3 Redenen om Nooit Testosteron Pillen te Kopen + 11 Bijwerkingen

Als jij iemand bent die online op artikelen klikt van bodybuildingsites (en dat ben je blijkbaar), dan heb je zeker wel eens gehoord van testosteronpillen. Veel bodybuilders gebruiken deze pillen om hun testosteronspiegel omhoog te krijgen, omdat dit ze zou helpen bij het kweken van spiermassa. Heb jij hier ook interesse in, dan lijken testosteronpillen misschien een goede optie.

Als je dit artikel hebt aangeklikt, is de kans echter ook groot dat je nog twijfels hebt. Is het echt wel zo effectief als mensen beweren? En zitten er geen bijwerkingen aan als je allerlei hormonen in je lichaam stopt? Kortom: is het echt wel zo’n goed idee om testosteronpillen te kopen?

Testosteronpillen lijken misschien een makkelijke manier om snel aan meer spiermassa te komen, maar niets is minder waar. Er zijn genoeg redenen om hier niet aan te willen beginnen, waaronder enkele vervelende bijwerkingen. Hiervan zal ik je in dit artikel proberen te overtuigen. Ik richt me op de volgende nadelen van testosteronpillen:

 • De effectiviteit van testosteronpillen is niet bewezen
 • Testosteronpillen zijn erg duur
 • Testosteronpillen kunnen nare bijwerkingen hebben (11 bijwerkingen)

Reden 1: De effectiviteit van testosteronpillen is niet bewezen

testosteron-pillen1Dat er nadelen zouden zitten aan een middel als testosteronpillen, dat is iets wat veel mensen wel vermoeden. Toch zijn er ook relatief veel mensen die alsnog kiezen om het middel te gebruiken. Oké, je zal misschien last krijgen van bijwerkingen, maar je hebt in elk geval een paardenmiddel dat hoe dan ook werkt. Toch? Dat zou mooi zijn, maar helaas is het niet zo.

Als je kijkt naar het onderzoek dat er over dit onderwerp bestaat, dan kun je maar een conclusie trekken.

De effecten van testosteronpillen zijn niet bewezen.

Deze producten mogen dan wel van alles beloven over de staalkabels van spieren die ze je zouden geven, maar er is simpelweg geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Dat het een of ander wondermiddel is klopt dus niet.

Sterker nog: er zijn zelfs aanwijzingen de andere kant op, bewijs dat testosteron (waarschijnlijk) niet goed werkt. Zo weten we dat veel van de ingrediënten in testosteronpillen niet werken. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat mannen met een hogere testosteronspiegel eigenlijk alleen noemenswaardig verschil ervaren als het op libido aankomt. Spieren namen totaal niet toe in massa of kracht.

Als je op de wetenschap afgaat, kun je dus niet al te veel verwachten van deze pillen.

Volgens artsen heeft testosteron innemen alleen zin als je last hebt van een enorm tekort aan dit hormoon.

Zelfs als het niet zo was dat testosteronpillen erg duur waren en veel bijwerkingen hadden, zou er dus nog steeds geen enkele reden zijn om deze pillen aan te schaffen. Als je het doet om grotere spieren te krijgen, kun je net zo goed elke dag een willekeurig pilletje uit je medicijnkastje slikken. Dit doet namelijk evenveel voor je spiermassa: precies niks.

testosteron-pillen2

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Reden 2: Testosteronpillen zijn erg duur

Als jij aan bodybuilding doet, dan zal dit je in het dagelijks leven waarschijnlijk al meer dan voldoende geld kosten. Waarschijnlijk heb je een sportschoolabonnement dat je moet betalen, eventueel met een trainer, en misschien gebruik je ook wel allerlei voedingssupplementen. Als je dan nóg meer geld gaat uitgeven aan iets, dan wil je natuurlijk wel weten dat het werkt.

testosteron-pillen3Daar komt nog bovenop dat je aan testosteronpillen aardig wat geld kwijt zal zijn: deze pillen zijn erg duur. Als je pillen wil hebben met een goede hoeveelheid testosteron, dan is het helemaal niet vreemd als je daar 100 euro per verpakking voor moet betalen. Zelfs de minder sterke pillen kosten vaak nog rond de 40 euro per doos. Dit zijn geen kleine bedragen.

Zelfs als testosteronpillen perfect zouden werken, zouden dit nog erg hoge prijzen zijn, die veel mensen er niet voor over zullen hebben. Maar als je ook nog eens bedenkt dat deze pillen volgens het wetenschappelijke bewijs helemaal niet werken? Dan ben je wel helemaal gek als je hier nog je geld aan uitgeeft.

Bespaar jezelf dus een hoop geld en begin niet aan deze pillen. Besteed je geld liever aan middelen die wél werken, of doe er gewoon eens iets leuks mee. Alles is beter dan je geld weggooien voor een volstrekt waardeloos product, waar je bovendien ook nog eens een hoop vervelende bijwerkingen kan overhouden. Over dat laatste zal ik je in het volgende punt meer vertellen.

Reden 3: Testosteronpillen kunnen nare bijwerkingen hebben (11 bijwerkingen)

Je weet nu dat testosteronpillen erg dure producten zijn, en dat terwijl ze eigenlijk niets uithalen. Eigenlijk zou ik hier het artikel kunnen stoppen, want je zou wel gek zijn als je dat allemaal weet, maar nog steeds testosteronpillen koopt. Het belangrijkste nadeel van testosteronpillen heb ik echter nog niet genoemd: de bijwerkingen.

Testosteronpillen brengen enkele vervelende neveneffecten met zich mee, waarmee je je lichaam permanent kan beschadigen, of jezelf erg ziek kan maken. Als je nog steeds overweegt om testosteronpillen eens te proberen, dan hoop ik echt dat deze bijwerkingen je hiervan laten afzien. Om dat voor elkaar te krijgen, zal ik de volgende bijwerkingen kort gaan bespreken:

 • Je kunt onvruchtbaar worden door testosteron
 • Testosteronpillen kunnen zorgen voor kaalheid en haarverlies
 • Je spiermassa kan juist afnemen door testosteronpillen
 • Testosteronpillen kunnen zorgen voor angststoornissen

Bijwerking 1: Testosteronpillen kunnen je onvruchtbaar maken

testosteron-pillen4Dit klinkt je misschien wat vreemd in de oren, aangezien testosteron bekend staat als een mannelijk hormoon. Dit klopt ook wel, en het klopt ook dat testosteron erg belangrijk voor seks en voortplanting is. Als je onvoldoende testosteron in je lichaam hebt, dan zul je ook onvoldoende zaadcellen aanmaken, en zal het dus moeilijker zijn om iemand zwanger te maken.

Het is bij hormonen echter niet zo dat meer ook per se beter is. De samenstelling van hormonen in je lichaam heeft een erg precieze balans. Door zomaar testosteron te gaan slikken, kun je deze balans erg omvergooien. Dit kan ertoe leiden dat je hele hormoonhuishouding volledig in de war raakt, waardoor je onvruchtbaar kunt worden.

In de eerste instantie is deze onvruchtbaarheid tijdelijk, maar als je langer testosteron gebruikt, kan je vruchtbaarheid permanent beschadigd raken. Je hebt je hormoonhuishouding dan dusdanig verstoord, over langere tijd, dat je lichaam niet meer weet hoe het op een normale manier zaadcellen moet produceren.

Heb jij je vruchtbaarheid over voor grotere spieren?

Spieren kweken is natuurlijk leuk, en voor sommige mannen zelfs erg belangrijk. Ik denk echter dat het voor jou niet zó belangrijk zal zijn dat je er je vruchtbaarheid voor wil opgeven. Bovendien zijn testosteronpillen dus niet eens effectief, dus je zou wel gek zijn als je het risico op onvruchtbaarheid gaat lopen door deze pillen.

Bijwerking 2: Testosteronpillen zorgen voor kaalheid en haarverlies

Iets anders dat veel mensen niet weten, is dat testosteron ook voor haarverlies kan zorgen. Zoals eerdergenoemd is testosteron een mannelijk hormoon, dat voor een heleboel mannelijke geslachtskenmerken zorgt. Dit zijn niet alleen de leuke kenmerken, zoals grotere spieren en vruchtbaarheid, maar ook de minder leuke kenmerken, zoals kaalheid.

De reden dat mannen eerder en heftiger kaal worden dan vrouwen, is testosteron. Door testosteronpillen te slikken, zorg je voor een grotere hoeveelheid testosteron in je lichaam. Dat zorgt helaas niet voor grotere spieren, maar als je graag kaal wilt worden, dan zijn deze pillen echt iets voor jou. Waarschijnlijk wil je dat echter liever niet, en kun je de pillen beter links laten liggen.

testosteron-pillen5

Over het algemeen zorgt testosteron alleen voor kaalheid op het hoofd. Maar als je kunstmatig testosteron binnenkrijgt, bijvoorbeeld via testosteronpillen, kun je ook lichaamshaar verliezen. Dat is goed nieuws als je van je rughaar af wilt, maar slecht nieuws als je een baard wil laten staan. Hoe dit precies komt weten we niet, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met je hormoonbalans.

Kaalheid als gevolg van testosteron is meestal onomkeerbaar en permanent. Als je op latere leeftijd kaal wordt, komt dit immers ook niet doordat je dan ineens veel testosteron hebt, maar doordat je het je leven lang in je lichaam hebt gehad. Als je je haar verliest door testosteronpillen, zal het dus niet ineens terug groeien als je stopt met het gebruik van de pillen. Je bent dan voorgoed kaal.

Als je spiermassa verliest, kun je dat terugkrijgen, maar als je haar verliest, is het voorgoed weg…

Bijwerking 3: Testosteronpillen kunnen zorgen voor een afname van spiermassa

testosteron-pillen6Mensen die testosteronpillen gebruiken, gebruiken dit bijna altijd om spiermassa te kweken (tenzij het bijvoorbeeld op doktersvoorschrift is). Zij hebben het idee dat hoe meer testosteron ze in hun lichaam hebben, hoe makkelijker ze spiermassa kunnen kweken. Eerder in dit artikel heb ik uitgelegd dat het niet zo werkt, maar nu ga ik nog een stapje verder.

Testosteronpillen kunnen zelfs zorgen voor een afname van spiermassa.

Toegegeven, dit is een relatief zeldzaam neveneffect van testosteronpillen, maar het leek me toch de moeite waard om het even te noemen. Hoe zuur zou het immers zijn als je testosteronpillen gaat gebruiken om spiermassa te kweken, maar vervolgens juist spiermassa verliest? Dan heb je dus eigenlijk bakken met geld uitgegeven om er alleen maar op achteruit te gaan!

Testosteronpillen waar je spieren kleiner van worden, dat is toch net zoiets als Viagra waar je erectiestoornissen van krijgt?

Wederom is het niet helemaal bekend waar deze bijwerking door wordt veroorzaakt, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met gewenning door het lichaam. Het lichaam raakt eraan gewend dat testosteron van buitenaf komt, en gaat vervolgens zelf steeds minder testosteron aanmaken.

Dit kan zo heftig zijn dat geen enkele testosteronpil daar meer tegenop kan, en je dus zo weinig testosteron in je lichaam hebt dat je spiermassa afneemt.

Bijwerking 4: Testosteronpillen kunnen zorgen voor angststoornissen

testosteron-pillen7Veel mensen gaan er wel van uit dat testosteronpillen bijwerkingen zullen hebben, maar de meeste van hen denken dat deze bijwerkingen puur lichamelijk zullen zijn, zoals de bijwerkingen van de meeste medicijnen. Dat is echter niet zo: de pillen kunnen ook voor erg vervelende psychologische problemen zorgen. Eén van die problemen is een zogeheten angststoornis.

Hormonen (zoals testosteron) zijn van groot belang voor het functioneren van je lichaam. Dit geldt niet alleen voor allerlei fysieke processen, maar ook voor je hersenen, en dus je emoties. Een teveel aan testosteron is in verband gebracht met een toename van angstige gevoelens.

Dit effect zie je sterker bij de kunstmatige toename van testosteron, bijvoorbeeld door testosteronpillen.

Hierbij moet je je niet voorstellen dat je banger wordt voor dingen waar je nu ook al bang voor bent; dat zou nog niet eens zo erg zijn. Wat er vooral gebeurt, is dat je ineens last kan gaan krijgen van irrationele angst. Je bent niet specifiek ergens bang voor, en er was eigenlijk ook geen aanleiding. Je voelt je gewoon erg bang, zonder dat je daarvoor echt een reden kan aanwijzen.

Dat dit erg vervelend is, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Angst is nu eenmaal geen prettige emotie, en het is dan ook niet prettig om zomaar bang te kunnen worden uit het niets. Aangezien testosteronpillen überhaupt niet werken en ontzettend duur zijn, zal dit een risico zijn dat je niet wilt lopen.

Overige bijwerkingen

Testosteronpillen hebben nog enkele bijwerkingen, waar ik niet verder op in zal gaan, maar die ik wel even wilde noemen. Het zijn de volgende:

 • Huidproblemen
 • Erectiestoornissen
 • Depressie
 • Agressie
 • Slapeloosheid
 • Afname van concentratie en geheugen
 • Bloedarmoede

Testosteronpillen lijken dus misschien een makkelijke manier om aan veel spieren te komen, maar ze werken simpelweg niet. Bovendien zijn ze erg duur en brengen ze een heleboel nare bijwerkingen met zich mee. Reden genoeg dus om ze links te laten liggen.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

1 Reactie op "3 Redenen om Nooit Testosteron Pillen te Kopen + 11 Bijwerkingen"

 1. Michael

  says:

  Beste Glenn,

  In elke blog zie ik promotie voor je boek ‘gespierde god’ staan. Waarom zou ik dat moeten aanschaffen ipv elke maand je blog lezen?

  Get Michael

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *