6 Beste en Meest Informatieve YouTube Kanalen voor Bodybuilders

Iets wat je als bodybuilder wel kunt gebruiken, zeker als je pas net bent begonnen, is een beetje sturing. Er zijn nu eenmaal een hele hoop handige tips die je van ervaren bodybuilders kan overnemen, en een heleboel fouten waar zij je voor kunnen behoeden. Er is wel één probleempje: als je zo’n iemand wilt inhuren, dan kan dat behoorlijk duur zijn.

Gelukkig leven we in moderne tijden, en zijn er op het internet een heleboel mensen die dit soort advies gratis en voor niets aan je willen geven. Op YouTube zijn bijvoorbeeld tal van bodybuildingkanalen die enorm informatief zijn. In dit artikel zet ik de beste en meest informatieve kanalen voor je op een rijtje, namelijk de volgende:

  • Omar Isuf
  • Dana Linn Bailey
  • Chris Jones (Physiques of Greatness)
  • Mark Bell (Super Training Gym)
  • Matt Ogus
  • Nikki Blackketter

Kanaal 1: Omar Isuf

Dit kanaal heb ik op deze lijst gezet omdat je natuurlijk goede en informatieve tips wilt krijgen van een YouTubekanaal, maar als het even kan, dan is een beetje entertainment natuurlijk ook leuk. Bodybuilding kan heel veel voldoening geven, maar het harde werk dat je erin moet stoppen kan behoorlijk eentonig zijn, dus het is fijn als je af en toe een beetje kan lachen.

“Je hebt niks aan goede info als je je aandacht er niet eens bij kunt houden.”

Dat laatste is wat Omar Isuf onderscheidt van veel andere bodybuilders met YouTubekanalen. Deze man stopt zijn persoonlijkheid in zijn video’s, en kan je af en toe oprecht laten lachen, zoals wanneer hij een hele video lang zijn deadlifting-skills tentoonspreidt in een Power Rangers-pak. Alleen dit is voor mij al genoeg reden om zijn kanaal van harte aan te bevelen.

Het feit dat hij op deze lijst staat, betekent natuurlijk óók dat hij een hoop inhoudelijk sterke video’s produceert. Op zijn kanaal zijn een heleboel video’s te vinden over bijvoorbeeld trainingsmethoden en dieet die voor zowel gevorderde bodybuilders als nieuwkomers bijzonder nuttig zullen zijn. Zijn gevoel voor humor en persoonlijkheid zijn alleen maar de kers op de taart, géén slap excuus voor echte inhoud.

Iets anders wat mij persoonlijk trekt aan Omar Isuf, is dat hij als rolmodel kan dienen voor iedereen die bereid is om hard aan zijn lichaam te werken. De transformatie die hij in drie jaar tijd heeft doorgemaakt na het beginnen met serieus fitnessen is enorm, en als je er even helemaal doorheen zit, dan kan het verhaal van Omar dienen ter inspiratie.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Kanaal 2: Dana Linn Bailey

Hoewel bodybuilding van oudsher vooral als een mannensport wordt gezien (en dat ook nu nog grotendeels is), zijn er steeds meer vrouwen die geïnteresseerd raken in bodybuilding. Omdat vrouwen vaak een iets andere aanpak nodig hebben vanwege de fysieke verschillen die mannen en vrouwen nu eenmaal hebben, leek het me goed om ook een vrouwelijke bodybuilder op deze lijst te zetten, en in mijn optiek is er geen betere keus dan Dana Linn Bailey.

Op Dana’s kanaal vind je tal van informatieve video’s, van volledige work-outs, tot tips, tot hier en daar een leuke vlog, waarin de persoonlijkheid van Dana meer naar voren komt (al overschaduwen dit soort video’s de informatieve video’s totaal niet). Of je nu een vrouw of een man bent, Dana heeft tal van video’s met direct toepasbare kennis die jou verder zullen helpen.

Hoewel je als man dus ook zeker iets aan het kanaal van Dana hebt, is het als vrouw wel fijn om te weten dat je kijkt naar een work-out die óók geschikt voor vrouwen is, aangezien dit lang niet altijd het geval is bij bodybuilding-Youtubers. De meesten van hen zijn mannen die video’s maken voor een mannelijk publiek, dus het is fijn dat er uitzonderingen zoals Dana bestaan.

“Zelfs veel mannelijke bodybuilders zijn jaloers op Dana’s lichaam.”

Dana heeft gedurende haar carrière voldoende tegenslag gekend, vooral door mensen die het nodig vonden om haar op internet te kleineren vanwege haar “mannelijke” spiermassa. Als jij je ooit wat onzeker voelt over je lichaam en je voortgang (wat als bodybuilder zeker een keer zal gebeuren), dan heeft Dana ook wat video’s over dat onderwerp, waar je weer extra zelfvertrouwen uit kan putten.

Kanaal 3: Chris Jones (Physiques of Greatness)

Het kanaal dat ik je nu zal gaan aanraden, is één van de eerste kanalen op YouTube dat begon met het aanbieden van bodybuildingtips. Ik heb het over het kanaal van Chris Jones, genaamd Physiques of Greatness. De oudste video op zijn kanaal is van maar liefst acht jaar geleden, en hoewel zijn kanaal inmiddels al een tijdje inactief is, staan er genoeg video’s op zijn kanaal die ook vandaag de dag nog enorm handig zijn.

Het kanaal van Chris is vooral gericht op work-outs en tips. Als je dus gewoon op zoek bent naar manieren om beter te leren bodybuilden, zonder al te veel gedoe eromheen, dan is dit hét kanaal voor jou. Er staan ook een aantal wat minder serieuze video’s op zijn kanaal, maar die zijn makkelijk te herkennen, en kun je dus gewoon negeren als je daar niet op zit te wachten.

Hetzelfde geldt voor de persoonlijkheid van Chris. Hoewel zijn gevoel voor humor echt wel blijkt uit zijn video’s, weet hij altijd de focus te houden op wat belangrijk is. Deze no-nonsense stijl vinden veel bodybuilders heel erg fijn, en als dit jou ook aantrekt, dan kan ik dit kanaal nog veel meer aanbevelen dan ik sowieso al zou doen.

“Een beetje entertainment is leuk, maar de inhoud is het belangrijkst, en dit begrijpt Chris Jones.”

Een andere reden dat ik Chris aanbeveel, net als bij Omar Isuf, is zijn indrukwekkende transformatie. Als je ziet wat voor lichaam hij had toen hij begon, dan zie je hoe ver hard werk en toewijding je kunnen brengen, en voor velen is dit precies de inspiratie die ze nodig hebben wanneer ze even wat minder vertrouwen hebben in hun eigen kunnen.

Kanaal 4: Mark Bell (Super Training Gym)

Als je echt op zoek bent naar professioneel advies, dan is er niemand die ik meer kan aanbevelen dan Mark Bell, ook wel bekend onder zijn bijnaam Smelly, en zijn kanaal Super Training Gym. Bijna alle video’s die je op zijn kanaal kan vinden zijn informatief, professioneel gefilmd, en zijn direct toepasbaar voor zowel beginnende als ervaren bodybuilders. Dit kanaal is dus ideaal voor de mensen die hun bodybuilding écht naar het volgende niveau willen tillen.

“Mark Bell, de uitvinder van de Sling Shot, weet waar hij het over heeft.”

De meeste video’s op zijn kanaal zijn work-outs voor bepaalde spiergroepen, tips en veel gemaakte fouten bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen, of informatieve video’s over dieet. Mark en de andere bodybuilders op het kanaal weten elke paar dagen een video te produceren, en toch blijft de kwaliteit van de video’s opvallend hoog. Je zal dus echt vaak iets nieuws leren als je dit kanaal in de gaten houdt.

“Mark Bell zal je verbazen hoeveel je niet wist over bodybuilding en fitness.”

Wat je ook veel ziet op dit kanaal, zijn tips, work-outs en Q&A’s (vraag en antwoord-video’s) van bekende bodybuilders die te gast zijn op het kanaal. Zo kun je bijvoorbeeld een rugwork-out leren van de levende legende Ronnie Coleman. Op deze manier krijg je dus niet alleen Marks expertise mee, maar ook de expertise van vele andere deskundige bodybuilders.

Kanaal 5: Matt Ogus

Net als de eerder genoemde Chris Jones is Matt Ogus al langer actief op YouTube dan de meeste andere fitnesskanalen, en het feit dat hij na al die tijd nog altijd zeer populair is, zegt wat dat betreft eigenlijk genoeg. Meer dan een half miljoen fans volgen zijn kanaal, en ik snap heel goed wat ze in hem en in zijn video’s zien.

Matt uploadt wat minder vaak video’s dan sommigen op deze lijst, maar als hij wel uploadt, dan is het ook het wachten waard. Volgens velen heeft Matt de beste bilspieren ter wereld, dus deze man weet heel goed wat hij doet; wat je zeker terugziet in zijn filmpjes. Verder heeft hij een positieve instelling en weet hij zijn kennis goed over te brengen, wat natuurlijk de beste kwaliteiten zijn die je kan hebben als je je publiek iets wil aanleren.

“De passie van Matt Ogus is aanstekelijk.”

Zijn content is vrij gevarieerd, maar bijna al zijn video’s bevatten wel inhoudelijke tips en informatie, zodat je uit elke video waarschijnlijk wel iets kan halen om vervolgens toe te passen bij je eigen trainingen. Van work-outs tot fitness- en voedingstips tot veelgemaakte fouten, het komt allemaal voorbij.

Wat Matt onderscheidt van sommige andere kanalen, is dat hij zich niet alleen richt op de meest effectieve manieren om spiermassa op te bouwen, maar ook op een gezonde levensstijl. Bodybuilding vraagt een hoop van je lichaam, dus je kan als bodybuilder maar beter zorgen dat je lichaam er niet alleen goed uitziet, maar ook gezond blijft. Hier kan Matt Ogus je bij helpen.

Wat een beetje een thema begint te worden op deze lijst, maar wat zeker ook geldt voor Matt, is dat hij door de jaren heen een erg inspirerende transformatie heeft doorgemaakt. Als je zijn laatste video vergelijkt met een video van acht of negen jaar eerder, dan zul je haast niet kunnen geloven dat je met dezelfde persoon te maken hebt. Het laat je zien dat iédereen zijn doelen kan bereiken, als hij of zij maar bereid is om hier hard voor te werken.

Kanaal 6: Nikki Blackketter

Ik kon het niet bij maar één vrouwelijke bodybuilder laten, dus hierbij beveel ik nog een kanaal aan: het YouTube-kanaal van Nikki Blackketter. Vergeleken met veel van de andere YouTubers op deze lijst is ze nog niet zo lang bezig met het maken van video’s, maar toch heeft ze in korte tijd meer volgers weten te verwerven dan velen van hen. Ze is trouwens ook de vriendin van Christian Guzman, een andere fitness-YouTuber die helaas niet meer in dit artikel paste.

Ik zal wel vast een waarschuwing geven: het kanaal van Nikki Blackketter is wel écht uitsluitend gericht op vrouwen. Daar waar het kanaal van Dana Linn Bailey voor zowel vrouwen als mannen erg nuttig is, heeft Nikki naast fitnessvideo’s ook dingen als make-up tutorials en erg veel vlogs op haar kanaal staan. De meeste van haar video’s zullen daarom voor mannen niet zo interessant zijn.

Voor vrouwen is er tussen die video’s echter genoeg fitnesskennis te ontwaren, vooral voor vrouwen die graag een iets meer traditioneel vrouwelijk figuur willen. Er is natuurlijk niets mis met een wat bredere vrouw, maar ik snap ook dat er een hoop vrouwen zijn die wel gespierd willen worden, maar zo’n breed lichaam niet zien zitten. In dat geval is Nikki precies de persoon die je nodig hebt.

“Voor mannen en vrouwen bestaan nu eenmaal verschillende schoonheidsstandaarden, dus ik snap het best als je als vrouw niet enorm breed wilt zijn”

Op Nikki’s kanaal vind je een hele hoop work-outs, fitnesstips en dieettips die je hierbij kunnen helpen, alhoewel je dus even moeten graven tussen al haar video’s over andere onderwerpen. Toch is dat het dubbel en dwars waard, omdat er voor vrouwen die het soort lichaam willen dat Nikki heeft, verder gewoonweg niet zoveel content bestaat.

Dit waren ze dan, 6 bodybuildende YouTubers wiens video’s je verder helpen bij het bereiken van je eigen fitnessdoelen. Ik hoop dat er een kanaal tussenstaat dat jou aanspreekt, en dat je hier een hele hoop inspiratie en nuttige informatie uit weet te halen. Het zal nog altijd een uitdaging zijn om je doelen te bereiken, maar je hebt nu in ieder geval hulp en inspiratie van verschillende professionals!

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *