Fitnessapparatuur of Vrije oefeningen?

Veel mensen die aan bodybuilding (willen) doen, vragen zich af of het beter is om bij hun trainingen gebruik te maken van zogenaamde vrije oefeningen of van fitnessapparatuur in de sportschool. In deze blog wordt aandacht besteed aan beide vormen van training, die allebei zo hun voordelen hebben. Het voordeel van trainen op basis van vrije oefeningen, bijvoorbeeld met losse gewichten, is dat je niet gebonden bent aan de sportschool of aan de aanschaf van dure fitnessapparatuur. Die apparaten hebben dan weer als voordeel dat ze het heel goed mogelijk maken om spiergroepen geïsoleerd te trainen.

Bodybuilding vereist attributen

Ben je van plan om fanatiek aan bodybuilding te gaan doen, dan is het wel noodzakelijk om minimaal een aantal attributen, zoals losse gewichten, in huis te halen. Er zijn natuurlijk wel enkele oefeningen uit te voeren waarbij je voldoende hebt aan de weerstand van je eigen lichaam. Denk bijvoorbeeld aan optrekken of opdrukken. Veel van deze basisoefeningen, waartoe ook de squat bijvoorbeeld behoort, zijn onderdeel van het programma van de bodybuilder. Het is echter niet voldoende om alleen op basis hiervan de resultaten te behalen die je wenst.

Zoals gezegd, kun je losse gewichten aanschaffen, zoals dumbbells. Wil je thuis echt fanatiek aan de slag, dan heb je een halterbank nodig, inclusief stangen en – laten we rustig beginnen – minstens 100 kg aan gewichten. Het klinkt als een flinke investering, maar in feite valt dat best mee. Met dit basismateriaal, dat je voor maximaal tweehonderd euro al kunt aanschaffen, ben je goed voorzien voor de eerste periode van bodybuilding. Bovendien is het nog altijd een stuk goedkoper dan een jaarabonnement bij de meeste sportscholen.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

De voordelen van vrije oefeningen

Veel bodybuilders zweren bij het uitvoeren van zogenaamde vrije oefeningen met gewichten. Het gebruik van losse halters heeft inderdaad een aantal voordelen. Zoals al gezegd is, ben je voor je trainingen niet gebonden aan de sportschool. Dat is niet alleen praktisch (je hoeft niet steeds de deur uit om je trainingsschema te kunnen volgen), maar het is ook goed voor de portemonnee. Met het geld dat je bespaart op de aanschaf van een abonnement bij de sportschool, kun je de nodige functionele attributen aanschaffen.

Ook op het gebied van trainingsinhoud geven veel bodybuilders de voorkeur aan training met losse gewichten. Dit omdat het zeer goed is voor de lichaamsbalans en de timing. Wel is het zo dat de meeste van deze oefeningen (veelal halteroefeningen) technisch wat lastiger zijn aan te leren. Het is dus wel belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende oefeningen, zodat je zeker weet dat je deze technisch gezien goed uitvoert.

Losse gewichten: compound of geïsoleerd trainen?

De meeste oefeningen die worden uitgevoerd met losse gewichten, zijn zogenaamde kernoefeningen. Hierbij worden verschillende spiergroepen in het lichaam aangesproken en getraind. Het zijn dus voornamelijk compound oefeningen die met haltergewichten en andere vrije oefeningen worden uitgevoerd. Is het dan niet mogelijk om spiergroepen geïsoleerd te trainen door losse gewichten te gebruiken? Jawel!

Dumbbells zijn hiervoor het middel bij uitstek. Wil je spiergroepen geïsoleerd trainen op basis van vrije oefeningen, dan is het in huis hebben van verschillende gewichten dumbbells een echte must. Heb je deze attributen in huis, dan kun je een heel scala aan verschillende oefeningen uitvoeren die zeer goed passen in jouw bodybuilding trainingsschema.

Bodybuilding en fitnessapparatuur

Het is dus duidelijk dat vrije oefeningen van meerwaarde zijn voor elke bodybuilder. Betekent dat ook dat je fitnessapparatuur – en dus de sportschool – links kunt laten liggen? Zo simpel is het niet. Het gebruiken van verschillende fitnessapparaten bij het bodybuilden kan namelijk wel echt een meerwaarde hebben. Veel apparaten maken het namelijk mogelijk om spiergroepen gericht te trainen. De meeste isolatieoefeningen voer je uit op fitnessapparatuur.

Wil je apparatuur gebruiken in je trainingen, dan is het nodig om een dikke portemonnee te hebben of een abonnement bij de sportschool te nemen. Dat laatste is een goede keuze, omdat je dan ook de kennis van een instructeur kunt inschakelen om de apparaten op de juiste manier te gebruiken. Bij het moderne bodybuilding is het gebruik van fitnessapparatuur haast niet meer weg te denken. Veel bodybuilders gebruiken de apparaten voor het uitvoeren van specifieke oefeningen, die een aanvulling zijn op hun trainingsprogramma. Een voorbeeld van een zo’n oefening is de legpress, maar er zijn nog tal van andere oefeningen te noemen.

Wat is nu het beste?

Wil je een goed schema voor bodybuilding samenstellen en sta je voor de keuze voor trainen met losse gewichten of met behulp van fitnessapparaten? Geen nood: de ene manier van bodybuilding sluit de andere niet uit. Integendeel zelfs, want een schema waarin ruimte is voor zowel vrije oefeningen als specifieke oefeningen op fitnessapparatuur, is een meerwaarde. Het is daarbij wel de kunst om te zorgen voor een goede verhouding tussen de oefeningen.

De meeste ervaren bodybuilders en kenners zullen je aanraden om je basisprogramma in te vullen met compound oefeningen met losse gewichten of haltergewichten. Dumbbell oefeningen kunnen daarbij worden ingezet om spiergroepen ook geïsoleerd te trainen. In aanvulling hierop, kunnen fitnessapparaten zorgen voor een nog gerichtere training. Sommige apparaten bieden mogelijkheden die, bij gebruik van enkel een losse halter of vrije oefeningen, buiten je bereik liggen.

Ik kan een spiergroep op beide manieren trainen. Wat is het beste?

Bodybuilding draait om het opbouwen van spiermassa. Dat doe je door je spieren steeds een nieuwe prikkel te geven. Het is daarom een goede keuze om juist te blijven variëren in de krachtoefeningen die je uitvoert. Kun je bijvoorbeeld de biceps trainen door gebruik van losse gewichten, maar ook door middel van een fitnessapparaat? Wissel de oefeningen dan zeker af in je trainingsschema. Hierdoor kan je lichaam niet wennen aan bepaalde oefeningen, wat zorgt voor een blijvende spierontwikkeling.

Aangeraden wordt wel om zoveel mogelijk te trainen op basis van vrije oefeningen. Deze hebben immers als voordeel dat ze een meerwaarde zijn voor je core stability. De samenwerking van spiergroepen in je lichaam leidt tot een optimale training. Zeker wanneer je dit combineert met enkele, gerichte isolatieoefeningen. Het is dus de kunst om de juiste fitnessoefeningen eruit te pikken, die passen in jouw training en die net die extra prikkel geven!

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *