Trainen of Rusten Terwijl Je Ziek/Verkouden Bent? 15 Tips voor Spoedig Herstel
Je ben net zo goed bezig geweest met je nieuwe trainingsroutine en mist zelden een dag sinds je bent begonnen. Dan word je echter ineens getroffen door een verkoudheid of griep en voel je je best beroerd. Je wilt het liefst doorgaan met waar je mee bezig bent, maar je voelt je toch echt niet goed.
Wat moet je in dit geval doen? Moet je de loopband overslaan of die Pilates-klas verlaten voor een middagdutje? Wordt het dan niet moeilijk om weer aan de slag te gaan als je een dag of twee overslaat? Dit zijn terechte vragen. In dit artikel zullen we bespreken wat je moet doen als je ziek bent en toch wilt trainen. Ook zullen we je maar liefst 15 tips geven voor een spoedig herstel!
Inhoud van dit artikel:
Trainen of Rusten terwijl je Ziek/Verkouden bent?
Het antwoord hangt af van wat je hebt, vertellen experts ons. Bijvoorbeeld, trainen met (enkel) verkoudheid kan gewoon prima, maar als je koorts hebt, dan is het zeker niet goed om naar de sportschool te gaan en te trainen.
Koorts is de beperkende factor. Het gevaar is dat je wanneer je traint jouw lichaamstemperatuur intern verhoogt. Aangezien je al koorts had, zal je dan dus nog zieker worden. Als je koorts hebt die hoger is dan 38 graden, dan moet je eerst uitzieken voordat je weer kunt trainen.
Doe wat je kunt doen, en als je het niet kunt, doe het dan niet; dat is de regel. De meeste mensen die fit zijn, hebben de neiging zich slechter te voelen als ze stoppen met trainen, maar als je griep hebt en je je hoofd niet van het kussen kunt tillen, is de kans groot dat je niet rond wilt rennen en allerlei krachttrainingen wilt doen.
De algemene regel is dat als je maar een klein beetje ziek bent en je wat medicijnen neemt en je niet meer zo ziek voelt, het prima is om te trainen. Maar als je bronchiale beklemming hebt, is het niet raadzaam om te trainen en is het advies dit ook niet te doen.
Je moet echt je eigen grenzen leren kennen. Als je je een beetje slecht voelt, kun je een wandeling overwegen in plaats van echt te gaan hardlopen. Verminder de intensiteit of doe een regeneratieve activiteit zoals yoga of Pilates. Als je je niet goed voelt, is het misschien niet de beste dag om je sprints te gaan doen.
Een “nekcontrole” is een manier om je activiteitsniveau tijdens een luchtwegaandoening te bepalen. Als je symptomen boven de nek zijn, waaronder een zere keel, verstopte neus, niezen en tranende ogen, dan is het prima om te blijven trainen. Als je symptomen onder de nek zijn, zoals hoesten, lichaamspijn, koorts en/of vermoeidheid, is het tijd om de loopschoenen weg te leggen totdat deze symptomen verdwijnen. Doe je dit niet, dan zal je alsmaar zieker worden en duurt het alleen maar langer voordat je eindelijk weer goed kunt trainen.
15 Tips voor Spoedig Herstel
Er is geen eenvoudige remedie voor de verkoudheid. Maar hoe zit het met verkoudheidsremedies die beweren dat je je sneller beter voelt? Ontdek hier wat effectief is en wat niet.
Verkoudsheidsremedies zijn bijna net zo gewoon als de verkoudheid, maar zijn ze daadwerkelijk effectief? Niets kan een verkoudheid genezen, maar er zijn enkele remedies die de symptomen kunnen verlichten en ervoor zorgen dat je je niet meer zo ellendig voelt. Hier een blik op enkele veel voorkomende remedies en wat erover bekend is.
1. Doe het rustig aan
Als je ziek bent, werkt je lichaam hard om de infectie te bestrijden. Het heeft meer energie nodig dan normaal. Maak van rust houden je hoogste prioriteit. Blijf bij voorkeur thuis van werk of school en zet je dagelijkse routine op een laag pitje totdat je je weer beter voelt.
2. Ga (vroeg) naar bed
In een rolletje op de bank liggen helpt, maar blijf niet laat op om tv kijken. Door slapen uit te stellen wordt je immuunsysteem verzwakt, waardoor het moeilijker wordt om bacteriën te bestrijden. Ga vroeg naar bed en doe ook overdag dutjes.
Houden je symptomen je ’s nachts wakker? Probeer dan een extra kussen te gebruiken om je hoofd op te heffen. Dit kan de sinusdruk verlichten en je helpen gemakkelijker te ademen.
3. Genoeg drinken
Door voldoende vocht binnen te krijgen wordt het slijm dunner en wordt de congestie verbroken. Het voorkomt ook de hoofdpijn en vermoeidheid die uitdroging vaak veroorzaakt. Houd een glazen of herbruikbare fles bij de hand en vul deze steeds weer opnieuw met water. Sla cafeïnehoudende frisdranken, koffie en alcohol over, die je kunnen je namelijk uitdrogen.
4. Drink een warm drankje
Het is lekker om op de bank te rusten met een grote mok thee. Plus, onderzoek toont aan dat de hitte ook verkoudheidssymptomen zoals keelpijn en vermoeidheid kan verlichten. Probeer nippend cafeïnevrije kruidenthee, citroenwater of warme bouillon op te drinken. Dit zal de klachten zeker verlichten!
5. Een lepel honing
Dit plakkerige goedje kan je keel bedekken en het hoesten kalmeren. In één onderzoek sliepen kinderen die voor het slapengaan ongeveer een halve eetlepel honing aten beter en hoestten minder dan degenen die een placebo-medicijn kregen. Roer het door een kopje decafé-thee of citroenwater.
6. Gorgelen met zout water
Het is een goede manier om een kloppende keel te verzachten. Het zoute water vermindert zwelling en maakt slijm los waardoor je keel binnen de kortste keren veel beter aanvoelt. Roer een kwart tot een halve theelepel zout in een kopje warm water tot het is opgelost en gorgel een aantal keer per dag voor het beste resultaat.
7. Warme douche
Een warme douche is niet alleen lekker, het kan je ook helpen sneller beter te worden. Het inademen van stoom kan het krassende gevoel in de keel en neus bevochtigen en de congestie losmaken. Hoewel het onderzoekers gemengde meningen hebben over of deze remedie echt werkt, kan het geen kwaad om het uit te proberen. De hitte kan ook helpen pijnlijke spieren te ontspannen.
8. Neem een medicijn, verkrijgbaar bij de drogist
Je kunt verlichting vinden met een van deze medicijnen. Neem ze zoals voorgeschreven.
Het gelijktijdig innemen van een decongestivum en een antihistaminicum kan nuttiger zijn dan één van beide alleen in te nemen.
9. Gebruik een zoutoplossing
Zoutsprays zonder recept maken je neusgaten vochtig, waardoor je gemakkelijker je neus kunt snuiten. Misschien wil je ook “nasale irrigatie” uitproberen. Dat is wanneer je voorzichtig een zoutoplossing in het ene neusgat giet en het uit het andere laat stromen.
Dit wast gedroogd slijm weg zodat je gemakkelijker kunt ademen. Je kunt sinusspoelingen kopen of een bollenspuit of netipot gebruiken. Als je het zelf doet, maak je de zoutwateroplossing altijd met gedestilleerd of afgekoeld, voormalig gekookt water zodat het zout goed opgelost is in het water.
10. Kippensoep
Eet/drink kippensoep. Met deze soep op de dag dat je je ziek voelt kun je je echt beter voelen. Onderzoek toont aan dat kippensoep ontstekingen in je lichaam kan kalmeren. Dit kan sommige van de symptomen verlichten, zoals pijn en benauwdheid. Bovendien bevat deze maaltijd ook vloeistof en calorieën om je lichaam weer meer energie te geven.
11. Supplementen
Er wordt gezegd dat het innemen van B12, vitamine C en ijzer je immuunsysteem verhoogt. Leer op welke supplementen jouw lichaam het beste reageert en formuleer vervolgens een cocktail met pillen die je kunt innemen als je je slecht begint te voelen.
Afgezien van de wetenschap, kunnen sommige voordelen die je krijgt alleen komen van de mentale aanmoediging die je krijgt als je het gevoel hebt dat je iets constructiefs doet om de ziekte te verminderen. Als je denkt dat het nemen van een bepaalde vitamine je helpt om je sneller beter te voelen, zal de overtuiging zelf een lange weg zijn om aan de verwachtingen te voldoen.
12. Neem de tijd om ziektes te voorkomen
Er kan een bijna competitieve cultuur op de werkplek zijn met betrekking tot doorwerken wanneer we ziek zijn. Dit is niet alleen schadelijk voor de persoon die griep of verkoudheid heeft, maar kan deze ziekten ook verder verspreiden. Deze moordende werkplekcultuur heeft er ook toe geleid dat we soms niet al ons jaarlijkse verlof opnemen.
Door echter niet te herstellen en niet regelmatig een korte vakantie te nemen, zijn we gevoeliger voor de negatieve effecten van stress en burn-out. De wereld zal niet eindigen als je een zieke dag opneemt. Het voelt misschien meer problematisch dan het is, maar als je terugkeert voordat je volledig hersteld bent, is je vermogen om effectief te werken verminderd.
Neem de tijd die je nodig hebt om te herstellen en controleer je zakelijke e-mails niet, of probeer in ieder geval vanuit huis te werken. Je herstelt sneller als je regelmatig even pauze neemt. Werk blijkt toch vaak de reden te zijn waarom we langer ziek blijven en veel stress hebben. Je bent belangrijk op je werk, maar één dagje of een aantal dagen kunnen ze je echt wel missen. Fit en gezond zijn, is veel belangrijker!
13. Eet voldoende proteïne
Tijdens ziekte helpt eiwit bij wondgenezing en het onderhoud van weefsels in het lichaam. Deze voedingsstof is ook nodig voor de vorming van antilichamen die helpen het lichaam te beschermen tegen infecties, ziekten en aandoeningen. Zorg ervoor dat je tijdens je herstel van ziekte voldoende eiwitten in je voeding hebt.
Voldoende voedsel eten om aan je energiebehoeften te voldoen is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat eiwit beschikbaar is om zijn rol te vervullen en niet wordt gebruikt om de caloriekloof te overbruggen. Probeer eiwitrijke groenten eerst, deze zijn het belangrijkst!
14. Laat anderen voor je zorgen.
Wat de situatie ook is, het is belangrijk om te onthouden dat anderen die ons kunnen helpen een geweldig geschenk is. Denk er eens over na hoe goed het voelt om iemand te helpen waar we om geven.
Ziek zijn is een goed moment om te oefenen met het vragen en ontvangen van de hulp en zorg van anderen. Dit kan met name het geval zijn als we dankbaarheid betuigen aan degenen die helpen op een manier die geen schuldgevoel of ongemak met hun aanbod inhoudt.
Het accepteren van hulp op authentieke wijze en het oprecht uiten van dankbaarheid, helpt ons daarnaast herinneren hoe beide mensen profiteren van die uitwisseling van vriendelijkheid. Ook mentaal zal je je er beter door voelen.
15. Ga naar buiten
Als het gaat om de bestrijding van verkoudheid, is vitamine D essentieel om jouw immuunrespons te helpen reguleren. Tijdens de koudere maanden krijgen veel mensen een tekort aan vitamine D omdat ze binnen blijven om het barre weer te vermijden, maar je moet ervoor zorgen dat je jezelf blootstelt aan de UVB-stralen van de zon door minstens 15 minuten per dag naar buiten te gaan; zelfs als het koud is.
Voor degenen die dit niet kunnen, is een geweldig alternatief kiezen voor vitamine D3-supplementen. Dagelijks één nemen verhoogt niet alleen het immuunsysteem en bestrijdt infecties, maar kan ook helpen bij depressie, bot-, gewrichts- en hartgezondheid.
Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben: