Tien Tips voor Succesvol Bodybuilden

Bodybuilding is een sport waarbij kracht en kennis samenkomen. Natuurlijk train jij je de verschillende spiergroepen optimaal door onder flinke weerstand te trainen. Het is daarbij wel verstandig om weldoordacht te werk te gaan. Om jou te helpen met succesvol bodybuilden, behandelen we tien belangrijke onderdelen kort in dit artikel. Zo weet jij zeker dat je de belangrijkste elementen van het bodybuilden in ieder geval goed aanpakt. Lees nu onze tien tips voor succesvol bodybuilden!

1.         Maak een persoonlijk schema

Succesvol bodybuilden begint met het opstellen van een goed schema. Op internet kun je weliswaar veel verschillende schema’s vinden, maar het is veel beter om een persoonlijk schema te maken. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is een kwestie van goed nadenken: in één training kun je verschillende spiergroepen aanpakken. Kies daarbij voor combinaties van spiergroepen die contrasterend zijn.

Een goed schema bevat informatie over de dagen van training, de rustdagen, eventueel bijbehorende voeding en natuurlijk de invulling van een training. Welke oefeningen voer je uit, in welke volgorde en met hoeveel herhalingen en repetities? Denk hierover goed na en maak een planning voor de komende weken, zodat je structureel werkt aan de spieropbouw. Varieer daarbij ook regelmatig, zodat je lichaam niet gewend raakt aan een vaste trainingsstructuur.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

2.         Zorg voor een goede technische uitvoering van de oefeningen

Veel bodybuilders maken de fout om zoveel mogelijk gewicht weg te willen drukken. Veel belangrijker is echter een technisch correcte uitvoering van de verschillende oefeningen. Door de oefeningen goed uit te voeren, zorg je namelijk voor maximale belasting van de spieren. Het resultaat is dan ook een optimale groei van de spieren. Aangezien je jouw lichaam bij bodybuilding stevig belast, is het belangrijk om blessures te voorkomen. Dat doe je door de oefeningen zorgvuldig uit te voeren. Het is belangrijk dat de spieren tijdens een oefening op spanning worden gehouden en dat je elke vorm gecontroleerd uitvoert.

3.         Gebruik zowel compound als isolatie, van groot naar klein

Er zijn zowel compound- als isolatieoefeningen geschikt voor het trainen van jouw spieren. Bij een compoundoefening worden er verschillende spiergroepen tegelijkertijd aangesproken. Het is daarom aan te raden om deze oefeningen in het begin van je training te plannen. Isolatieoefeningen voer je het beste aan het einde van je training uit. Werk ook van grote spiergroepen naar kleine spiergroepen om maximale trainingsresultaten te kunnen behalen.

4.         Zorg voor een uitgekiend voedingsschema

Bij bodybuilding denk je aan de sportschool, barbells en dumbbells – geheel terecht. In hoeverre jouw inspanningen ook echt tot zichtbare resultaten leiden, heeft echter te maken met de voeding. Wanneer je jouw spieren traint, moeten ze wel over voldoende voedingsstoffen beschikken om te kunnen herstellen en groeien. Met name eiwitten zijn hiervoor belangrijk, maar voor de energie voor je trainingen heb je ook voldoende gezonde koolhydraten nodig. Bereken hoeveel energie je nodig hebt en welke voeding geschikt is voor jouw bodybuilding.

5.         Gebruik de juiste voedingssupplementen

Voeding is dus belangrijk, maar lang niet altijd voldoende om je lichaam een boost te kunnen geven. Wil je bijvoorbeeld direct na je training eiwitten gebruiken, dan heb je daarvoor eiwitshakes (ook wel proteïneshakes of whey genoemd). Een ander veelvuldig gebruikt voedingssupplement is creatine, een belangrijke bron van energie. Als je voor aanvang van je training voedingssupplementen met creatine gebruikt, geef je jouw lichaam een extra bron van energie. Je kunt dan net wat  harder trainen en dus meer rendement uit je training halen. Belangrijk is wel dat je voedingssupplementen niet als voedselvervanging gaat gebruiken: het heet niet voor niets een supplement. Gebruik deze dus als welkome en gerichte aanvulling op je voedingspatroon en trainingsschema!

6.         Plan voldoende rustdagen in

We hebben het nu over trainen en over voeding en supplementen gehad. Eén belangrijk onderdeel dat nog onbesproken is gebleven, is het plannen van rustmomenten. Je lichaam moet na een krachtsinspanning immers wel de tijd krijgen om te kunnen herstellen. Heb je nog spierpijn en ga je toch al aan je volgende training beginnen? Dan zullen resultaten op de lange termijn uitblijven. Rust plannen hoeft niet te betekenen dat je helemaal niets meer kunt doen. Je kunt uitstekend je biceps trainen, terwijl je jouw buikspieren een dagje rust geeft. Plan dus verschillende spiergroepen in op verschillende momenten.

7.         Ken de spiergroepen (of leer deze kennen)

Als je aan de slag gaat met een bepaalde spiergroep, dan is het op hoofdlijnen belangrijk om de werking van die spiergroep te kennen. Dat is met name nuttig, zodat je weet hoe de spier optimaal getraind moet worden. De biceps trainen doe je bijvoorbeeld door explosieve oefeningen. Als je een spiergroep kent, dan weet je ook hoe je, door kleine variaties in je oefeningen aan te brengen, gericht kunt trainen op bijvoorbeeld de boven- of onderkant van een spiergroep.

8.         Bulken en cutten

Ga je echt serieus aan de slag met bodybuilden, dan zul je erachter komen dat lang niet elke week er hetzelfde uitziet. Je hebt zogenaamde periodes van bulken en cutten. Tijdens het bulken zorg je ervoor dat je massa toeneemt, doordat je meer energie inneemt via (gerichte) voeding dan dat je verbrandt tijdens je trainingen. Zo win je aan massa. Tijdens het cutten zorg je er juist voor dat de spiergroei zichtbaar wordt, doordat je vet gaat verliezen. Nu zorg je juist voor een gecontroleerd energieverlies, waardoor je massa afneemt en je spieren zichtbaar worden. Dit wordt ook wel droogtrainen genoemd.

9.         Ga thuis aan de slag

Als je aan bodybuilding denkt, dan denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de sportschool. Voor het abonnement betaal je maandelijk een behoorlijke som geld. Bodybuilding kun je echter ook voordelig en gemakkelijk in eigen huis doen. Met een goede halterbank  en passende gewichten (dumbbells en barbells) kun je uitstekend uit de voeten. Heb je er ruimte voor, dan kan ook een squatrek of een stang een meerwaarde zijn. Lekker gemakkelijk om thuis aan de slag te gaan, dat bespaart je namelijk zowel tijd als geld!

10.       Be creative!

Bodybuilding is een sport die al heel lang wordt beoefend. Dat betekent ook dat er ontelbaar veel oefeningen te vinden zijn die jij kunt gebruiken. Wat dat betreft, is je eigen creativiteit de limiet. Wees creatief in het bedenken van je oefeningen en blijf op zoek naar variatie. Dat kun je doen door blogs te lezen over bodybuilding, maar ook door in de sportschool goed om je heen te kijken.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *