Fitnes Of Fitness? Wat Doe Jij?
Laatst zag ik iemand het woord fitnes opschrijven en vroeg ik voor de grap: “Wat is fitnes?” Hierop keek deze persoon mij verbaasd aan en vroeg hij of ik wereldvreemd was.
Omdat ik door had die hij niet begreep dat ik maar een grapje maakte legde ik aan het uit dat fitnes met één S niet bestaat, maar dat het natuurlijk met twee ss’en geschreven moet worden.
Zijn reactie was dat hij dat ook wel wist, maar dat hij het niet nodig vond om fitnes met twee ss’en te schrijven, omdat het toch wel duidelijk was wat hij bedoelde.
Vanzelfsprekend wist ik dat wel, maar toch kon ik het niet laten om te zeggen: “Ik hoop dat je tijdens het fitnessen niet zo gemakzuchtig te werk gaat.”
Het kan zijn dat je je nu afvraagt waar ik met dit verhaal heen wil. Lees verder en kom het te weten.
Inhoud van dit artikel:
Fitnes fouten
Ik schrijf deze intro uiteraard met een achterliggende gedachte en dat is dat ik in deze tekst ga beschrijven wat er met je kan gebeuren als je fouten maakt wanneer het aankomt op fitness.
Het komt namelijk veel voor dat mensen fouten maken met betrekking tot fitnessen. Hierbij kun je denken aan fouten die mensen maken tijdens het werkelijke sporten zelf, maar ook fouten die mensen maken in hun eet- en drinkpatroon, hun trainingsschema of de dagen dat ze niet trainen.
Het kan zijn dat je deze fouten onbewust maakt en daarom raad ik je aan om dit artikel goed door te nemen en jezelf te corrigeren indien dat nodig is.
Voor de ‘fitnes mensen’ die weten dat ze verkeerd bezig zijn hoop ik dat dat ze naar aanleiding van dit artikel toch besluiten om de juiste weg in te slaan en dat ze verstandig gaan fitnessen.
Wat zijn nou enkele fouten die mensen vaak maken tijdens het fitnessen?
Fitnes: te snel willen
De fout die veel mensen maken is dat ze te snel willen. Tegenwoordig gaat alles snel, je bestelt iets en hebt het de volgende dag binnen, je kijkt op het internet en je weet binnen de kortste keren het laatste nieuws, je download (legaal of illegaal) binnen een paar minuten de nieuwste cd’s of films.
Je zou dus kunnen zeggen dat mensen vandaag de dag sneller leven van tientallen jaren geleden en dat ze hierdoor maar weinig geduld kunnen opbrengen. Vanwege een gebrek aan geduld gaan sommige mensen daarom proberen manieren te vinden om sneller resultaat te boeken.
Dit gebeurt dus helaas ook als het aankomt op fitnessen. Mensen gaan te snel omdat ze heel fanatiek te beginnen te sporten en vanuit het niets vier of vijf keer in de week te gaan trainen. Hierbij zien ze over het hoofd dat meer niet perse beter is.
Ik heb het al vaker gemeld, maar omdat het erg belangrijk is zal ik het niet nalaten om nog eens te zeggen: rust is cruciaal! Wanneer je begint met fitnessen zijn je spieren niet gewend aan de inspanning die ze moeten leveren.
Hierdoor moeten je spieren zich extra inspannen en zullen ze door overbelasting enigszins beschadigt raken. Dat je spieren licht beschadigt zul je merken aan de hand van spierpijn de volgende dag(en).
Spierpijn is niks mis mee, want het is een teken dat je spieren vervolgens gaan herstellen. Wanneer je spierpijn over is kun je vervolgens weer opnieuw aan de slag gaan en zullen je spieren na verloop van tijd zo herstellen dat ze zelfs krachtiger worden.
Geef je spieren in het begin zo’n 48 tot 72 uur om te herstellen na elke training. Het makkelijkste is daarom om bijvoorbeeld uit te gaan van een maandag, woensdag en vrijdag routine.
Dat je spieren krachtiger worden zul je vernemen doordat je zwaardere gewichten aan zult kunnen. Rust is dus noodzakelijk, vooral wanneer je lichaam nog niet aan zware trainingen gewend is, om je spieren te laten herstellen en te laten groeien.
Wees dus geen ‘fitnes mens’ en ga niet zomaar even beginnen met fitnessen zonder je lichaam de broodnodige rust te gunnen, want wanneer je je lichaam niet de kans geeft om zich te herstellen, kun je langdurige en vervelende blessures oplopen.
Als het dus aankomt op je lichaam zal je geduld moeten hebben, want geduld is een schone zaak. Wie rustig afwacht wordt beloond met een gezond, sterk en pijnvrij lichaam.
Fitnes: verkeerd gebruik van apparatuur
Waar ook veel mensen de mist ingaan is bij het gebruik van de apparaten en losse gewichten zelf. Hierdoor kun je onbewust verkeerd trainen en zelf het risico lopen om blessures op te lopen. Wees dus niet een ‘fitnes persoon’ die te trots om iemand om hulp te vragen als je niet precies weet hoe je apparatuur moet gebruiken.
Het is tijdens het fitnessen ook relevant dat je weet hoe lang je het beste kunt wachten tussen het doen van sets. Het komt er in principe op neer dat hoe zwaarder het gewicht, des te minder herhalingen je doet en des te langer je spieren rust nodig hebben om te herstellen.
Nog een probleem dat gerelateerd is aan het gebruik van apparatuur is hoe vaak je bepaalde oefeningen doet. Hierbij heb ik niet over het aantal herhalingen tijdens een specifieke oefeningen, maar bedoel ik hoe gevarieerd je bezig bent.
Ik weet dat het mooi lijkt en het je een goed gevoel kan geven als je een bepaalde met het maximale gewicht kan uitvoeren, maar dit levert niks op als je overige spieren onder ontwikkelt blijven doordat je ze niet gebruikt.
Ik raad je dus aan om gevarieerd te blijven te trainen en minstens maandelijks je trainingsschema, wat betreft de oefeningen die je doet in de sportschool, aanpast.
Fitnes: eten en drinken
Wat betreft eten en drinken kunnen mensen dikwijls ook nog wel eens onwetend zijn waardoor ze fouten maken die niet nodig zijn. Zodra je besluit om je te richten op fitnessen raad ik je aan om eens goed te bestuderen wat je wel en niet moet eten en drinken.
Verder verschilt het ook van wat je doel is met betrekking tot fitness wat je wel en niet kunt eten. Om af te vallen zul je minder moeten eten en om gespierder te worden zul je juist veelal meer moeten eten.
Besef je echter goed dat elk menselijk lichaam uniek is en dat je daardoor dus nooit letterlijk een eet- en drinkschema van een ander persoon kan kopiëren. ‘Fitnes mensen’ nemen alles klakkeloos over waardoor de resultaten kunnen tegenvallen.
‘Fitness mensen’ maken hun fitness schema op basis van hun eigen ervaring en advies van derden. Je kunt dus best gebruik maken van iemand anders zijn schema, zolang je deze maar aanpast aan je eigen lichaam en levensstijl.
Fitnes: voedingssupplementen
Andere fouten die ik wil aankaarten hebben betrekking op misverstanden rondom voedingssupplementen. Veel mensen hebben hier namelijk een mening over die lang niet altijd juist is.
Zo zijn er genoeg mensen die denken dat supplementen die je sterker, slanker of zwaarder maken, per definitie slecht voor je zijn. Hier is natuurlijk niks van waar, want met verantwoorde middellen als creatine, eiwitten, whey en aminozuren is bijvoorbeeld niks mis en het is daarom ook volkomen legaal om te kopen.
De supplementen die je gebruikt blijven echter wel een ondersteuning om sterker, slanker of zwaarder te worden. Je zult, welk middel je dan ook gebruikt, zelf nog altijd het meeste werk moeten doen. Alleen ‘fitnes mensen’ zullen denken dat het middel nemen al genoeg is om sterker te worden, met als gevolg dat ze alleen maar dikker worden in plaats van sterker.
Een ander probleem van ‘fitnes mensen’ kan zijn dat ze overgaan op anabolen kopen om het groeiproces drastisch te versnellen. Dat je sneller groeit door anabolen te gebruiken is waar, maar het brengt ook grote risico’s met zich mee.
Zo neemt de kans op hartfalen toe wanneer je anabole steroïden gebruikt. Verder kunnen levertumoren, cirrose en geelzucht optreden. Dit gebeurt voornamelijk wanneer steroïden oraal inneemt, want ze zullen dan twee keer de lever passeren.
Andere problemen die kunnen ontstaan door anabolen zijn acne op je hoofd, borstkas en rug. Tevens kan het leiden tot haaruitval of haar op plekken waar je het het liefst niet hebt.
Ook is het bekend dat anabolen een grote impact op je gevoelens kunnen hebben. In begin zal alles positief lijken omdat je snel vooruitgang maakt, maar wanneer je stopt met de inname kan dit positieve gevoel omslaan in negatieve gevoelens.
Je kracht en spiermassa nemen af, omdat je niet meer die energie hebt en dat herstelvermogen van tijdens je kuur. Dit kan ervoor zorgen dat je futloos en depressief wordt. Al met al genoeg redenen om niet aan anabolen te beginnen.
Fitnes: de conclusie
Ik hoop dat ik je met deze informatie genoeg hebben kunnen vertellen om ervoor te zorgen dat je verstandig te werk gaat. Mocht je onbewust fouten hebben gemaakt, dan hoop ik dat je deze nu niet meer zult maken.
Voor de mensen die zich ervan bewust zijn dat ze verkeerd bezig zijn, dus de ‘fitnes mensen’, kijk eens goed in de spiegel en zorg ervoor dat je verandert in een fitness persoon.
Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben: