Bodybuilding vs. Powerlifting: Zo Word Je Het Meest Gespierd

Gespierd worden, dat willen we natuurlijk allemaal wel. Als je je op deze site bevindt, dan geldt dat waarschijnlijk ook voor jou, en ben je bovendien waarschijnlijk wel bereid daar flink wat werk voor te verzetten.

Maar hoewel hard werken natuurlijk essentieel is om het gespierde lichaam van je dromen te krijgen, heb je daar nog niet genoeg aan. Je moet ook weten wat de juiste aanpak is om te zorgen dat je harde werken wordt beloond.

Neem nu bijvoorbeeld twee populaire manieren van trainen: bodybuilden en powerliften. Beide zijn manieren om flink gespierd te worden, maar waarmee bereik je nu het meest gespierde lichaam, waarom zou je voor de ene manier van trainen kiezen in plaats van de andere, en wat past het beste bij jou? Aan het eind van dit artikel heb je het antwoord op al deze vragen, dus lees snel verder!

Bodybuilding en powerlifting: wat betekent het precies en wat is het verschil?

Voor we het zullen hebben over de essentiële verschillen tussen bodybuilden en powerliften, en gaan bespreken waar je het gespierdst van wordt, is het wel zo handig als we eerst allemaal weten waar we het eigenlijk over hebben. Daarom begin ik dit artikel met de basale definities van zowel bodybuilding als powerlifting, zodat we hier vervolgens dieper op in kunnen gaan.

Bodybuilding is, in de basis, trainen met het doel om er goed uit te zien. Natuurlijk train je als bodybuilder ook een heleboel functionele spieren, en zul je ook echt wel sterker worden als gevolg van je trainingen, maar dat is niet het hoofddoel. Het hoofddoel is om een mooi, gespierd lichaam te krijgen, waarin alle spieren goed getraind zijn, en het geheel mooi in balans is.

Powerliften heeft een ander doel dan bodybuilding. Een powerlifter zal natuurlijk na verloop van tijd ook een gespierd lichaam krijgen, maar het gaat hem er vooral om dat hij sterker wordt als gevolg van het doen van de oefeningen. Hierdoor traint hij bepaalde spieren veel intensiever dan andere, daar waar een bodybuilder juist voor het totale plaatje gaat en dus zoveel mogelijk spieren effectief wil trainen om er mooier uit te zien.

Het verschil tussen bodybuilding en powerlifting zit hem dus voornamelijk in het doel van het trainen. Bij de eerste aanpak ga je vooral voor esthetische doelen, terwijl de tweede aanpak er meer op gericht is om zo sterk mogelijk te worden. Daaruit komt voort dat trainingsschema’s en aanpak er heel anders uitzien, iets waar we later in dit artikel nog op zullen ingaan.

“Iedereen wil natuurlijk graag sterker worden en er goed uitzien, maar het verschil zit hem in wat je het belangrijkst vindt.”

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om binnen korte tijd gespierd te worden, bekijk je het Gespierde God ebook.

Waar word je gespierder van, bodybuilden of powerliften?

Dan zijn we nu aangekomen bij de vraag waar dit artikel in de basis om draait: van welke manier van trainen word je nou het meest gespierd? Als je een makkelijk antwoord op deze vraag verwacht, dan zal ik je echter helaas teleur moeten stellen. Er valt niet echt in algemene zin te zeggen waar je gespierder van wordt; je wordt vooral op een andere manier gespierd.

“Wie er het meest gespierd is, hangt er volledig van af wat je bedoelt met ‘gespierd’.”

Een powerlifter richt zich, zoals net al gezegd, vooral op functionele spieren, spieren die ervoor zorgen dat je meer kunt tillen en sterker wordt. Dat vertaalt zich meestal in een breed, compact lichaam, met een dikke nek en grote onderarmen, benen en bilspieren. De buikspieren worden zeker ook getraind, maar een goed zichtbare, gedefinieerde sixpack is vaak niet aan de orde.

Een bodybuilder gaat het meer om zichtbaar gespierd zijn dan om zo sterk mogelijk worden. Daardoor is niet alleen de grootte van de spieren zelf van groot belang, maar ook het vetpercentage, omdat een laag vetpercentage ervoor zorgt dat de spieren beter zichtbaar zijn onder de huid. Powerlifters hechten hier veel minder waarde aan.

Dus wie is er nu het meest gespierd? Powerlifters hebben doorgaans bepaalde spieren die veel groter zijn dan die van de gemiddelde bodybuilder, omdat het de bodybuilder meer uitmaakt dat alles in proportie blijft tot elkaar. Aan de andere kant traint de bodybuilder allerlei spieren waar de powerlifter amper tot geen aandacht aan besteedt.

Wat is de beste manier van trainen voor jou?

Ik kan me heel goed voorstellen dat je het wellicht een beetje irritant vindt dat ik je nog niet echt een concreet antwoord heb gegeven op de hoofdvraag van dit artikel, maar ik kan er niets aan doen; op die vraag bestaat nu eenmaal niet een eenduidig antwoord. Eigenlijk is het ook de verkeerde vraag, want het gaat niet om wat de beste manier van trainen in het algemeen is, maar om wat de beste manier voor jou is.

“Hoe je iets het beste kan aanpakken, hangt altijd volledig af van wat je ermee wil bereiken.”

Wat de beste manier van trainen voor jou is, kan ik je natuurlijk ook niet vertellen, want dat verschilt van persoon tot persoon. Jij kunt dit alleen zelf bepalen aan de hand van je persoonlijke doelen en voorkeuren. Zoals ik net heb uitgelegd, krijg je een andere lichaamsbouw en andere sterke en zwakke punten als gevolg van de aanpak die je kiest, en jij moet daar zelf je voorkeur in bepalen.

Als je liever om esthetische redenen spieren wil kweken (dat wil zeggen: om er goed uit te zien), dan zal bodybuilding in de meeste gevallen de juiste keuze zijn. De meeste sporters vinden namelijk dat je daarmee het mooiste lichaam krijgt. Dat is echter niet universeel zo; er zijn ook genoeg mensen die het lichaam van de gemiddelde bodybuilder enorm overdreven vinden, en liever een wat meer “bescheiden” fitheid zien.

Als het je echt gaat om sterker en fitter worden, dan is powerlifting de betere optie. Bodybuilders trainen een hoop spieren waar ze in het dagelijks leven eigenlijk amper wat aan hebben, waardoor ze sportieve prestaties vaak veel minder goed volhouden dan mensen die een stuk minder gespierd zijn dan zij. Spieren kosten immers flink wat energie om te onderhouden.

Als je het nog niet helemaal zeker weet, kun je online ook een heleboel voorbeelden vinden van de lichamen van powerlifters en bodybuilders. Vaak helpt het om hier eens naar te kijken, en jezelf af te vragen wiens lichamen je meer aanspreken. Vaak zie je op het eerste gezicht namelijk al wel of je een bepaald lichaam wel of niet zelf zou willen hebben.

Hoe verschillen de trainingen van bodybuilders en powerlifters?

Los van het feit dat bodybuilders en powerlifters andere doelen hebben als het om trainen gaat, en dat ze er een ander soort lichaam en een ander soort gespierdheid aan overhouden, zijn er natuurlijk ook verschillen te zien in hun trainingsschema’s.

Wat doet een bodybuilder nu eigenlijk anders dan een powerlifter tijdens een gemiddelde training? Als je dat weet, kun je ook bepalen wat voor trainingsschema jou het meest aanspreekt, wat je ook weer kan laten meewegen in je beslissing.

“Het spreekt voor zich dat andere doelen ook om een andere aanpak vragen.”

Het grootste verschil zit hem in het soort oefeningen dat centraal staat bij beide vormen van trainen. Powerlifters gebruiken vooral compound-oefeningen (dat wil zeggen: oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijk worden aangesproken). Compound-oefeningen worden ook wel door bodybuilders gebruikt, maar zij gebruiken ook veel isolatieoefeningen, om specifiek de meer lastig te trainen spieren te laten groeien. Bodybuilders willen immers dat ál hun spieren er goed uitzien.

Een ander belangrijk verschil is dat het bij powerlifters meer draait om korte, intense “bursts” dan bij bodybuilden, en dit vertaalt zich in verschillen in de herhalingen en sets en de rust tussen sets. Powerlifters kiezen eerder voor een laag aantal sets met een laag aantal reps, en nemen meer rust tussen die sets, maar kiezen dan wel voor zeer zware gewichten. Bodybuilders gaan niet altijd voor de zwaarste gewichten, maar doen dan wel weer een veel hoger aantal sets en reps, en nemen tussendoor minder rust.

Dit zijn de belangrijkste verschillen in de trainingsaanpak van bodybuilders en powerlifters. Voor het overzicht kun je in het onderstaande schemaatje de twee aanpakken nog even met elkaar vergelijken, zodat je makkelijk de verschillen kan zien en kan bepalen wat beter bij jou past:

  Bodybuilding Powerlifting
Soort oefeningen Isolatie- en compoundoefeningen Compoundoefeningen
Gewichten Gemiddeld tot zwaar Zwaar
Aantal sets Veel Weinig
Aantal reps Veel Weinig
Volume Hoog Laag
Snelheid Gecontroleerd/langzaam Snel, met gebruik van momentum
Rust tussen sets Kort (1-2 minuten) Langer (3-4 minuten)

Wat als je nu nog niet weet wat je wil?

Hopelijk ben je er door het lezen van dit artikel achter weten te komen wat voor jou de beste aanpak is, en twijfel je niet langer tussen bodybuilding of powerliften. In ieder geval weet je nu wat het verschil is, en wat de redenen zijn om voor de ene of de andere aanpak te kiezen. Maar wat moet je nu doen als je na het lezen van dit artikel nog steeds niet goed weet wat je wil?

Dat wijst er eigenlijk op dat je je doelen nog niet goed in kaart hebt gebracht. Je weet immers welke aanpak voor welk doel het beste is, dus als je nog steeds niet weet voor welke aanpak je wil kiezen, dan heb je waarschijnlijk je einddoel nog niet scherp genoeg voor ogen. Je zal dus eerst even goed moeten nadenken over wat je eigenlijk wil bereiken met je tijd in de sportschool, want als je dat niet weet, kun je ook niet de juiste keuzes maken wat de aanpak betreft.

“Anderen kunnen je vaak best vertellen hoe je kan bereiken wat je wil, maar ze kunnen je niet vertellen wat je moet willen.”

Hoewel dit natuurlijk een volledig persoonlijke keuze is, moet je ook niet bang zijn om hieromtrent advies te vragen. Mensen die jou een beetje kennen, of mensen die ervaring hebben met fitness, bodybuilding en/of powerlifting (zoals de personal trainers in de sportschool) zullen je vast wel persoonlijk, zinnig advies kunnen geven, dus luister vooral goed naar hen.

Bedenk ook dat sporten wel een beetje leuk moet blijven. Als jij een bepaald soort trainingsschema totaal niet ziet zitten, dan is dat een hartstikke legitieme reden om voor een andere aanpak te kiezen. Het draait niet alleen om wat je droomlichaam is, maar ook om hoeveel werk je bereid bent te verzetten om dit lichaam te bereiken. Staan de middelen voor jou niet in verhouding tot het doel, dan hoef je jezelf echt niet te dwingen om een aanpak te volgen die het voor jou gewoon niet waard is.

Concluderend

Hoewel ik natuurlijk hoop dat je dit hele artikel aandachtig hebt doorgelezen, ben ik ook niet zo naïef dat ik denk dat iedereen dat zal doen. Ik weet heel goed dat een hoop mensen gewoon door zullen scrollen naar de conclusie, dus daarom vat ik de hoofdlijnen uit dit artikel nog even beknopt samen voor de minder aandachtige lezer.

Het verschil tussen bodybuilding en powerlifting zit hem vooral in je einddoel. Wil je trainen om er goed uit te zien, dan is bodybuilding waarschijnlijk de juiste optie voor jou (al is het natuurlijk subjectief hoe een mooi gespierd lichaam eruit zou moeten zien). Wil je echter meer kracht opbouwen, dan zal powerliften voor jou eerder de juiste keuze zijn.

De manieren van trainen verschillen ook sterk. Powerlifters gaan eigenlijk uitsluitend voor compoundoefeningen om efficiënt hun functionelere spieren te trainen, en gaan daarbij voor veel gewicht, weinig reps, weinig sets en relatief veel rust. Bodybuilders gebruiken ook wel eens wat minder zware gewichten, maar gaan voor meer reps en sets en nemen minder rust. Daarnaast doen ze ook meer isolatieoefeningen.

Wat de beste manier van trainen is voor jou, dat kan ik je dus niet vertellen. Het hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren, van jouw doelen en de manier waarop jij het liefst traint. Hopelijk kun je die keuze maken met de informatie die ik je in dit artikel heb aangereikt, en kun je snel aan de slag met het creëren van je droomlichaam!

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Ik heb een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:

  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat

Klik op de link hieronder krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben:

Gespierde God Risicovrij Uitproberen

Glenn Goossens

Hey, ik ben Glenn Goossens, gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. In de afgelopen jaren heb ik ruim 100 mannen individueel begeleid naar het afgetrainde lichaam van hun dromen. Op deze website laat ik zien hoe iedere man binnen de kortste keren een goddelijk gespierd lichaam kan krijgen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *