Zo Train Je Snel Je Spieren Met Een (Eigen) Elastiek!

Soms is er niets makkelijker dan lekker thuis te kunnen blijven en toch productief te zijn. Zo kun je naast af thuis te werken, er ook voor kiezen om je spieren thuis te trainen.

Toch heb je misschien na een tijdje het wel gezien met de voorzieningen die je thuis hebt om mee te fitnessen en wil je op zoek naar een nieuw iets om het trainen gevarieerd (en leuker) te houden.

Laatst sprak ik ook zo’n iemand, hij vroeg aan mij  gevraagd of ik misschien nog fitnessapparatuur en oefeningen voor thuis wist waarmee je je spieren kon trainen.

“Fitnessapparatuur voor thuis,”, zei ik, “heb je wel eens nagedacht over trainen met een elastiek?” Zo aan zijn blik te zien niet, dus heb ik hem daarom uitgelegd wat het elastiek doet en hoe je dit als apparaat kunt gebruiken.

Aangezien jij misschien ook wel meer over het elastiek wilt weten zal ik het in dit artikel nog eens behandelen.

Spieren trainen met weerstandselastiek

Wellicht is het je wel eens opgevallen in de sportschool, mensen die met elastieken aan de slag zijn. Waarom zou je dit doen als je ook met gewichten bezig kunt of machines tot je beschikking hebt, vraag je je misschien af.

Nou, omdat deze elastieken perfect zijn voor het trainen van je spieren.

Verder zijn ze ook nog en praktisch, want terwijl de machines die je wilt gebruiken mogelijk bezet zijn, kun je vrijwel altijd aan de slag met je weerstandselastiek.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Zelf maken?

Je kunt ook ideaal thuis trainen met een elastiek, maar voor dat je dit gaat doen wil ik je wat informatie geven over het elastiek.

Niet elk elastiek is namelijk hetzelfde, zo zijn er weerstandselastieken beschikbaar in verschillende maten en weerstandsniveaus. De meeste beschikken over handgrepen, maar er zijn ook lus elastieken die lijken op grote rubber elastieken.

Hoe je aan een elastiek komt? Nou dit is makkelijk, want het aanschaffen van een weerstandselastiek (ook wel stretch cord of body tube genoemd) kan simpel via het internet voor een bedrag van rond de twintig euro.

Echter kun je ook je eigen elastiek maken. In bijvoorbeeld een winkel met zeilbenodigdheden kun je voor een paar euro geschikte elastieken kopen.

De handvatten maak met twee stukjes pijp van een centimeter of vijftien. Voor variatie kun je elastieken van verschillende lengtes en diktes maken.

Om de lengte te bepalen van je elastiek zorg je ervoor dat je handvaten te hoogte van je bekken zijn wanneer je op het midden van het elastiek staat.

Advies voordat je je spieren gaat trainen

Voor dat je thuis daadwerkelijk je spieren gaat trainen wil ik je voor de zekerheid toch nog wat advies meegeven: controleer altijd voor je oefeningen met je elastiek gaat doen of alles goed vast zit.

Bevestig je bijvoorbeeld je elastiek aan een deur, dan kun het beste een paar keer flink aan de deurklinken rukken en kijken of er wel borgpennetjes in zitten.

Als je je elastiek zelf maakt moet je er wel voor zorgen dat je goede knopen legt bij de handvaten, want je wilt natuurlijk niet de het elastiek plotseling losschiet tijdens een oefening.

Oefeningen voor je spieren

Dan nu het punt wat uiteraard het belangrijkste is, de daadwerkelijke oefeningen die je kunt doen met elastiek. Het zijn er veel, maar ik zal enkele effectieve elastiekoefeningen voor je op een rijtje zetten. Afhankelijk van je niveau doe je zo’n twee à die setjes met 8 tot 25 herhalingen per oefening.

Standing biceps curl

Ga op het midden van je elastiek staan met je voeten op heupbreedte. Pak nu bij beide handvaten en start met je handen zo laag mogelijk. Om spanning op je spieren te houden moet je je ellebogen echter nooit helemaal strekken. Span nu je bovenarmen en buig je armen zodat je de handvaten naar je borstkas brengt.

Two arm chest fly

Hiervoor moet je het elastiek wel goed bevestigt hebben. Zet één been naar voren en zorg dat je recht staat. Buig je armen licht en breng ze naar achteren. Als het goed is voel je nu rek op je borstspieren.

Breng je armen naar voren, waarbij je ze helemaal uitstrekt, zonder dat je bovenlichaam naar voren gaat.

Back row

Pak het bevestigde elastiek weer vast en zet één been naar voren (rug recht). Hou je ellebogen en onderarmen horizontaal en beweeg nu je schouderbladen naar elkaar toe. Probeer de beweging maximaal af te maken zonder dat je vanuit je onderrug gaat trekken.

Standing shoulder press

Ga op het elastiek staan met je voeten op heupbreedte. Pak de handvaten en breng beide armen ter hoogte van je schouders. Stoot nu je armen helemaal uit naar boven (pas wel op dat je je ellebogen niet overstrekt  tijdens het uitstoten).

Front squat

De front squat is een goede oefening voor je quadriceps. Ga op je elastiek staan met je voeten iets uit elkaar (iets verder dan je schouders) en hou het midden van je elastiek tussen je voeten.

Pak de handgrepen vast en breng het uiteinde van je elastiek tot boven je schouders, je houd je elastiek op zijn plaats door je armen te kruisen op borsthoogte. Hierna maak je een zitbeweging met je borst vooruit en buitspieren gespannen. Wat belangrijk is is dat je je knieën voorbij je tenen duwt.

Leg extension

Ook de leg extension oefening is een uitstekende elastiek oefening voor je quadriceps. Om deze oefening te kunnen doen bevestig je het ene uiteinde van je elastiek aan een muur laag bij de grond en het andere einde rond één van je enkels.

Vervolgens ga je met jet rug naar de muur staan (voeten op heupbreedte) en strek je je knie tot je been recht vooruitsteekt. Na het doen van 15 herhalingen wissel je van been.

Clamshell

Voor het uitvoeren van deze oefening positioneer je je elastiek rond je benen net boven je knieën. Ga nu op je rug liggen en positioneer je knieën in een hoek van 90 graden. Daarna spreidt je knieën twee tot drie seconden terwijl je gelijktijdig ook je bilspieren aanspant.

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *