Nolvadex voor bodybuilding? Wij Zochten het uit

Als jij een fanatieke bodybuilder bent, heb je vast al eens van Nolvadex gehoord. Zeker onder de bodybuilders die zweren bij een anabolenkuur is dit middel erg bekend. Veel bodybuilders hebben bij een anabolenkuur namelijk last van de nadelige effecten van oestrogeenconversie.  Waarom is Nolvadex zo bekend onder bodybuilders? Wij zochten het voor je uit!

Wat is Nolvadex?

Nolvadex is een middel met antioestrogene werking. Het middel heeft als werkzame stof het eiwit tamoxifen en is één van de vele middelen die gebruikmaken van deze stof. Nolvadex is het bekendste merk voor tamoxifenproducten. Een aantal andere merken zijn Tamodex, Tamoxifen, Valodex en Xifen. Nolvadex wordt gebruikt in de medische wetenschap als een middel om de groei van tumoren te remmen. Nolvadex is echter ook een erg bekend middel in de bodybuildingwereld.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

SERM’s

Nolvadex is een zogenaamde Selectieve Oestrogeen-Receptor Modulator. Dit houdt in dat de werkzame stof tamoxifen niet de opbouw van oestrogeen blokkeert, maar zich bindt aan de oestrogeenreceptoren.

Nolvadex bij bodybuilding

Waarom is Nolvadex zo bekend bij bodybuilding? De antioestrogene werking komt goed van pas tijdens en na een anabolenkuur. Na een anabolenkuur moet de testosteronproductie van het lichaam zich weer herstellen. Dit komt doordat je natuurlijke testosteronproductie geremd wordt door het gebruik van androgene anabole steroïden. Bovendien wordt er door de aromatiserende werking van anabole steroïden oestrogeen aangemaakt tijdens de anabolenkuur. Deze toename van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam kan vervelende gevolgen hebben. Een aantal van deze gevolgen zijn:

 • Haaruitval
 • Hoofdpijn en misselijkheid
 • Sterke stemmingswisselingen
 • Erectieproblemen

Nolvadex gaat deze oestrogeenaanmaak tegen. Bovendien helpt het ook tijdens de nakuur om je testosteronproductie sneller op het oude peil te krijgen.

Hoe werkt Nolvadex?

Nolvadex bevat een milde oestrogeenstof. Om te zorgen dat nieuw aangemaakte oestrogenen geen effect meer hebben op je lichaam, bindt Nolvadex zich aan de oestrogeenreceptoren in je lichaam. Bovendien bevat Nolvadex het LH-hormoon. Dit hormoon stimuleert de testosteronaanmaak van je lichaam, waardoor je sneller herstelt van de anabolenkuur.

Hoe gebruik ik Nolvadex?

Nolvadex wordt in pilvorm verkocht en is dus makkelijk te gebruiken. Er is echter wel een verschil in gebruik voor mannen en vrouwen. Vrouwen kunnen Nolvadex gebruiken om de sportprestaties te verbeteren. In dit geval is het verstandig om zo’n 10 milligram Nolvadex per dag in te nemen. Voor mannen kan Nolvadex gebruikt worden tijdens de anabolenkuur om gynaecomastie (borstvorming)  te voorkomen. In dit geval gebruik je Nolvadex vanaf het moment dat gynaecomastie optreedt tot het einde van je anabolenkuur. De dosering ligt tussen de 10 en 20 milligram per dag. Ook kan Nolvadex door mannen gebruikt worden tijdens de nakuur. De dosering van Nolvadex na de anabolenkuur ligt aan de sterkte van de anabolenkuur. In principe wordt Nolvadex bij het nakuren afbouwend gedoseerd: in de eerste helft van de kuur gebruik je twee keer zoveel Nolvadex als in de tweede helft. De totale kuur duurt ongeveer vier weken.

Waar kan ik Nolvadex krijgen?

Nolvadex is in Nederland niet te koop in winkels. Je kan het officieel alleen krijgen op recept van de dokter. Nolvadex wordt alleen maar voorgeschreven voor medische doeleinden, vooral het bestrijden van kanker. Toch zijn er (illegale) manieren om Nolvadex te kopen in Nederland. Op het internet kun je voor ongeveer 20 euro 20 pillen van 10 milligram Nolvadex kopen. Ook zijn er dealers die prestatieverhogende en antioestrogene middelen verkopen. Als je die weet te vinden, kun je daar meestal ook Nolvadex kopen. Vaak is het goedkoper om Nolvadex op het internet te bestellen. Het risico dat je troep krijgt is daar echter groter dan bij de dealer.

“Voordat je iets in je lichaam stopt, kun je maar beter zeker weten dat je het vertrouwt.”

Wat zijn de voordelen van Nolvadex bij bodybuilding?

Voordeel nummer 1: geen oestrogeenconversie

Door de oestrogeenremmende werking van Nolvadex heb je tijdens een Nolvadexkuur geen last van oestrogeenconversie! Hierdoor ervaar je niet de nare gevolgen van een teveel aan oestrogeen. Dit is erg fijn om te voorkomen, omdat het vrouwenhormoon oestrogeen je sportprestaties niet verbetert.

Voordeel nummer 2: beter herstel van de anabolenkuur

Door Nolvadex herstel je veel beter van de anabolenkuur. Veel bodybuilders lopen na een kuur weer net zo hard leeg als ze eerst waren aangekomen. Doordat Nolvadex helpt bij het aanmaken van testosteron wordt de herstelfase van de anabolenkuur versneld en verlies je minder snel je spiermassa! Het belangrijkste voordeel van Nolvadex is echter het tegengaan van gynaecomastie.

Voordeel nummer 3: beschermen van je lichaam

Een anabolenkuur is niet gezond. Zodra je stopt met de kuur is je testosteronniveau dramatisch laag. Hierdoor wordt cortisol het belangrijkste hormoon in het lichaam. Cortisol is het stresshormoon dat onder andere zorgt voor adrenaline en noradreline. Een te hoog cortisolniveau kan leiden tot:

 • Een verhoogde bloeddruk
 • Overgewicht
 • Verhoogde bloedsuiker
 • Dunnere huid
 • Blauwe plekken
 • Verlies van spierkracht
 • Verlies van spiergrootte
 • Onregelmatige menstruatie bij vrouwen
 • Gezichtsbeharing bij vrouwen
 • Door het LH-hormoon in Nolvadex voorkom je dat cortisol gaat overheersen.

Voordeel nummer 4: weinig gevaarlijke bijwerkingen

Het gebruik van Nolvadex komt met weinig bijwerkingen. De bijwerkingen die er zijn, zijn doorgaans niet heel gevaarlijk en komen minder vaak voor dan bij andere oestrogene middelen. Zo is Nolvadex bijvoorbeeld niet gevaarlijk voor de lever. De mogelijke bijwerkingen zijn sterk afhankelijk van de duur van het gebruik van Nolvadex en de hoeveelheid die er gebruikt wordt. De mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Stemmingswisselingen
 • Beenkramp
 • Duizeligheid
 • Gevoelige maag
 • Acne
 • Haaruitval
 • Verminderde doorbloeding
 • Vorming van bloedstolsels
 • Verminderd libido bij langdurig gebruik
 • Vaginale jeuk bij vrouwen
 • Onregelmatige menstruatie bij vrouwen
 • Gewichtstoename bij vrouwen
 • Een verhoogde kans op baarmoederhalskanker bij vrouwen

De bijwerkingen schijnen echter maar bij twee tot vijf procent van de mannen voor te komen.

Voordeel nummer 5: je houdt minder vocht vast

Oestrogeen zorgt ervoor dat je spieren meer vocht vasthouden. Dit zorgt voor het opgeblazen uiterlijk van veel bodybuilders die aan de anabolen zitten. Het probleem hiervan is echter dat je dit vocht ook snel weer kwijtraakt na je kuur en daardoor al je spiermassa weer kwijt bent. Bij het gebruik van Nolvadex maak je dus misschien iets minder spiervolume aan, maar je raakt ook een stuk minder kwijt!

Wat zijn de nadelen van Nolvadex bij bodybuilding?

Nadeel nummer 1: Nolvadex is niet het meest effectieve middel

Nolvadex is een oestrogeenremmend middel, niet een middel dat de aanmaak van oestrogeen helemaal stopt. Er zijn andere middelen zoals Proviron en Arimidex die daadwerkelijk de aanmaak van oestrogeen stoppen. Nolvadex werkt alleen om de gevolgen van oestrogeenconversie te verminderen. Wel werkt Nolvadex veel sneller dan middelen zoals Proviron.

Nadeel nummer 2: verlaging van het IGF-1-niveau

Het IGF-1-hormoon zorgt voor de groei van organen en spieren en het verbranden van vet. Een hoog IGF-1-niveau zorgt er dus voor dat je spieren sterker en groter worden. Ook versnelt dit hormoon het spierherstel, waardoor je minder last hebt van spierpijn. Nolvadex kan een negatieve invloed hebben op de aanmaak van IGF-1. Deze invloed is echter niet zo ingrijpend dat je spiergroei dramatisch achteruitgaat.

Nadeel nummer 3: Nolvadex verstoort de werking van de anticonceptiepil

Dit is alleen een nadeel voor vrouwen, maar wel een belangrijk nadeel! Nolvadex verstoort namelijk de werking van de anticonceptiepil. Er is dus een risico dat je tijdens een Nolvadexkuur zwanger wordt terwijl je wél de pil slikt.

“Als je zwanger wordt, groeit je lichaam wel, maar waarschijnlijk niet op de manier die je voor ogen had…”

 Nadeel nummer 4: oestrogeen is belangrijk!

Als je geen last hebt van de bijwerkingen van oestrogeenconversie, moet je ook geen Nolvadex gebruiken! Je wilt namelijk ook niet te weinig oestrogeen hebben. Dit is belangrijker voor vrouwen, maar ook mannen hebben oestrogeen nodig. Wees ook niet bang, het idee dat oestrogeen je dik maakt is een fabeltje. Oestrogeen doet juist hele goede dingen voor je lichaamsbouw! Een aantal van de voordelen van oestrogeen bij het bodybuilden zijn:

 • Oestrogeen is een anti-katabool en voorkomt spierverlies.
 • Oestrogeen zorgt ervoor dat meer glucose in je spiervezels wordt opgenomen.
 • Oestrogeen bevordert je metabolisme.
 • Oestrogeen beschermt je gewrichten, botten en pezen tegen blessures.
 • Oestrogeen helpt bij spierherstel.
 • Oestrogeen zorgt ervoor dat je minder vet in je buik

Nadeel nummer 5: meer uitstel dan afstel

Nolvadex neemt de oestrogeenreceptoren in beslag zodat andere oestrogenen geen effect op je lichaam hebben. Er zweeft dus tijdens een Nolvadexkuur veel vrij oestrogeen door je lichaam. Het probleem hiervan is dat je tóch nog last krijgt van de nadelige effecten van een teveel aan oestrogeen als je te vroeg stopt met de Nolvadexkuur.

Alternatieven voor Nolvadex

Natuurlijk is Nolvadex niet het enige antioestrogene middel op de markt. Ben jij nou niet helemaal overtuigd van het gebruik van Nolvadex? Dan heb je hier een aantal alternatieve middelen! Denk er wel aan dat al deze middelen, net als Nolvadex, niet legaal verkrijgbaar zijn zonder medische redenen.

Proviron

Proviron is een zeer sterk middel met een antioestrogene werking. Het is echter geen antioestrogeen, maar een anabole steroïde. De werkzame stof is mesterolon, een zeer sterk androgeen. Mesterolon heeft een vermannelijkend effect, waardoor de aromatase wordt voorkomen. Dit is dus anders dan Nolvadex. Nolvadex remt de aromatase, maar voorkomt hem niet. Proviron heeft echter heel veel bijwerkingen, bijvoorbeeld agressie, toename van lichaamsbeharing, hoofdhaarverlies, acné en hypertrofie. Bovendien heeft het middel voor de uiteindelijke winst van je kuur nauwelijks positieve effecten.

Clomid

Clomid, ook wel clomifeen is een bekende naam, zowel in de geneeskunde als de bodybuildingwereld. Clomid wordt in de geneeskunde gebruikt om de werking van de eierstokken de bevorderen bij vrouwen die graag zwanger willen worden. De werkzame stof in Clomid is clomifeen. Clomid werkt op dezelfde manier als Nolvadex als het om de antioestrogene werking gaat. Clomid bindt zich ook aan de oestrogeenreceptoren, waardoor de nadelige effecten van oestrogeen worden verminderd. Nolvadex is voor de antioestrogene werking effectiever dan Clomid. Je hebt daarom een hogere dosering Clomid nodig om hetzelfde effect te bereiken als bij een Nolvadexkuur. Dit verhoogt de kans op agressieve bijwerkingen.

Femara

Femara is net als Nolvadex een aromataseremmend middel. De geneeskundige naam is letrozol. Artsen gebruiken Femara tegen tumoren als Nolvadex niet blijkt te werken. Femara is namelijk een agressiever middel dan Nolvadex. In tegenstelling tot Nolvadex voorkomt Femara dat oestrogeen gevormd wordt. Femara schijnt erg effectief te zijn. Volgens sommige experts werkt Femara wel 99% van de aromatase weg! Met een korte kuur met een dosering van 2.5 milligram Femara per dag, die geleidelijk wordt afgebouwd, kan Femara gynaecomastie helemaal oplossen! Wel heeft Femara dezelfde bijwerkingen als Nolvadex en is het bovendien slecht voor de cholesterolniveaus in je lichaam.

HCG

HCG staat voor Humaan Chorion Gonadotrofine. Humaan Chorion Gonadotrofine werkt niet antioestrogeen, maar helpt wel de bijwerkingen van oestrogeenconversie te verminderen! HCG is namelijk een variant van het LH-hormoon, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de testosteronproductie. De werkzame stof in HCG is pregnyl. Anders dan de Nolvadexpillen wordt HCG doorgaans geïnjecteerd. HCG wordt gebruikt om de testosteronproductie weer op gang te brengen na een anabolenkuur. Er is niet erg veel bekend over de bijwerkingen, maar bodybuildingexperts schrijven dat de werking van HCG vaak niet voldoende is. Sommigen zeggen zelfs dat HCG averechts werkt en de nadelige effecten van oestrogeen alleen maar uitstelt.

De huisarts

Heb jij echt last van de nadelige effecten van oestrogeenconversie? Vergeet niet dat je altijd contact op kan nemen met de huisarts. Ook als de oestrogeenconversie het gevolg is van niet-medisch gebruik van anabole steroïden kan de huisarts je altijd helpen! Ook als je tips wilt voor het gebruik van Nolvadex is de huisarts de juiste persoon om contact mee op te nemen.

Wil je meer tips en tricks over bodybuilding? Op onze site staan talloze interessante artikelen die alle aspecten van fitness behandelen!

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *