Wat Is een Pre-Workout en Wat Doet Het? + 5 Tips

Als je een prioriteit geeft aan een fit, sterk en gezond lichaam, dan weet je dat voeding en training de basis vormen voor spiergroei en het behalen van je fitnessdoelen. Maar wat als je je progressie nog verder wilt stimuleren? Misschien denk je wel aan het nemen van pre-workout supplementen, maar ben je terughoudend omdat je liever op een natuurlijke en gezonde manier traint.

Wat doet een pre-workout met je en wat is het eigenlijk? Maak je geen zorgen, we gaan je niet vertellen om je dieet volledig om te gooien en alleen nog maar supplementen te nemen. Maar als je je training naar een hoger niveau wilt tillen met behulp van de juiste supplementen zonder af te hoeven wijken van een natuurlijke en gezonde levensstijl, dan is dit artikel goed om even door te nemen!

Wat is een pre-workout en wat doet het?

Wist je dat de juiste supplementen en de juiste manier van inname de potentie hebben om je energieniveau, uithoudingsvermogen en spierherstel te verbeteren, zodat je beter kunt presteren tijdens je trainingen?

Laten we beginnen met het precies vertellen wat een pre-workout is en wat het met je lichaam doet. Er zijn immers tal van sportievelingen die niet snel denken aan het nemen van pre-workouts supplementen. En dat is begrijpelijk, want met gezonde voedingspatronen kom je al een heel eind. Bovendien is een gezonde dosis scepsis ten opzichte van supplementen nooit verkeerd!

Pre-workout supplementen zijn een mix van voedingsstoffen, meestal in poedervorm, die worden ingenomen voorafgaand een training. Ze zijn dus speciaal ontworpen om je energie, uithoudingsvermogen en focus te verbeteren, zodat je meer kracht en spiermassa kunt opbouwen.

Daarnaast kunnen pre-workout supplementen je hersteltijd na de training verkorten en de spiergroei bevorderen. Dit komt doordat diverse ingrediënten in pre-workout supplementen, zoals creatine en aminozuren, de synthese van eiwitten in je lichaam kunnen verhogen.

Een pre-workout staat ook bekend om de stofwisseling en vetverbranding te verhogen. Dit komt doordat sommige ingrediënten in pre-workout supplementen, zoals cafeïne, het metabolisme kunnen versnellen en de vetverbranding kunnen verhogen. Dit is met name handig voor mensen die hun lichaamsvetpercentage willen verminderen en een droger en gespierder lichaam willen krijgen.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Wat zit er in pre-workout?

 

Hier zijn enkele van de meest voorkomende ingrediënten die in een typische pre-workout zit, zodat je beter weet wat een pre-workout met je doet:

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel dat je energieniveau en mentale focus kan verhogen, waardoor je beter kunt presteren tijdens de training. Cafeïne kan afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zoals koffiebonen of synthetisch geproduceerd worden. Synthetische cafeïne wordt gemaakt om je sneller de energieboost te geven waar je naar verlangt dan natuurlijke cafeïne, waardoor er een snellere piek en dus ook een snellere terugval ontstaat.

Beta-alanine

Beta-alanine is een aminozuur dat meestal wordt geproduceerd uit suikerbieten of suikerriet. Beta-alanine is niet per se noodzakelijk voor iedereen, maar het kan wel voordelen bieden voor mensen die hun uithoudingsvermogen en prestaties tijdens de training willen verbeteren.

Het is een aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet in carnosine, een stof die vermoeidheid tijdens de training kan verminderen en de spierprestaties kan verbeteren. Het innemen van een beta-alanine supplement verhoogt de hoeveelheid carnosine in de spieren, wat bijdraagt aan een verbetering van het vermogen om langer en harder te trainen.

Hoewel beta-alanine over het algemeen veilig is om te gebruiken, kan het mogelijke bijwerkingen veroorzaken zoals tintelingen en prikkelingen op de huid. Het volgen van de aanbevolen doseringen is daarom extra belangrijk. Supplementen zijn niet de enige manier zijn om beta-alanine binnen te krijgen. Beta-alanine komt ook van nature voor in voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte en vis.

Creatine

Creatine is een aminozuur dat de spiergroei kan bevorderen en het herstel na de training kan versnellen. De creatine die je in pre-workout supplementen vindt, wordt meestal geproduceerd uit vlees of vis. Creatine wordt door het lichaam in de spieren opgeslagen om te worden gebruikt als energiebron tijdens intensieve activiteit. Hoewel creatine-supplementen veilig zijn voor de meeste mensen, kan het bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, diarree en gewichtstoename.

B-vitamines

B-vitamines zijn essentieel voor een gezonde stofwisseling en energieproductie in het lichaam. B-vitamines kunnen komen uit natuurlijke bronnen zoals groenten, fruit en volle granen, maar worden meestal toegevoegd aan pre-workout supplementen in de vorm van synthetische vitamines. Deze worden geproduceerd om dezelfde chemische structuur te hebben als natuurlijke vitamines en hebben vergelijkbare effecten op het lichaam.

De meeste mensen krijgen al voldoende B-vitamines binnen via hun dieet, maar het nemen van extra B-vitamines via pre-workout supplementen kan nuttig zijn voor mensen met bepaalde aandoeningen die de opname van voedingsstoffen beïnvloeden of voor mensen die een tekort hebben aan bepaalde B-vitamines.

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en kunnen de synthese van eiwitten verhogen, wat de spiergroei en het herstel na de training bevordert. Aminozuren uit pre-workout supplementen zijn meestal afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zoals vlees, vis, eieren en zuivelproduct en.

De aminozuren die het meest worden gebruikt in pre-workout supplementen zijn vertakte-keten aminozuren (BCAA’s), zoals leucine, isoleucine en valine, evenals glutamine en arginine. Deze aminozuren kunnen helpen bij het verhogen van de eiwitsynthese, het verminderen van spierafbraak en het verbeteren van het herstel na de training.

Magnesium

Magnesium is een veelvoorkomend ingrediënt in pre-workout vanwege de rol die het speelt bij het ondersteunen van de spier- en zenuwfunctie, het verminderen van vermoeidheid en het bevorderen van de energiestofwisseling. Magnesium is een belangrijk en essentieel mineraal dat het lichaam nodig heeft voor verschillende processen, en het kan helpen bij het verbeteren van de prestaties en het herstel na de training.

Onthoud wel dat sommige vormen van magnesium, zoals magnesiumoxide, niet goed worden opgenomen door het lichaam en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Andere vormen, zoals magnesiumcitraat en magnesiumglycinaat, worden beter opgenomen en zijn minder waarschijnlijk om bijwerkingen te veroorzaken.

Stikstofoxide-boosters

Stikstofoxide-boosters (NO2-Boosters) worden gebruikt om de productie van stikstofoxide te verhogen, wat kan helpen bij het verbeteren van de bloedstroom en het leveren van voedingsstoffen naar de spieren tijdens de training. Het is een gas dat van nature voorkomt in het lichaam en belangrijk is voor de verwijding van bloedvaten, waardoor de bloedstroom en de levering van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren wordt verbeterd.

Veel NO2-boosters bevatten L-arginine, een aminozuur dat de productie van stikstofoxide in het lichaam kan verhogen. Andere NO2-boosters die ook tegenkomt in pre-workout supplementen zijn citrulline en nitraten

Dan zijn er ook nog vitamine C en antioxidanten die vaak worden toegevoegd om het immuunsysteem te ondersteunen en de effecten van oxidatieve stress te verminderen. Bovendienb worden er vaak plantenextracten zoals guarana en ginseng toegevoed, die bekend staan om de mentale alertheid en het energieniveau te verhogen.

5 Tips voor de beste Pre-Workout Routine

Nu je beter weet wat pre-workout is en wat het met je doet, is het tijd om een aantal tips met je door te nemen. Voor het nemen van beste pre-workout voor jouw lichaam en doelen, zijn er namelijk een aantal dingen waar je op moet letten.

1. Weet wat je koopt

Bij het kiezen van pre-workout supplementen is het essentieel om bepaalde ingrediënten te vermijden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken. Er is online een heleboel rotzooi te koop, dus zorg ervoor dat je de volgende aankooppunten onthoudt:

 • Vermijd pre-workout met DMAA: Dit is een verboden en gevaarlijke stof die in sommige pre-workout supplementen wordt gebruikt om de prestaties te verbeteren.
 • Synthetische zoetstoffen: Deze kunnen bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken en zijn niet natuurlijk.
 • Kunstmatige kleurstoffen: Deze kunnen allergische reacties veroorzaken en hebben niets te zoeken in kwalitatieve supplementen!
 • Te veel cafeïne: Cafeïne kan de prestaties verbeteren, maar te veel cafeïne kan leiden tot hartkloppingen, misselijkheid, angst en slaapproblemen. Over het algemeen wordt voor de meeste volwassenen aanbevolen om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen.
 • Andere stimulerende middelen: Sommige pre-workout supplementen beschikken over minder bekende stimulerende middelen, zoals yohimbine, die gevaarlijk kunnen zijn als ze in hoge doses worden ingenomen.
 • Allergene stoffen: Sommige pre-workout supplementen bevatten ook allergene stoffen zoals soja of gluten, dus controleer de ingrediëntenlijst en vermijd stoffen waar je allergisch voor bent.

  Het is van vitaal belang om alleen pre-workout supplementen te kopen bij betrouwbare en gerenommeerde leveranciers om de veiligheid en kwaliteit van het product te waarborgen.

2. Ken de juiste dosering

Een van de belangrijkste dingen bij het kiezen van de beste pre-workout is het kennen en gebruiken van de juiste doseringen. Voor sommigen is het misschien verleidelijk om meer te nemen dan de aanbevolen dosering om de effecten te vergroten, maar onthoud dat meer niet perse beter is. Sterker nog, overdosering kan leiden tot vervelende bijwerkingen zoals een verhoogde hartslag, hoofdpijn en maagklachten.

Lees de etiketten dus zorgvuldig door om er zeker van te zijn dat je de aanbevolen dosering niet overschrijdt. Bovendien is het slim om te beginnen met een lagere dosering en vervolgens geleidelijk op te bouwen om te zien hoe je lichaam erop reageert.

3. Weet wanneer je pre-workout supplementen moet innemen

Als je optimaal profiteren wilt van de effecten van pre-workout supplementen, wil je ervoor zorgen dat je ze op het juiste moment inneemt. Over het algemeen wordt aanbevolen om pre-workout supplementen 20 á 30 minuten voorafgaand aan de training in te nemen.

Onthoud dat je recente voedselinname de effecten van pre-workout supplementen kan beïnvloeden. Het is het beste om pre-workout supplementen op een lege maag in te nemen, omdat voedsel de absorptie van sommige ingrediënten kan vertragen of verminderen.

°

Wanneer je pre-workout neemt op een lege maag, wordt het supplement sneller geabsorbeerd en kan het sneller werken. Dit zorgt voor een snellere toename van energie, focus en uithoudingsvermogen tijdens de training.

Aan de andere kant kan het nemen van pre-workout op een volle maag de absorptie vertragen en de effecten verminderen. Dit kan de tijd verlengen die nodig is om de voedingsstoffen te absorberen en de effecten te voelen. Sommige mensen kunnen zelfs last krijgen van maagklachten of misselijkheid als ze pre-workout op een volle maag nemen.

Neem pre-workout supplementen trouwens niet vlak voor het slapengaan, omdat ze je wakker en alert kunnen houden!

4. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt

Het is vitaal om voldoende water te drinken tijdens en na de training. Het zijn namelijk de ingrediënten die een gemiddelde pre-workout over beschikt bevatten die je uitgedroogd kunnen laten voelen, zoals cafeïne en andere stimulerende middelen. Bovendien kan intensieve training op zichzelf al leiden tot uitdroging.

Voldoende water drinkt helpt om het lichaam gehydrateerd te houden en de effecten van uitdroging te verminderen, zoals vermoeidheid, spierkrampen en duizeligheid. Bovendien helpt water drinken bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het transporteren van voedingsstoffen naar de spieren.

Aanbevolen is om ongeveer minimaal 500 ml tot 1 liter water te drinken voor de training en nog eens dezelfde hoeveelheid tijdens de training. Na de training is het ook belangrijk om voldoende water te drinken om het verlies van vocht en elektrolyten te herstellen.

5. Gebruik pre-workout niet elke dag

Het wordt niet aanbevolen om pre-workout elke dag in te nemen. Het regelmatig gebruik van pre-workout kan leiden tot gewenning en tolerantie, waardoor de effectiviteit van het supplement kan afnemen. Bovendien kunnen sommige ingrediënten in pre-workout supplementen bijwerkingen veroorzaken bij langdurig gebruik, zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid en hartkloppingen.

Neem pre-workout supplementen alleen op trainingsdagen en neem perioden van pauze om de effectiviteit en veiligheid te waarborgen. Stop ermee gedurende zes tot acht weken om je lichaam de kans te geven te resetten.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *