5 Beste Supplementen Voor Bodybuilding Uitgelicht + 3 Gevaren

Als je aan de slag gaat met bodybuilding, doe je dat omdat je trots bent. Je wilt het maximale uit je lichaam halen. Maar heb je wel eens het idee dat je net zo hard werkt als de anderen in de sportschool, maar toch niet dezelfde resultaten haalt? Dat zou zomaar kunnen kloppen! Veel mensen maken namelijk gebruik van supplementen.

Er zijn enorm veel verschillende supplementen die je kunt gebruiken om je lichaam te versterken. Er zijn zelfs zoveel supplementen dat je met recht kunt zeggen dat je als bodybuilder tussen de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik besloten om de 5 beste supplementen voor bodybuilding op een rijtje te zetten. Daarmee kun jij je lichaam nog verder perfectioneren.

Hierbij moet ik wel meteen aangeven dat het gebruik van supplementen niet geheel zonder gevaar is. Supplementen kunnen dus wel ter ondersteuning gebruikt worden, maar als je niet verantwoord omgaat met supplementen, dan kan dit erg gevaarlijk zijn. Daarom zal ik aan het einde van het artikel ook drie gevaren van het gebruik van supplementen kort toelichten.

De 5 beste supplementen voor bodybuilding

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Supplement #1: Bèta-Alanine

Het eerste supplement dat hier besproken zal worden is Bèta-alanine. Bèta-alanine is een aminozuur. Het zorgt voor de productie van dipeptide carnosine. Carnosine is een stofje dat ervoor zorgt dat indien je spiercellen zich samentrekken, er minder tot geen zuurgraadverhoging plaatsvindt.

Door het gebruiken van het supplement Bèta-alanine kun je veel meer reps doen tijdens je training.

supplement3Stel dat je elke dag een aantal gram Bèta-alanine gebruikt, dan kun je tot 20 procent meer reps doen. Het moge duidelijk zijn dat dit een gewild middel is bij bodybuilders. Ze kunnen zo namelijk nog veel sneller en effectiever trainen, zonder hun lichaam overmatig te belasten. Bèta-alanine is een prima voorbeeld van een effect dat bij veel supplementen te zien is: supplementen vullen elkaar aan.

Zo is het gebruik van Bèta-alanine bijvoorbeeld prima te combineren met het supplement creatine (het derde supplement in dit overzicht). Omdat creatine en Bèta-alanine namelijk niet precies dezelfde werking hebben, kunnen ze elkaar versterken. Het verschil wat je hiermee kan maken kan op termijn over kilo’s spiermassa gaan. Een combinatie is dus zeker de moeite waard!

Bèta-alanine heeft trouwens vooral effect op middellange krachtsinspanningen. Bij middellange krachtsinspanningen gaat het om inspanningen die tussen de 60 en seconden en 4 minuten duren. Het is ook niet uitsluitend te gebruiken bij krachttraining. Je kunt bèta-alanine ook gebruiken bij kortere cardio inspanningen (400 meter of 800 meter hardlopen).

Omdat het wel pas werkt bij krachtsinspanningen die langer dan 60 seconden duren, is het aan te raden om de gekozen sets wat langer te maken. Bij ongeveer 15 repetities zit je meestal al over de 60 seconden, and that’s where the Bèta-alanine kicks in.

Supplement #2: Whey

supplement5Whey is misschien wel het meest gebruikte supplement in de bodybuilding wereld. Whey is een eiwitpoeder dat je enorm kan helpen bij je trainingen. Whey eiwit poeder (ook wel proteïne poeder genoemd) is op melkbasis. Whey proteïne wordt gemaakt uit het vocht dat overblijft na de productie van kaas. Dit klinkt op het eerste moment vies, maar het is wel erg effectief.

De vloeistof die namelijk overblijft na de productie van kaas wordt meerdere malen gefilterd, verhit en uiteindelijk ook gedroogd. Aan het einde van dit proces blijft er dan een poeder over. Let op! Er zijn verschillende producenten van Whey Proteïne. De samenstelling van het poeder verschilt dan ook per fabrikant. Er worden namelijk dikwijls nog andere zaken aan het poeder toegevoegd.

Het is belangrijk om hier goed op te letten, omdat niet ieder poeder even goed werkt.

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de doelen en trainingsmethodes die je zelf hebt en gebruikt. Er zijn zelfs poeders op de markt die ik je ten zeerste zou afraden. Maar gelukkig zijn er online verschillende communities waarin dit allemaal uitgebreid besproken worden en waar ervaringen onderling worden gedeeld.

Maar nu even terug naar de basis: waarom is Whey proteïne zo populair onder sporters? Dit heeft een aantal redenen. Die redenen heb ik hieronder kort op een rijtje gezet:

  • Whey Proteïne balanceert je bloedsuikerspiegel.
  • Het aandeel eiwitten in Whey Proteïne ligt erg hoog. Hierdoor hoeft je niet allerlei andere kunstgrepen in je voedingspatroon uit te halen om maar voldoende eiwitten binnen te krijgen.
  • De eiwitten in Whey Proteïne worden erg snel door het lichaam zelf opgenomen.
  • Whey Proteïne geeft je een voldaan gevoel. Het geeft je een gevoel van verzadiging. Hierdoor zul je minder snel gaan snacken en vooral minder koolhydraten craven.
  • Het gebruik van Whey Proteïne maakt het uiteindelijk ook makkelijker om te gaan afvallen. Want hoe meer spiermassa je lichaam heeft, hoe beter je lichaam wordt in het efficiënt verbranden van vet.
  • Naast dat Whey Proteïne goed is voor zowel de opbouw- als het behoud van spieren, draagt de consumptie ervan ook bij aan een beter herstel van de spieren.

Supplement #3: Creatine

supplement6Creatine is een supplement dat je lichaam helpt bij de aanmaak van ATP (ook wel adenosinetrifosfaat genoemd). Met behulp van ATP worden je spieren van zogenaamde snelle energie voorzien. Het menselijk lichaam maakt zelf ook creatine aan. Het wordt door het lichaam gemaakt door een combinatie van arginine en glycine (beide aminozuren).

Bijna de gehele voorraad aan creatine in het menselijk lichaam is opgeslagen in de spieren. Maar er zijn nog meer bronnen van creatine. Zo is creatine namelijk in vrij hoge mate aanwezig in rundvlees. Dat is ook de reden waarom bodybuilders vaak rood vlees eten.

In tegenstelling tot veel andere supplementen, is er enorm veel onderzoek gedaan naar creatine.

Bijna ieder menselijk lichaam profiteert van aangevulde creatine. Als je creatine als supplement neemt hoef je namelijk minder te rusten tussen je workouts en kun je langer doorgaan. Je hebt namelijk veel meer kracht. Daarnaast worden de koolhydraten in het lichaam op een betere manier gebruikt om spiergroei te realiseren.

Tot slot wordt het ook erg veel gebruikt door bodybuilders. Creatine zorgt ervoor dat je als sporter tijdens de cardiotraining minder bang hoeft te zijn voor de afbraak van spieren. Met name sporters die bezig zijn met cutten gebruiken daarom regelmatig creatine.

Hoeveel creatine mag ik gebruiken?

supplement2Het gebruik van creatine is overigens per sporter verschillend. De dosering die het beste bij jou als sporter past, is niet per sé de aanbevolen hoeveelheid voor iemand die fysiek vergelijkbaar met jou is. Wel is er een maximum voor creatinegebruik te formuleren. Het is aan te raden om niet meer dan 0,03 gram te gebruiken voor elke kilo die je op de weegschaal brengt.

Stel je voor je weegt 70 kilo, dan mag je dus 2,1 gram creatine supplement per dag gebruiken. Toch zijn er veel sporters die een veel hogere dosis gebruiken. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er veel hogere aanbevolen waarden op de verpakking van de fabrikanten staat.

Houd hierbij echter wel in je achterhoofd dat het doel van het bedrijf vooral verkoop is.

Hoe meer creatine supplement je dus consumeert, hoe meer de leverancier eraan zal verdienen. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat een iets hogere dosis per dag weinig kwaad kan, maar het is wel de vraag in hoeverre de grotere inname ook daadwerkelijk tot betere effecten zal leiden.

Supplement #4: Multivitaminen

supplement7Wellicht ben je ietwat verbaasd dat er multivitaminen in dit lijstje staan. Multivitaminen worden namelijk ook geconsumeerd door een groot deel van de bevolking die niet aan bodybuilden doet. De reden hiervoor is dat veel mensen bang zijn dat ze voor een deel van de benodigde vitaminen niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid komen.

Bij veel mensen met een gewoon eetpatroon leidt dit echter tot een groot overschot aan bepaalde vitaminen. Multivitaminen mogen namelijk nooit een vervanging zijn van een gewoon en gezond eetpatroon. Toch is het een goed idee als bodybuilders toch multivitaminen tot zich nemen. Deze atleten vragen namelijk gemiddeld veel meer van hun lichaam.

Doordat ze zich bovenmatig inspannen, gaan er ook een hoop voedingsstoffen verloren, bijvoorbeeld door middel van hevig zweten. Daarnaast kan het door het specifieke dieet dat bodybuilders volgen vrij ingewikkeld zijn om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Dit heeft ermee te maken dat bodybuilders vaak erg specifieke diëten volgen die wel effectief zijn, maar ook veel missen.

De meeste multivitaminen worden verkocht in de vorm van capsules of tabletten. Doordat er enorm veel vitaminen in één pilletje of capsule zitten, is één pilletje of capsule per dag dikwijls meer dan genoeg. Om de voedingsstoffen zo effectief mogelijk op te nemen kunt u het innemen het beste combineren met een maaltijd.

Supplement #5: Testosteronpillen

supplement8Het laatste supplement wat in dit lijstje besproken zal worden zijn de testosteronpillen. Testosteronpillen zijn dan ook wel meteen het meest omstreden supplement op deze lijst. De werking ervan is namelijk nog helemaal niet bewezen.  Toch zijn er veel sporters die zweren bij het gebruik van testosteronpillen.

Wat testosteron in je lichaam doet, is ervoor zorgen dat je lichaamseigen productie van spiereiwitten flink verhoogd wordt. Daarmee wordt het makkelijk om je lichaam vetvrijer te maken. Dit komt onder meer doordat je lichaam gewoon meer energie verbruikt, zelfs in een rustende toestand.

Hierdoor is het zeer geliefd bij droogtrainen: zelfs bij stilzitten verbrand je namelijk veel calorieën.

Daarnaast verbruikt je lichaam veel minder van de eigen glycogeenvoorraad tijdens het trainen. Naast pillen zijn er nog twee opties om je testosteronspiegel aan te vullen. Je kunt namelijk ook nog anabolen slikken (dit kan erg gevaarlijk zijn), of heel hard trainen waardoor je testosteronspiegel een beetje zou kunnen stijgen. Beide opties nemen nadelen met zich mee.

Dit is ook de reden waarom testosteronboosters gretig aftrek vinden bij bodybuilders. Daarmee heb je wel een deel van de baten, zonder alle lasten te moeten dragen. Het maakt het leven van een bodybuilder gewoon een stuk aangenamer.

3 gevaren van het nemen van supplementen

Gevaar #1: supplementen verstoren de natuurlijke balans in je lichaam

supplement4Supplementen, de naam zegt het al, zijn aanvullingen op lichaamseigen stoffen. Doordat supplementen meestal bestaan uit zeer geconcentreerde stoffen, is de kans op een overdosis heel erg groot. En hoewel deze supplementen op zichzelf staand, in kleine doseringen, misschien niet zo gevaarlijk is, kan dit lang niet altijd volgehouden worden bij grotere hoeveelheden.

Zeker in combinatie met intensieve sportbeoefening kan het nemen van supplementen ertoe leiden dat je lichaam de eigen balans snel kwijtraakt. En als je (hormoon)huishouding van je lichaam op hol slaat, dan kunnen er vreemde zaken gebeuren. Je raakt dan zogezegd de controle over je eigen lichaam langzamerhand kwijt. Een absoluut onwenselijke situatie.

Afhankelijk van het supplement kan dit heel vervelende bijwerkingen hebben. Denk aan huidaandoeningen, stemmingswisselingen of extreme haargroei of haaruitval.

Gevaar #2: supplementen worden vaak zelf toegediend

Het tweede gevaar dat hier besproken zal worden, schuilt niet zozeer in het supplement, maar meer in de toediening ervan. Supplementen worden namelijk vaak toegediend door de sporters zelf. Deze sporters hebben hier dikwijls echter geen opleiding voor gevolgd. Daardoor is de kans op een overdosis aanwezig.

Ook is de sporter zich door beperkte kennis niet altijd bewust van de risico’s.

Zo weet een sporter soms niet precies wat hij of zij precies in het lichaam stopt als er een supplement gebruikt wordt. Ook hebben sporters die het maximale uit zichzelf willen halen niet altijd een langetermijnvisie. Wat vandaag of morgen tot gains kan leiden, zou in de toekomst wel eens nadelig voor je gezondheid kunnen zijn. Als je dit niet overziet loop je gewoon risico’s.

Gevaar #3: supplementen zijn niet altijd gecheckt door de autoriteiten

Het derde gevaar is een gevaar dat voorkomt uit zowel de oprukkende digitale economie en door de mogelijkheden die de oververhitte markt biedt.  Doordat de markt zo groot is, trekt dit allerlei profiteurs aan. Zeker als je ziet dat die producten dan ook nog online verkocht worden, dan weet je dus niet precies wat er eigenlijk in die supplementen zit.

Er is namelijk deels sprake van een wildgroei aan allerlei supplementen. De term wildgroei slaat hier op het feit dat niet alle supplementen altijd op de juiste en verantwoorde manier zijn gecheckt door de autoriteiten: je weet als bodybuilder dus niet precies wat je nu precies slikt.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *