De Psychologie van het Sporten
Vele sporters, of mensen die van plan zijn om te gaan sporten, zijn zichzelf niet bewust van de rol die de psychologie inneemt tijdens het sporten. Na het lezen van dit artikel zal je voortaan anders tegen het psychologische aspect van het sporten opkijken.
Inhoud van dit artikel:
Het oppakken van een nieuwe sport en dit serieus voor een lange poos volhouden is in de ogen van buitenstaanders misschien simpel. Echter is het juist een hele grote uitdaging om je volledig voor een sport in te zetten. In het leven krijg je te maken met omstandigheden die er voor kunnen zorgen dat je je niet altijd volledig in kan blijven zetten voor je sport waardoor je prestaties misschien wel achter uit gaan. Voorbeelden hiervan zijn ongezond eten, alcohol en een slechte nachtrust.
Ook belangrijke factoren die een grote impact op je leven hebben, kunnen er voor zorgen dat jij je niet volledig in kan zetten voor je sport. Hierbij kun je denken aan dingen zoals: een studie, werk, jouw geliefde en kinderen. Door deze factoren houd je vaak minder tijd voor jezelf over. Doordat je minder tijd voor jezelf over houdt zal je misschien voor een moeilijke keuze komen te staan: Of in dat ene beetje vrije tijd sporten of even ontspannen.
Om je volledig in te kunnen zetten voor de sport is het van groot belang dat je jezelf discipline bijbrengt. Discipline zorgt er voor dat je iets voor een langere tijd vol kan blijven houden. Je doet dingen op de automatische piloot waardoor je ook niet meer voor een keuze komt te staan. Ter ondersteuning hiervan heb ik wat psychologische tips:
Tip 1: creëer doelstellingen:
Sporters die vooraf doelstellingen stellen, halen vaak betere resultaten dan sporters die dat niet doen. Dat is gebleken uit onderzoek. Je zou denken dat dit voor de hand liggend is maar toch zijn er vele beginnende sporters zonder duidelijke doelstellingen. Mensen zeggen dan bijvoorbeeld dat ze harder willen rennen. (Maar hoeveel harder dan?) Of ze zeggen dat ze een grotere longinhoud willen krijgen. (Maar om hoeveel liter zou het dan moeten gaan?)
Binnen de psychologie wordt het stellen van doelen altijd volgens de SMART methode gedaan. Als een doel SMART is dan is het: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Als je harder wilt rennen dan zou je kunnen zeggen dat je over 40 dagen 1 seconde korter wilt doen over de 100 meter dan dat je er nu over doet.
Tip 2: zorg voor de juiste personen om je heen:
Je hebt personen die een positieve invloed op je uit oefenen en personen die je (onwelwillend) van je doel afhouden.
De eerste groep zorgt er voor dat je je volledig kan blijven inzetten voor je sport. Ze stimuleren je door samen met je te gaan sporten en trekken op tijd aan de bel als ze zien dat je iets doet wat je van het sporten af houdt. Een professionele psycholoog of coach behoort ook tot deze groep.
De 2e groep bestaat uit personen die een negatieve invloed op je uit oefenen. Deze mensen hebben geen kwade intenties maar houden je wel van sporten af. Ze zijn misschien bang dat je teveel afvalt, ze willen gezellig met je naar de kroeg gaan of willen misschien met je naar de bioscoop gaan. Als je je volledig wilt blijven inzetten voor de sport moet je deze mensen zoveel mogelijk proberen te vermijden. Omring jezelf met de eerste groep.
Tip 3: vergroot je zelfdiscipline
Zelfdiscipline houdt in dat je jezelf iets voorneemt en je je daar ook echt aan houdt. Doe dit stapsgewijs want in het begin kan dit misschien heel moeilijk zijn. Dus ga niet gelijk elke ochtend en avond een uurtje hardlopen. Natuurlijk zou dit fantastisch zijn maar de praktijk leert dat dit haast onmogelijk is. Begin met om de 3 dagen een avondje hardlopen. En breidt dit na verloop van tijd uit naar om de 2 dagen. Op den duur kan je het nog verder uitbreiden en is elke avondje gaan hardlopen een standaardroutine voor je geworden.
Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken
Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben: