20 Fouten Tijdens Het Fitnessen Die Jij Niet Moet Maken!
Ga je vaak naar de sportschool, maar boek je amper vooruitgang? Ben je vaak geblesseerd en heb je continu last van je spieren? Heb je geen zin meer om te sporten omdat je het niet meer leuk vindt?
Geef je fitness programma nog niet op, want deze hoeft helemaal zo slecht nog niet te zijn. Misschien ligt het probleem juist bij de manier waarop je traint.
Mensen die fitnessen (vooral beginners) maken vaak fouten waardoor ze niet het maximale uit hun workouts halen. Wat deze fouten zoal zijn, ik zal het je vertellen.
Lees verder om erachter te komen wat de 20 meest gemaakte fouten zijn om ze op deze manier zelf te kunnen voorkomen, of aan te pakken.
Inhoud van dit artikel:
- 1. Verkeerde cardio:
- 2. Je grip:
- 3. Lezen tijdens fitnessen:
- 4. Lopen met gewichten:
- 5. Denken dat cardio alleen genoeg is:
- 6. Je herhalingen te snel willen doen tijdens fitnessen:
- 7. Je abs een free ride geven:
- 8. Verkeerde pull-downs:
- 9. Verkeerd afstellen van de machine:
- 10. Koude spieren stretchen voor fitnessen:
- 11. Teveel bewegen:
- 12. Vergeten het leuk te hebben:
- 13. Achterhaalde oefeningen doen:
- 14. In een sleur zitten:
- 15. Zoeken naar snelle resultaten:
- 16. Alleen los in het weekend:
- 17. Te snel teveel willen:
- 18. De warming up overslaan voor fitnessen:
- 19. Afzien van de cooling down:
- 20. Te zuinig met water tijdens fitnessen:
- Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
1. Verkeerde cardio:
Veel mensen in de sportschool maken verkeerd gebruik van de cardio apparaten in de sportschool. Ze zitten met kromme rug op het apparaat en daardoor krijgt hun rug niet genoeg steun.
Zorg dus voor een rechte rug wanneer je gebruik maakt van deze apparaten.
2. Je grip:
Door te het cardio apparaat te krampachtig vast te pakken kun je makkelijker ‘vals spelen’ en zal je niet optimaal trainen.
Je zult je armen op deze manier ook minder bewegen, terwijl je door je armen te bewegen juist je hartslag kan verhogen en extra calorieën kunt verbranden.
Wat je dus moet doen is het apparaat licht vastpakken. Begin met een losse grip en laat je vingers rusten op de hendels en zodra je het gevoel hebt dat je de situatie onder controle hebt kun je een vinger weglaten.
3. Lezen tijdens fitnessen:
Als het je bedoeling is om tijdens het fitnessen ook nog eens serieus te gaan lezen, dan ben je verkeerd bezig en zal je waarschijnlijk niet een goede workout voltooien.
Als je toch een beetje wilt lezen moet je de tijd goed in de gaten houden en werk met intervallen. Doe dus bijvoorbeeld cardio voor 4 minuten en lees dan 2 of 3 bladzijden en ga weer verder met cardio.
4. Lopen met gewichten:
Met gewichten lopen lijkt misschien een goed idee omdat je tijdens je cardio workout gelijk ook wat krachttraining elementen te doen. Echter belast je al snel je enkels, schenen, rug en quads te veel waardoor je vervelende blessures kunt oplopen.
Houd cardio en krachttraining dus gescheiden!
5. Denken dat cardio alleen genoeg is:
Veel mensen zijn van mening dat het enige wat ze moeten doen om fit te worden is cardio. Dit is natuurlijk helemaal fout, want juist door krachttraining maak je je lichaam sterker en verbrand je meer calorieën.
6. Je herhalingen te snel willen doen tijdens fitnessen:
Als je met gewichten aan de slag gaat kun je soms de neiging hebben om de herhalingen per set zo snel mogelijk te willen voltooien.
Dit kun je beter niet doen, want door te snel te herhalen verhoog je je bloeddruk en verhoog je je ook je kans op gewrichtsblessures.
7. Je abs een free ride geven:
Veel mensen die crunches doen of op apparaten trainen voor hun onderbuik trainen zetten ook daadwerkelijk hun buikspieren in werking. Het probleem is dat ze veelal hun torso, nek en hoofd het werk laten doen.
Houd tijdens de oefening goed in de gaten welke spieren je gebruikt, zodat je niet de verkeerde aan het werk zet! Focus je je op je abs, dan moet je het voelen samentrekken tussen je ribbenkast en heup.
8. Verkeerde pull-downs:
Dit is op het apparaat waar je de stang boven je hoofd hebt hangen. Sommige mensen doen hun hoofd naar voren en trekken vervolgens de stang naar beneden achter hun hoofd.
Doe jij het ook op deze manier dan loop je de kans om je nek en rug te blesseren. Gebruik net apparaat dus zo dat je de stang voor je langstrekt.
9. Verkeerd afstellen van de machine:
Apparaten die je gebruikt tijdens het fitnessen zijn gemaakt voor mensen van verschillende grootte en maat. Door zonder te kijken een apparaat te gaan gebruiken kun je je gewrichten overbelasten.
Zo kun je bij een apparaat voor de benen als snel je knieën overbelasten als het apparaat niet op jou lengte is afgesteld. Je moet het apparaat dus altijd afstellen op jou eigenschappen om het beste resultaat te krijgen.
10. Koude spieren stretchen voor fitnessen:
Gaan stretchen voor je spieren goed zijn opgewarmd zorgt ervoor dat je het risico loopt om spieren te verrekken of zelfs scheuren.
11. Teveel bewegen:
Teveel bewegen tijdens stretchen is niet goed voor je en kan voor blessures zorgen. Probeer dus zo min mogelijk bewegen tijdens het stretchen. De bedoeling is dat je je lichaam probeert te strekken zonder dat het onaangenaam aanvoelt.
12. Vergeten het leuk te hebben:
Als je zat bent van je routine en je geen zin meer hebt om eindeloos op het loopband te rennen dan moet je hier mee stoppen. Heb moet niet als iets verplichts gaan voelen, maar fitnessen is iets wat je voor je plezier doet.
Probeer fitness leuk te houden voor jezelf door te variëren met apparaten en oefeningen en vaak is het ook leuker als je samen met iemand gaat fitnessen.
13. Achterhaalde oefeningen doen:
Doe je nog altijd dezelfde oefeningen als tien jaar geleden? Sommige van deze oefeningen zijn waarschijnlijk achterhaald en kunnen vervangen worden door betere en veiligere oefeningen.
Probeer dus op de hoogte te blijven van nieuwe oefeningen door aan mensen te vragen of door op het internet rond te kijken.
14. In een sleur zitten:
Altijd maar dezelfde oefeningen uitvoeren is niet goed voor je. Je traint namelijk continu dezelfde spieren, op hetzelfde tempo en als je eenmaal gewend bent aan de oefeningen zal je amper nog moe worden.
Je spieren zullen namelijk ingesteld raken op het doen van dezelfde oefeningen en deze efficiënt kunnen uitvoeren, zonder dat jij veel energie verbruikt en calorieën verbrand.
Pas dus tijdig (maandelijks) je routine aan om te voorkomen dat me spieren gewend raken aan de oefeningen die je doet.
15. Zoeken naar snelle resultaten:
Veel mensen verwachten snelle resultaten terwijl ze er amper voor werken. Je zult wekelijks zo’n 3,5 uur fysiek bezig moeten zijn om te voorkomen dat je aankomt.
Wil je kilo’s kwijt raken en doe je dit door drie keer in de week 30 minuten te lopen, zonder dat je je dieet aanpast, dan zal je na een maand nog geen kilo kwijt zijn.
Alleen door meer te sporten zul je sneller van je overtollige kilo’s afraken.
16. Alleen los in het weekend:
Als je maar twee dagen per week gaat fitnessen, dan zal je je doel vrijwel nooit behalen en zul je maandag ook niet vooruit te branden zijn.
Spieren hebben rust nodig en twee dagen achter elkaar trainen is niet aan te raden (zeker niet voor beginners). Voorkom dus blessures en problemen op je werk en train niet alleen in het weekend.
17. Te snel teveel willen:
Of het nou op de loopband, tijdens het bankdrukken, of thuis op de fitnessmat is, mensen willen vaak te snel teveel bereiken. Wil je te snel dat stel je jezelf bloot aan blessures.
Begin dus nooit te snel en luister goed na je lichaam tijdens het fitnessen. Een goed programma, personal trainer, of kennis kan je hierbij helpen.
18. De warming up overslaan voor fitnessen:
Zonder warming up vraag je je lichaam fatsoenlijk te functioneren zonder dat je spieren voldoende zuurstof en bloed tot zich hebben gekregen.
Je vergroot de kans op blessures en wanneer je cardio gaat doen zal je hartslag te snel omhoog gaan. Ga je met gewichten bezig dan bestaat de kans dat je spieren afscheurt.
Voordat je dus gaat fitnessen moet je sowieso altijd vijf tot tien minuten besteden aan een warming up (loopband, home trainer, cross trainer) om je lichaam klaar te maken voor de workout die je gaat doen.
19. Afzien van de cooling down:
Stop niet zomaar met fitnessen, want zonder een cooling down vergroot je de kans op spierpijn omdat je de melkzuur niet uit je systeem hebt gewerkt.
Besteed dus ook zo’n tien minuten (hangt af van je fitness niveau) na een workout om je hartslag weer naar een normaal tempo te krijgen.
20. Te zuinig met water tijdens fitnessen:
Je spieren hebben vloeistof nodig om goed te kunnen samentrekken, dus wanneer je te weinig drinkt kun je last van je spieren krijgen en zelfs kramp.
Zodra je dorst hebt ben je eigenlijk al een beetje uitgedroogd, dus drink genoeg water voor, tijdens en na het fitnessen.
Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben: