Van Gym naar Kroeg? Dit Is Hoe Alcohol en Spiergroei Samengaan

Na een zware training in de sportschool ben je klaar voor ontspanning. Maar wacht even… is dat glaasje wijn of dat biertje wel zo’n goed idee? De combi van gewichten en gin-tonics is voor velen verleidelijk, maar hoe die mix werkt voor je spiergroei wordt vaak over het hoofd gezien.

Alcohol en spiergroei. Hoe gaat die alcoholhoudende versnapering nou samen met die spieren waar je zo hard aan hebt gewerkt? Hier ontdek je hoe je de balans kunt vinden tussen het heffen van gewichten en het heffen van je glas. Wordt het vanavond de dumbbell of de dubbel? Proost hier op inzicht!

Dit is hoe alcohol de spiergroei beïnvloedt

Na een lange, slopende week waarin je de sportschool niet hebt overgeslagen, kun je jezelf eindelijk belonen met die welverdiende borrel op de vrijdagavond. Maar wat doet dit met de spiergroei? Het antwoord is niet zo zwart-wit als je misschien denkt, maar er is genoeg interessante informatie om op in te zoomen. Laten we de belangrijkste punten eens onder ogen nemen:

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Testosteronverstoring

Testosteron is niet zomaar een hormoon; zie het als dé dirigent van de spieropbouw. Interessant genoeg kan het glaasje wijn of bier na de training deze dirigent wat van slag brengen. Te veel alcohol kan, zoals studies suggereren, het orkest van testosteron dempen, wat uiteindelijk de symfonie van spiergroei verstoort.

Hormonale bijeffecten

Alcohol speelt niet alleen met je testosteronniveaus. Het kan ook je cortisolniveaus verhogen, een stresshormoon dat spierafbraak kan veroorzaken. Bovendien kan alcohol de afgifte van groeihormoon, essentieel voor spiergroei en herstel, belemmeren.

Verminderde slaapkwaliteit = Minder spierherstel

Slaap is de beste meditatie, en voor atleten is slaap de ultieme hersteltool. Alcohol mag dan soms best wel als een slaapmutsje dienen, maar het beïnvloedt de diepte van onze REM-slaap. Dus, zelfs als je denkt dat je een goede nachtrust hebt gehad na het drinken, kan het herstel van je spieren zijn belemmerd. Minder diepe slaapfases betekent minder kwalitatieve hersteltijd voor onze spieren.

Uitdroging door het diuretisch effect van alcohol

Alcohol mag dan vloeibaar zijn, het lest onze dorst niet. Integendeel, het drijft vocht juist af. Dit diuretisch effect kan uitdroging veroorzaken, en dit kan spierherstel in de weg zitten. Bovendien kan een uitgedroogd lichaam sneller te maken krijgen met spierkrampen en vermoeidheid, wat de spiergroei en het herstelproces kan belemmeren.

Energiebalans en calorieën

Alcohol is calorierijk, maar biedt lege calorieën zonder voedingswaarde. Zonder de essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, kunnen deze calorieën snel optellen. Dit werkt lichaamsvet en gewichtstoename in de hand, wat op zijn beurt weer een negatieve invloed kan hebben op je trainingsvermogen, spierdefinitie en algehele fitheid.

Bovendien heeft alcohol de neiging om het vetverbrandingsvermogen te verminderen, waardoor die extra calorieën gemakkelijker als vet worden opgeslagen.

Immuunsysteem

Heb je wel eens een koutje gevat na een flink avondje stappen? Dit is geen toeval. Overmatig drinken kan je immuunsysteem verzwakken, wat je vatbaarder maakt voor ziekten. Een verminderd immuunsysteem kan trouwens ook het spierherstel in de weg zitten; het betekent dat je meer tijd nodig hebt voor herstel na een zware training.

Gastro-intestinale gezondheid

Heb je wel eens meer stevig gedronken, dan ken je het vast wel – dat zware, opgeblazen gevoel na een avondje drinken. Het is niet alleen oncomfortabel, maar alcohol irriteert ook het maag-darmkanaal. Dit verhoogt het risico op ontstekingen en een verminderde opname van voedingsstoffen, allebei cruciaal voor spiergroei en -herstel.

Motivatie en discipline

Het is een bekend fenomeen: de kater workout. Je intenties zijn goed, maar met die kater is de kans groot dat je jezelf niet tot het uiterste weet te trainen. Alcohol beïnvloed voor veel mensen hun wilskracht. Het resultaat? – Overgeslagen trainingen en minder intensiteit wanneer je jezelf toch kunt toebrengen om naar de sportschool te gaan.

Matigen en Balans – 5 Tips voor Groeien en Genieten

Als je groot en sterk wil worden, hoeft dit toch niet te betekenen dat je de geneugten van het leven zou moeten opofferen. Het gaat allemaal om balans. Voor veel mensen is de realiteit dat een feestje of het weekend vieren vaak hand in hand gaan met een glaasje (of twee, of drie). Dus, hoe breng je alcohol en spiergroei in evenwicht?

1. Het Timing Dilemma

Als je dan toch van plan bent een drankje te nuttigen, wanneer kun je het beste drinken in relatie tot je training? Idealiter wil je zorgen voor een buffer tussen je training en je eerste drankje. Zo geef je je lichaam de tijd om te beginnen met het herstelproces.

Waarom dit zo belangrijk is voor de spiergroei? Omdat de reparatie- en opbouwprocessen na je training direct in gang worden gezet, waarbij de voedingsstoffen naar de spieren worden gebracht. Zou je alcohol drinken kort na de training, kan dit het herstelproces en spiergroei verstoren.

Alcohol werkt niet mee aan het optimaliseren van de bloedtoevoer naar de spieren. Het kan niet alleen ontstekingsreacties veroorzaken die het herstel en spiergroei in de weg zitten, maar alcohol kan ook de synthese van eiwitten remmen.

Dus, geef je lichaam de tijd die het verdient; je spieren zullen je dankbaar zijn!

“Van plan om na je training te drinken? Probeer dan minstens 2 tot 3 uur te wachten voordat je het zet op het zuipen.”

2. Alcohol en spiergroei: Is er een veilige hoeveelheid?

Het is lastig om een pasklaar antwoord te geven. Iedereen is immers uniek in hoe hij of zij op een drankje reageert. Maar over het algemeen wordt aangeraden dat vrouwen zich beperken tot één drankje per dag en mannen tot twee. Op deze manier lijken de negatieve effecten op spiergroei en herstel minimaal te zijn.

3. Blijf jezelf hydrateren en zorg voor gezonde voeding

Als het gaat om sportprestaties, alcohol en spiergroei, doe dan het volgende: Voor elk glas alcohol dat je drinkt, probeer ten minste één of twee glazen water ernaast te drinken. Zo help je de dehydraterende effecten van alcohol tegen te gaan. Bovendien verminder je de kans op een kater de volgende dag!

Denk je ook lekker te snacken? Ga dan voor eiwitrijke snacks! Een handjevol noten, edamame boontjes, gerookte kipreepjes, of wat magere kwark zijn uitstekende keuzes om de eiwitsynthese te ondersteunen, zelfs terwijl je van je drankje geniet.

Eiwitrijke snacks met gezonde vetten draagt bij om de alcohol langzamer in je bloedbaan te laten opnemen, waardoor je de schadelijke effecten kan verminderen.

4. Kies je drankjes verstandig

Kwaliteit boven kwantiteit – een mantra die ook geldt voor alcohol wanneer je gaat voor spiergroei. Kies je drankjes wijselijk – Een licht biertje of een glas rode wijn (voor wit, liever droog dan zoet) is beter dan zwaardere alcoholische dranken. Bovendien bevat rode wijn ook antioxidanten die een klein voordeel voor het hart met zich meebrengen.

Wat te drinken? – een gin-tonic? Toevallig! Tonic bevat kinine, wat van nature krampwerende eigenschappen heeft. Terwijl dit geen excuus is om dan maar elke dag een gin-tonic te drinken, kan het een goede keuze zijn op die momenten dat je er eens lekker van wil nemen na een intensieve training. Met een kwalitatieve gin en een tonic beperk je je calorie-inname en vermijd je onnodige suikers. Cheers op slimme keuzes!

“Af en toe een glaasje kan geen kwaad, maar het is wijs om te letten op wat je drinkt. Het is beter om mixdrankjes vol suikers te vermijden en eerder te gaan voor pure, onbewerkte drankjes.”

5.  Luister naar je lichaam

Elk lichaam werkt anders met alcohol – daar waar de één na een klein glaasje al moeite heeft om de volgende dag topfit te zijn tijdens het trainen, kunnen anderen zonder problemen een paar glazen drinken en zich de volgende dag top voelen.

Belangrijk is: luister naar je lichaam. Voel je je vermoeid, lusteloos of merk je dat je herstel vertraagd is na een avondje drinken? Dan is dat een teken dat je wellicht je alcoholinname moet matigen of de tijd tussen het drinken en trainen moet verlengen.

“Je lichaam is de beste graadmeter. Merk je dat je training lijdt onder je alcoholconsumptie, dan is dit waarschijnlijk een signaal om een stapje terug te doen.”

Conclusie

Er zijn zeer goede argumenten te benoemen dat je spiergroei en herstel nadelig wordt beïnvloed wanneer je van de gym naar de kroeg gaat. Factoren zoals verstoring van testosteron, verhoogde cortisolniveaus en verminderde slaapkwaliteit spelen hierin allemaal een rol.

Toch hoeft men niet volledig af te zien van een drankje; het draait allemaal om balans en timing. Door bewuste keuzes te maken in het type drank, de hoeveelheid en het moment van consumptie kan men de negatieve impact minimaliseren. Echter, wanneer het aankomt op alcohol, blijf wel naar je eigen lichaam luisteren en stuur bij waar nodig voor optimale spiergroei en welzijnbehoud!

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

2 Reacties op "Van Gym naar Kroeg? Dit Is Hoe Alcohol en Spiergroei Samengaan"

 1. Felix van Circles-mediation.nl

  says:

  Na mijn scheiding heb ik ook wel behoorlijk wat alcohol gedronken. De kilo's vlogen er in die periode ook wel flink aan. Toen ik echt ging sporten merkte ik dat dat me een stuk beter deed dan de alcohol. Het is niet dat ik niet meer drink. Soms is een drankje na het sporten wel lekker. Maar sporten had echt wel een antideprimerende werking. Met name krachtsport deed me goed, merkte ik. Het is wel interessant hoe je soms uit de grootste tegenslagen lessen kunt trekken waar je ook in je goede periodes weer positieve dingen uit haalt.

 2. Purovitalis

  says:

  Oeh, wat is een drankje na het sporten toch heerlijk. Maar wat is het tegelijkertijd ook zonde om al het harde werken weer meteen voor een deel ongedaan te maken. Natuurlijk is het aantal calorieen dat je verbrandt met sporten meer dan wat er in een drankje zit. Maar toch is alcohol natuurlijk niet goed. Het doet bepaalde dingen met je lichaam zoals vervetting van de lever die sporten niet per se ongedaan maakt. Dus ja, ook al is het heel lekker, toch maar heel erg met mate voor mij.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *