Dit Moet Weten Over Arimidex Bij Bodybuilding

Iedereen die ooit iets te lichtzinnig is omgegaan met anabole steroïden, weet dat hier een hele hoop nare gevolgen aan kunnen zitten. Eén van die gevolgen (en eentje die met name vervelend is als je het perfecte mannelijke lichaam probeert te kweken) is borstvorming. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen, en als die borsten er eenmaal zijn, wil je er natuurlijk het liefst weer vanaf.

Volgens sommigen zou er wel degelijk iets aan borstvorming te doen zijn: namelijk het gebruiken van Arimidex. Dit middel zou er niet alleen voor zorgen dat borstvorming uitblijft bij sporters die het slikken, maar het zou volgens sommigen ook nog eens helpen om die borsten weer te reduceren als ze er al zijn. Hoeveel is hier precies van waar, en wat moet ik verder als bodybuilder precies weten over Arimidex? Dat alles lees je in dit artikel!

Hoe ontstaat borstvorming bij bodybuilders?

Borstvorming (in medische termen ook wel gynaecomastie genoemd) is een aandoening die veel fanatieke sporters en bodybuilders wel bekend is. Je hoort namelijk steeds vaker dat mensen hier last van hebben in dit wereldje. Om te kunnen bespreken of Arimidex daadwerkelijk helpt tegen borstvorming bij bodybuilders, is het wel zo handig om te weten hoe dit alles eigenlijk komt.

Borstvorming kan ontstaan bij problemen met de hormoonhuishouding van mannen. Dat kan vele verschillende oorzaken hebben, van overgewicht tot aangeboren aandoeningen tot zelfs een verkeerd voedingspatroon. Bij bodybuilders zal echter al snel één bepaalde oorzaak de boosdoener zijn: het gebruik van anabole steroïden.

Anabole steroïden zijn synthetische afgeleiden van testosteron, het mannelijk geslachtshormoon. Aangezien dit hormoon erg belangrijk is voor de opbouw en het behoud van spieren, kan het gebruik van anabolen helpen om enorme spiergroei in relatief korte tijd te bewerkstelligen. Er bestaat echter helaas ook zoiets als te veel van het goede…

“Het klinkt gek, maar een teveel aan mannelijk hormoon kan ervoor zorgen dat je vrouwelijke eigenschappen gaat ontwikkelen.”

Wanneer er te veel testosteron in het lichaam is, zoveel dat het lichaam er niets meer mee kan, gaat het dit hormoon omzetten in oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon. Dit wordt oestrogeenconversie genoemd, een term waar je misschien wel mee bekend zal zijn. Gebeurt dit, dan wordt de mannelijke hormoonhuishouding flink in de war geschopt, omdat je van nature als man maar een klein beetje oestrogeen hoort te hebben. Borstvorming is dan één van de mogelijke gevolgen.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Wat is Arimidex voor middel?

Om echt goed te snappen of Arimidex werkt tegen gynaecomastie bij bodybuilders, en om de risico’s beter te begrijpen, is het ook goed om eerst even te weten wat voor soort middel Arimidex is. Vooral belangrijk om te weten is dat Arimidex hier eigenlijk niet voor is bedoeld. Werkt Arimidex om borstvorming bij mannen tegen te gaan, dan is dat dus hooguit een onbedoeld effect van dit middel.

In beginsel is Arimidex (ook bekend onder de generieke naam anastrazol) bedoeld voor vrouwen na de overgang die te maken krijgen met bepaalde vormen van borstkanker. Die kanker kan gevoelig zijn voor de hormoonspiegels in het bloed, en aangezien postmenopausale vrouwen een andere hormoonhuishouding hebben dan jongere vrouwen, kan het geboden zijn om Arimidex te slikken.

Arimidex zorgt namelijk voor een afname van oestrogeen in het lichaam, wat voor de zojuist genoemde vrouwen nuttig kan zijn, omdat sommige kankers sneller groeien als er meer oestrogeen in het lichaam aanwezig is. Voor deze vrouwen is het dus heel fijn dat een middel als Arimidex bestaat, maar hebben mannelijke bodybuilders er ook nog wat aan? Dat gaan we nu uitzoeken!

Werkt Arimidex om borstvorming bij bodybuilders tegen te gaan?

Als je dit artikel tot nu toe goed hebt gelezen, dan ben je waarschijnlijk voorzichtig hoopvol geworden over de werking van Arimidex voor jouw probleem. Je hebt kunnen lezen dat een teveel aan oestrogeen de oorzaak is van borstvorming bij bodybuilders, én je hebt gelezen dat Arimidex de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam verlaagt. Een macht made in heaven dus?

Wat betreft het voorkomen van borstvorming, kan in ieder geval gesteld worden dat Arimidex zeker goed werkt, wat ook wel logisch is gezien het bovenstaande. Bij een juiste dosering kan Arimidex het effect van anabole steroïden enigszins tenietdoen, waardoor je dus kan verwachten dat je minder snel last zal krijgen van borstvorming (en eventuele andere negatieve effecten van oestrogeenconversie, bron).

Hoewel dat natuurlijk heel positief is, heb ik ook minder goed nieuws. Indien je al last hebt van borstvorming als gevolg van te veel anabolen, dan kan Arimidex dat mogelijk niet meer terugdraaien (althans, daar lijkt het op; grootschalig wetenschappelijk onderzoek op dit gebied ontbreekt nog). Is dit het soort oplossing waarnaar jij op zoek was, dan zul je dus verder moeten zoeken.

Ook wil ik erbij zeggen dat de werking van Arimidex voor het voorkomen van mannelijke borstvorming allemaal nog theoretisch is. Zoals gezegd is Arimidex in de eerste instantie niet bedoeld voor dit probleem, en de werking en eventuele bijwerkingen voor mannen zijn dus ook nog niet goed in kaart gebracht. Dit alles moet je zeker in het achterhoofd houden als je erover denkt om Arimidex te gaan gebruiken.

Wat zijn de bijwerkingen van Arimidex?

Helaas geldt voor Arimidex wat voor zoveel medicijnen geldt: hoe handig het ook kan zijn, je kan ook te maken krijgen met vervelende bijwerkingen. Knoeien met je hormoonspiegel is altijd riskant, en het wordt nog riskanter als je een middel gebruikt dat niet eens bedoeld is voor het doel waarvoor jij het gebruikt. Laten we dus even stilstaan bij alle mogelijke bijwerkingen van Arimidex.

“Op eigen houtje knoeien met je hormoonhuishouding is iets dat maar zelden goed gaat…”

Allereerst is het goed om op te merken dat ook mannen oestrogeen gewoon nodig hebben voor het goed functioneren van je lichaam. Wanneer je te veel Arimidex gebruikt en een te lage oestrogeenspiegel krijgt, kun je last gaan krijgen van dunnere en zwakkere botten. Dat is zeker als bodybuilder niet wat je wil, omdat jouw botten natuurlijk regelmatig flink wat gewicht moeten (ver)dragen.

Hier houdt het echter nog niet mee op. Ook de volgende bijwerkingen kunnen optreden wanneer je als man gebruikmaakt van Arimidex:

 • Misselijkheid en overgeven
 • Gewrichtspijn
 • Slapheid
 • Vermoeidheid
 • Opvliegers

En dan is het ook nog mogelijk dat je een allergische reactie krijgt als je Arimidex gebruikt. Dit kan leiden tot een hele hoop vervelende symptomen, zoals de volgende:

 • Pijn op de borst
 • Lichamelijke zwellingen
 • Versnelde hartslag
 • Uitslag
 • Vervaagd gezichtsvermogen

Nogal een hoop dingen dus die mis kunnen gaan wanneer je van Arimidex gebruikmaakt. Voordat je dit middel eventueel gaat slikken, moet je je dus echt goed afvragen of je al deze risico’s wel wil lopen. Wil je dat niet, dan kun je beter op zoek gaan naar een ander middel.

Is Arimidex legaal te verkrijgen?

Iets waar we nog niet bij stil hebben gestaan, maar wat op zich best een belangrijk puntje is, is de legaliteit van Arimidex. Zoals eerder genoemd is Arimidex een erkend geneesmiddel met enkele vervelende, soms vrij verregaande mogelijke bijwerkingen. Het zal je dan misschien ook niet verbazen dat zo’n middel is onderworpen aan allerlei regelgeving.

Arimidex is een gecontroleerd geneesmiddel, wat betekent dat het alleen op recept mag worden verkocht in Nederland. Zoals gezegd zul je zo’n recept als man niet krijgen, omdat dit middel alleen wordt voorgeschreven aan postmenopauzale vrouwen met bepaalde vormen van borstkanker. Legale koopopties bestaan dus voor mannen in jouw situatie niet.

Dat betekent natuurlijk niet dat het in de praktijk onmogelijk is om aan Arimidex te komen. Er zijn zeker wel webshops die dit middel aanbieden, en via-via zullen veel bodybuilders ook wel aan dergelijke middelen kunnen komen. Bedenk echter wel dat je hierbij een risico loopt: illegale verkooppunten zijn natuurlijk niet aan het gezag van de relevante autoriteiten onderworpen, waardoor er een hoop mis kan zijn met het middel.

Zo kan het zijn dat je een heel lage dosering krijgt, waardoor je nauwelijks effect zult ervaren, of juist een veel te hoge dosering, waardoor je meer negatieve bijwerkingen gaat ervaren. Ook is er het gevaar dat een middel met gevaarlijke middelen is versneden om de kosten te drukken, of bijvoorbeeld een middel bevat waar je allergisch voor bent, zonder dat dit staat aangegeven.

Is medicatie nodig om borstvorming te verhelpen?

Wellicht vind je het bovenstaande allemaal best hoopvol klinken, en kan je eigenlijk niet wachten om Arimidex te gaan gebruiken. Hopelijk heb ik echter ook over weten te brengen dat het gebruik van dit middel niet zonder risico’s is. Daarom is het goed om je eens af te vragen: is het gebruik van medicatie eigenlijk überhaupt nodig om van mannelijke borstvorming af te komen?

En het antwoord op die vraag luidt: nee (in de meeste gevallen). Doorgaans zal de hormoonhuishouding langzaam weer normaal worden nadat je bent gestopt met het gebruik van anabole steroïden. Als gevolg daarvan zullen ook de meeste gevolgen van die te hoge hormoonspiegel weer normaal worden, en dat geldt ook voor vrouwelijk borstweefsel, dat in de meeste gevallen langzaam weer verdwijnt (bron).

Daar zit dus meteen een belangrijke voorwaarde in verstopt: je borstvorming kan vanzelf weer verdwijnen, maar dan moet je wel weer stoppen met het gebruik van anabolen. Ik snap ook wel dat veel bodybuilders dat liever niet zullen doen, omdat het een enorm handig hulpmiddel is voor het kweken van spieren. Misschien heb je de risico’s van een middel als Arimidex er wel voor over om deze resultaten te kunnen blijven bereiken.

Toch zou ik je echt aanraden om te stoppen met anabolen, omdat gynaecomastie echt niet de enige aandoening is die je kan krijgen als gevolg van anabolengebruik. Anabole steroïden zijn ontzettend ongezond, en kunnen leiden tot zaken als verminderde vruchtbaarheid, stemmingswisselingen, prostaatvergroting, leverstoornissen en hart- en vaatziekten (bron). Bovendien zullen bodybuildingcompetities je direct diskwalificeren als ze achter je anabolengebruik komen. Doe jezelf dus op de lange termijn een plezier, en stop er gewoon mee.

“Stoppen met anabolen is niet alleen goed voor het “perfecte lichaam”, maar ook veel beter voor je gezondheid.”

Mijn conclusie: beveel ik bodybuilders Arimidex aan?

Als je dit hele artikel aandachtig hebt doorgelezen, dan zul je waarschijnlijk wel kunnen raden wat mijn eindoordeel is over Arimidex voor bodybuilders. Ik weet echter ook dat genoeg lezers meteen door zullen scrollen naar de conclusie en niet zo in alle nuances geïnteresseerd zijn, dus ik geef toch nog even een duidelijke conclusie. Over het algemeen kan ik Arimidex niet aanbevelen aan bodybuilders.

Oké, er mogen dan enige aanwijzingen zijn dat Arimidex zou helpen om borstvorming tegen te gaan, en het zou theoretisch gezien kunnen dat het ook helpt om borstvorming te verminderen (al is dat zoals gezegd nog niet bewezen). Deze werking weegt mijns inziens echter niet op tegen de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van dit middel, zeker als je bedenkt dat je het via illegale kanalen zal moeten verkrijgen, waardoor je niet zeker bent over de kwaliteit van wat je ontvangt.

Bovendien ga je eigenlijk voorbij aan het belangrijkste punt als je Arimidex gebruikt om de negatieve gevolgen van anabole steroïden tegen te gaan: eigenlijk zou je helemaal geen anabolen moeten gebruiken. Anabolen zijn enorm ongezond en schoppen niet alleen je hele hormoonhuishouding in de war, ze zullen er ook nog eens voor zorgen dat je van iedere competitie wordt uitgesloten als je anabolengebruik ooit uitkomt.

Aangezien een middel als Arimidex niet eens nodig is, omdat je simpelweg van je borstweefsel af kan komen door te stoppen met het gebruik van anabolen, kan ik dit middel écht niet met een gerust hart aanbevelen. Stop gewoon met het gebruik van anabolen, en dan hoef je je over dit alles totaal geen zorgen meer te maken.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *