt is of je lichaam in proportie is, dit betekend dat bijvoorbeeld je benen qua omvang passen bij je bovenlichaam en je armen passen bij je romp.
Je kunt de tot nu toe genoemde punten zien als iets waar je tijden (maanden, jaren) mee bezig bent en altijd op hoort te letten, ook al doe je niet mee aan bodybuilding wedstrijden.
Train je wel voor een wedstrijd, dan is er nog een vierde en heel belangrijk punt waar het om draait, namelijk je vetpercentage. Hier focus je je op in het laatste gedeelte van je voorbereiding voor de wedstrijd.
Je vetpercentage moet je zo laag mogelijk worden en voeding speelt hierbij een grote rol. Het doel van het verlagen van je vetpercentage is om je spieren zo goed mogelijk te laten zien.
Voorbereiding voor een bodybuilder
De voorbereiding neemt meestal drie tot vier maanden in beslag. Naast je dagelijkse training van zo’n twee uur, waarbij je krachttraining en cardio doet, is voeding een cruciale factor.
Je zult wekelijks jezelf moeten wegen en je vet moeten meten om je vorderingen bij te houden. Op basis van deze metingen pas je je voeding aan indien nodig.
Om af te vallen zul je op dieet moeten en minder moeten eten dan je lichaam aan energie nodig heeft. Normaal gesproken eet je misschien als bodybuilder rond de 4000 calorieën per dag en heb je een vetpercentage van 14%.
Als je deelneemt aan een wedstrijd zul je met dit percentage zeker geen hoge ogen gooien en daarom zul je calorieën terug moeten brengen naar bijvoorbeeld 2400 calorieën per dag met een vetpercentage van rond de 3% als resultaat.
Je zult je energie inname moet terugdringen door stapsgewijs minder koolhydraten en vetten binnen te krijgen. Je eiwitinname hou je wel constant.
Doordat je minder zult gaan eten kan dit wil effect hebben op je dagelijkse functioneren, zo kan het voorkomen dat je erg vermoeid bent en je je minder goed kunt concentreren.
Door je gebrek aan energie zal trainen ook lastiger worden. Het trainen voor een wedstrijd vergt erg veel van je lichaam en je zult daarom mentaal sterk moeten zijn als bodybuilder om door te blijven gaan met je voorbereiding.
Glycogeen aanvullen!
Na je periode van diëten heb je hopelijk het vetpercentage waar je naar streefde bereikt, maar dit betekent nog niet dat je lichaam klaar is voor de wedstrijd. Omdat je tijdens je dieet ook je de in de spieren opgeslagen energiereserves (glycogeen) verbruikt zul je hier wat een moeten doen.
Dit is omdat glycogeen naast het dienen van energie ook het volume van je spieren bepalen en omdat je je voorraad heb uitgeput zien je spieren er minder groot uit.
Om je spieren groot te doen lijken gooi je je dieet zo’n 3 dagen voor de wedstrijd om en ga je je glycogeen voorraad aanvullen. Dit doe je door voornamelijk koolhydraten (bijvoorbeeld rijst met honing en rozijnen) te eten.
Je spieren zullen de koolhydraten opslaan als glycogeen. Als je tijdens deze dagen ook nog eens niet meer traint dan verbruik je zo min mogelijk glycogeen en wordt er zoveel mogelijk opgeslagen. Op deze manier kom je voor de wedstrijd nog een aantal kilo’s aan zonder dat dit je vetpercentage beïnvloed.
De extra kilo’s die je op deze methode genereert kunnen het verschil betekenen tussen de eerste of laatste plaats.
Laatste stap voor de bodybuilder
Het laatste wat je voor de wedstrijd doet is ervoor zorgen dat je het vocht tussen je spieren en huid zo min mogelijk ziet. Dit krijg je voor elkaar door jezelf uit te drogen.
Zo kun je één dag voor de wedstrijd bijvoorbeeld een vochtafdrijvend supplement tot je nemen en vanaf de avond voor de wedstrijd helemaal niks meer drinken tot het moment dat je op het podium staat.
Bij dit proces van jezelf uitdrogen is het belangrijk dat je niet te vroeg begint en dat je na de wedstrijd zo snel mogelijk weer je vocht aanvult.
Slappe bodybuilder?
Het klinkt misschien gek maar wanneer je traint voor een bodybuilding wedstrijd werk je als het ware toe naar je dieptepunt. Waar je bij veel sporten op het moment van een wedstrijd juist in topvorm bent sta je als bodybuilder tijdens een bodybuilding wedstrijd ondervoed en uitgedroogd op het podium.
Je ziet er op het podium misschien groot en gespierd uit, maar in feite ben je op het moment dat je er staat erg zwak en kost zelf het aanspannen van je spieren al moeite.
Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben: